Ανησυχία για τον αριθμό πρωτοετών φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Ολοταχώς προς τις κρίσιμες ανακοινώσεις των Βάσεων 2021 κινείται η εκπαιδευτική κοινότητα, μετά την ολοκλήρωση των Πανελληνίων Εξετάσεων και την ανάρτηση των βαθμολογιών. Βάσεις που αναμένονται με τεράστιο ενδιαφέρον (πρώτες με τη χρήση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής) και στην περιοχή μας καθώς εκτός των αποφοίτων των λυκείων της Κοζάνης αφορούν και το μέλλον του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα τα στατιστικά από τις βαθμολογίες που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι των Πανελληνίων, από τα οποία μπορούν να εξαχθούν τα πρώτα «στέρεα» συμπεράσματα για τη γενική επίδοση.
Οπως προέκυψε, στις φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις υπήρχαν μεγάλα ποσοστά βαθμολογιών κάτω από τη βάση, μια εικόνα παρόμοια με το 2020.
Ο μαθηματικός-σύμβουλος σταδιοδρομίας Στράτος Στρατηγάκης, λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, «χτένισε» τους μέσους όρους όλων των μαθημάτων κάθε πεδίου και υπολόγισε με αυτόν τον τρόπο τον μέσο όρο κάθε πεδίου, για το iefimerida. «Αυτός ο μέσος όρος πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή, που έχουν ορίσει τα τμήματα, που έχει εύρος από 0,8 έως 1,2, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Έτσι ο ελάχιστος μέσος όρος που πρέπει να έχει ο υποψήφιος στα 4 μαθήματα, χωρίς συντελεστές βαρύτητας, για να μπορεί να δηλώσει έστω και λίγες σχολές, είναι το 8,3», προσθέτει.
Τι σημαίνει αυτό; «Οσοι υποψήφιοι έχουν μέσο όρο μικρότερο του 8,3 δεν έχουν δικαίωμα να δηλώσουν καμία σχολή στο μηχανογραφικό τους. Όσοι είναι σ’ αυτό το όριο θα μπορούν να δηλώσουν μόνο τις σχολές που είναι κοινές με το 4ο Πεδίο, που έχει τον χαμηλότερο μέσο όρο και, συνεπώς, τη χαμηλότερη ΕΒΕ. Όσοι υποψήφιοι έχουν μέσο όρο πάνω από 14,54 δεν επηρεάζονται καθόλου από την ΕΒΕ και δεν χρειάζεται να συνεχίσουν να διαβάζουν παρακάτω. Όσοι υποψήφιοι βρίσκονται μεταξύ του 8,3 και του 14,54 θα μπορούν να δηλώσουν κάποιες σχολές, αλλά όχι όλες. Βέβαια, σχολές όπως οι ιατρικές που απαιτούν ΕΒΕ 14,54 για να εισαχθεί ένας υποψήφιος, σ’ αυτές πρέπει να έχει πολύ περισσότερα μόρια», επισημαίνει ο Στράτος Στρατηγάκης.
Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Με μια πρώτη ανάγνωση στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας θα έχουμε τμήματα δύο ταχυτήτων. Αυτά που δεν κινδυνεύει ιδιαίτερα ο αριθμός των πρωτοετών φοιτητών και αυτά που κινδυνεύουν άμεσα να εισαχθούν πολύ λιγότεροι νέοι φοιτητές, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα τους.
Στα τμήματα που δεν κινδυνεύουν καθώς η περσινή βάση εισαγωγής (και κατά συνέπεια η ζήτηση τους) είναι πάνω από την εκτιμώμενη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής είναι το τμήμα Εργοθεραπείας (Πτολεμαΐδα), το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών (Κοζάνη), το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης (Φλώρινα), το τμήμα Χημικών Μηχανικών (Κοζάνη) και το τμήμα Ψυχολογίας (Φλώρινα).
Κοντά σε αυτά τα τμήματα και κάποια άλλα που η εκτιμώμενη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής είναι πολύ κοντά στις περσινές βάσεις όπως το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Κοζάνη), το τμήμα Μαιευτικής (Πτολεμαΐδα), το τμήμα Οικονομικών Επιστημών (Καστοριά), το Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών (Φλώρινα) και το τμήμα Πληροφορικής (Καστοριά).
Στον αντίποδα υπάρχουν όλα τα υπόλοιπα τμήματα που η εκτιμώμενη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής είναι πολύ υψηλότερα από τις περσινές βάσεις εισαγωγής. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων (Κοζάνη), το τμήμα Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης (Κοζάνη), το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Κοζάνη) και το Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης (Γρεβενά).
Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι πως πολλά από αυτά τα τμήματα, που εκτιμάται πως θα έχουν περιορισμένο αριθμό πρωτοετών, είχαν αυξήσει τον αριθμό εισακτέων!
Το τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα αν επαληθευτούν οι προβλέψεις για το ύψος της ΕΒΕ είναι ένα ερώτημα, που δεν έχει εύκολη απάντηση αλλά θα πρέπει να την αναζητήσει η εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής.
Γιάννης Κωσταρέλλας με πληροφορίες iefimerida