Εγκρίθηκε το νέο ΕΣΠΑ για τη Δυτική Μακεδονία. Ζητούμενο όπως πάντα η ετοιμότητα για την απορρόφηση των κονδυλίων
Του Σωκράτη Μουτίδη – sokmoutidis@gmail.com
Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία» ύψους 394,1 εκ. ευρώ του ΕΣΠΑ 2021-2027 μαζί με άλλα επτά περιφερειακά προγράμματα. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, «οι πόροι του ΕΣΠΑ 2021-2027 για τα 13 Περιφερειακά Προγράμματα, που έχουν πλέον λάβει έγκριση στο σύνολό τους, είναι αυξημένοι κατά 2,2 δισ. ευρώ (από 5,9 δισ. ευρώ σε 8,1 δισ. ευρώ).
Το νέο ΕΣΠΑ αναμένεται, όπως πάντα, ως μεγάλη βοήθεια τόσο για τη χώρα, όσο και για την περιφέρειά μας ειδικά, η οποία καλείται να το διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό σημαίνει ετοιμότητα μελετών και ώριμα σχέδια, τα οποία θα τύχουν χρηματοδότησης.
Μέχρι σήμερα η εμπειρία από τη διαχείριση των προγραμμάτων έχει δείξει ότι δεν είμαστε από τους καλούς μαθητές. Άραγε θα αλλάξει κάτι τώρα;
Με αφορμή την έγκριση του περιφερειακού μας προγράμματος για τη νέα περίοδο, είναι ευκαιρία να ρίξουμε μια ματιά στο πως πάει το τρέχον πρόγραμμα στους 11 Άξονες του, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση όπως αυτή παρέχεται από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας.
Όπως βλέπουμε στο σχετικό πίνακα (διάγραμμα συνολικής πορείας προγράμματος) από πλευράς πληρωμών συμβάσεων από τις 163 προσκλήσεις ύψους 912.332.363, έχουν ενταχθεί 3360 έργα προϋπολογισμού ύψους 564.583.371. Από αυτά έχουν συμβασιοποιηθεί τα 295.728.025 και έχουν γίνει πληρωμές ύψους 169.784.119. Πρόκειται δηλαδή για ποσοστό απορρόφησης που βρίσκεται στο 57,7%.
Καλύτερα, όπως φαίνεται και από τον σχετικό πίνακα (διάγραμμα συνολικής πορείας υλοποίησης ΕΚΤ) πηγαίνουν τα πράγματα με τα έργα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, όπου η απορρόφηση βρίσκεται στο 93%, ενώ στο 53,4% βρίσκεται η απορρόφηση στα έργα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Ενόψει, λοιπόν, της νέας προγραμματικής περιόδου είναι σημαντικό να δούμε ποια είναι η ετοιμότητα μελετών και σχεδίων, τα οποία θα ζητήσουν χρηματοδότηση μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Η περίοδος που θα διανύσουμε θα είναι ιδιαίτερη κρίσιμη για το μέλλον της περιοχής που πρέπει με τον καλύτερο τρόπο να αξιοποιήσει τόσο τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, όσο και αυτά του Ταμείου Δίκαιης Μετάβαση
Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr