Εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων, η υποβολή πρότασης για ένταξη και χρηματοδότηση του έργου «Διαμόρφωση πλατείας κοινότητας Μικροβάλτου», σε πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων στη συνεδρίαση της Δευτέρας 18 Μαΐου 2020, η υποβολή πρότασης για ένταξη και χρηματοδότηση του έργου «Διαμόρφωση πλατείας κοινότητας Μικροβάλτου του Δήμου Σερβίων», στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» 2019 – 2020 του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας – Πράσινου Ταμείου.
Το πρόγραμμα αφορά την πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αριθ. πρωτ. 7035/2.12.2020, στους δυνητικούς δικαιούχους για την υποβολή προτάσεων Πράξεων προς ένταξη και χρηματοδότηση στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» 2019 – 2020 και στον Άξονα Προτεραιότητας 1 (Α.Π. 1) «Αστική Αναζωογόνηση 2019», όπου ανταποκρίθηκε και συμμετέχει και ο Δήμος Σερβίων.
Η με αριθμό 9/2010 μελέτη του έργου με τίτλο «Διαμόρφωση πλατείας κοινότητας Μικροβάλτου Δήμου Σερβίων» έχει συνταχθεί με μέριμνα του πρώην Δήμου Καμβουνίων καιθεωρήθηκε από την πρώην Τ.Υ.Δ.Κ. Ν. Κοζάνης. Η μελέτη επικαιροποιήθηκε από την ΤεχνικήΥπηρεσία του Δήμου Σερβίων ώστε να ικανοποιεί τις τρέχουσες οικονομικές (από την άποψητου προϋπολογισμού δημοπράτησης), τεχνικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Οεπικαιροποιημένος προϋπολογισμός ανέρχεται στις 243.000 €, συμπεριλαμβανομένου τουΦ.Π.Α. 24%.
Μελετητής του έργου της «Διαμόρφωσης πλατείας στο Δ.Δ. Μικροβάλτου» είναι η αρχιτέκτονας Γεωργία Ευαγ. Καβουρίδου (καταγωγή από Μικρόβαλτο), με τη μελέτη που εκπονήθηκε το 2009 από τον -τότε- Δήμο Καμβουνίων, στο πλαίσιο του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ.
Σύμφωνα με την Τεχνική Έκθεση το αντικείμενο του έργου έχει ως παρακάτω:
Με την παρούσα μελέτη προβλέπεται η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας του Δ.Δ. Μικροβάλτου.
Προβλέπεται η αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των οχημάτων και, φυσικά, των κατοίκων του οικισμού. Οι προτάσεις αφορούν τόσο στο κύριο χώρο της πλατείας που ορίζεται από τα γύρω κτίσματα, καθώς και σε όλους τους χώρους που περιβάλλουν τα κτίσματα αυτά, και που μέχρι σήμερα παρέμεναν αναξιοποίητα.
Εκτός από το γενικότερο σχεδιασμό του χώρου, ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί και στα επιμέρους συνθετικά στοιχεία, όπως είναι ο αστικός εξοπλισμός, ο εξοπλισμός που εξυπηρετεί την αναψυχή του επισκέπτη καθώς και αισθητικά χαρακτηριστικά που προσθέτουν ενδιαφέρον στο χώρο.