Αλέξης Τσίπρας: Όλοι θέλουμε απολιγνιτοποίηση αλλά με σχέδιο –Το σχέδιο της κυβέρνησης οδηγεί σε ερημοποίηση, ιδιωτικοποίηση και εγκλωβισμό στο αέριο. Να αναθεωρηθεί προς τα πίσω ο σχεδιασμός
Τη θέση πως η απολιγνιτοποίηση είναι αναγκαία αλλά δεν μπορεί να γίνει χωρίς σχέδιο, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στην καθιερωμένη συνέντευξη της Θεσσαλονίκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Flash και του Γιάννη Νεβεσκιώτη.
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη πως «η κυβέρνηση και ο κύριος Μητσοτάκης προέτρεξαν να ανακοινώσουν ένα μέτρο χωρίς να υπάρχει σχεδιασμός για το πώς θα φτάσεις σε αυτό. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, όλοι θέλουμε την απολιγνιτοποίηση. Είναι ανάγκη, υποχρέωσή μας απέναντι στις επόμενες γενιές. Αλλά εδώ, όταν βάζεις χωρίς σχέδιο για την ενεργειακή ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή, ένα στόχο για το 2023 , όταν ο σχεδιασμός ήταν να πάμε στο 2030, που ήταν μέσα στα πλαίσια και είναι μέσα στα πλαίσια του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουν την απολιγνιτοποίηση κι άλλες χώρες της Ευρώπης όπως η Γερμανία, τότε ουσιαστικά η κυβέρνηση βάζει μία μεγάλη ένταση ταχύτητας χωρίς να έχει σχέδιο και χωρίς να λογαριάζει τις συνέπειες».
Οι συνέπειες της απόφασης αυτής σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα θα είναι η ερημοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας, η ιδωτικοποίηση και ο εγκλωβισμός της χώρας στα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2050.
Ερημοποίηση
«Ερημοποίηση διότι ένα μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας είναι εξαρτημένο σήμερα από το λιγνίτη. Όταν δεν έχεις βρει εναλλακτική και δεν θα βρεις μέσα σε τρία χρόνια και η μόνη σου απάντηση είναι, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης σε γερμανική εφημερίδα, ότι θα κάνουνε business γερμανικές εταιρείες. Να κάνουνε business γερμανικές εταιρείες, και εμείς θέλουμε να κάνουν επενδύσεις αλλά να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή και τις θέσεις εργασίας, να δώσουμε μία προοπτική. Αφήσαμε κάποια χρήματα στο ειδικό ταμείο και δεν τα αξιοποίησαν».
Ιδιωτικοποίηση
«Ιδιωτικοποίηση και εγκλωβισμός στα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2050 διότι στο ενεργειακό σύστημα οι μονάδες που θα κλείσουν, όλες δηλαδή εκτός της Πτολεμαΐδας 5 μετά το 2023, η συνεισφορά τους θα αντικατασταθεί από κάποιες ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής φυσικού αερίου άρα έχουμε μία έμμεση ιδιωτικοποίηση στο ενεργειακό μας μείγμα».
Εγκλωβισμός στα ορυκτά καύσιμα
«Εγκλωβισμός στα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2050 διότι το φυσικό αέριο ορυκτά καύσιμα είναι. Είναι ένα ένας μεταβατικός ενεργειακός πόρος, δεν είναι σαν το λιγνίτη , αλλά ούτε το φυσικό αέριο μπορεί να είναι το μέλλον καθώς έχει προπτική 15- 20 χρόνια. Η προοπτική είναι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με αυτή την κίνηση που φαίνεται πολύ προοδευτική, πολύ φιλοπεριβαλλοντική, πολύ πράσινη, στην πραγματικότητα όταν γίνεται χωρίς σχεδιασμό και όταν γίνεται για να εξυπηρετήσει και τέτοιου είδους στοιχεία που έχουν να κάνουν με την έμμεση ιδιωτικοποίηση και την προσήλωσή μας το φυσικό αέριο τότε θα έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα.
Εμείς λοιπόν πιστεύουμε ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να αναθεωρήσει το σχεδιασμό της για λίγα χρόνια και ότι θα πρέπει να αξιοποιήσουμε και τους νέους ευρωπαϊκούς πόρους(αν και στη συζήτηση την Ευρώπη δυστυχώς τα κονδύλια για τη δίκαιη μετάβαση μειώθηκαν και αυτό είναι μεγάλο έλλειμμα) ώστε να στηριχθεί η Δυτική Μακεδονία ουσιαστικά. Να υπάρξουν παραγωγικές επενδύσεις, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μεταποίηση, νέες τεχνολογίες καινοτομία. Δεν μπορούμε να αφήσουμε μία ολόκληρη περιφέρεια της χώρας μας στην ερημοποίηση».