«Δίκαιη μετάβαση ή μόνο λόγια;»-Ember: Το ταμείο δίκαιης μετάβασης επιβραβεύει τις χώρες που καθυστερούν στην απανθρακοποίηση
Τα εθνικά ενεργειακά και κλιματικά σχέδια φανερώνουν ότι 11 από τις 18 χώρες με άνθρακα στην Ε.Ε. δεν διαθέτουν σχέδια απόσυρσης του άνθρακα ως το 2030, σύμφωνα με νέα έκθεση της Ember με τίτλο «Δίκαιη μετάβαση ή μόνο λόγια;».
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Γερμανία, Πολωνία και Σλοβενία, όπου η εγκατεστημένη ισχύς μονάδων άνθρακα πρόκειται να υποχωρήσει κατά 42% στη δεκαετία αυτή και να λειτουργούν άλλα 52 γιγαβάτ στη συνέχεια.
Ταυτόχρονα, τέσσερις χώρες, οι Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία και Ιταλία, σκοπεύουν να αποσύρουν εντελώς τις μονάδες αυτές ως το 2030 και άλλες επτά (Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Ισπανία) φιλοδοξούν να το πράξουν δίχως αντικατάσταση με φυσικό αέριο.
Όπως υποστηρίζει η οργάνωση, το ταμείο δίκαιης μετάβασης ύψους 40 δις. ευρώ ενδέχεται να επιβραβεύσει τις χώρες εκείνες με καθυστέρηση στην απανθρακοποίηση, καθώς τα δύο τρίτα των πόρων θα κατευθυνθούν στην πρώτη ομάδα και το 10% στις τέσσερις χώρες, όπως η Ελλάδα, με πολιτικές που περιλαμβάνουν φυσικό αέριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα αυτό το μήνα το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε να συμπεριληφθούν τα έργα φυσικού αερίου στο ταμείο δίκαιης μετάβασης. Σημειώνεται ότι τα έργα φυσικού αερίου του ταμείου θα περιορίζονται σε αριθμό και θα υλοποιούνται στις ευαίσθητες ανθρακικές περιοχές μόνο εφόσον κρίνονται συμβατά με τους στόχους του 2030 και του 2050.