«Εκτός κάδρου» η προτεραιότητα ένταξης των λιγνιτικών μονάδων με τηλεθερμάνσεις
Με όρους αγοράς θα συνεχίσουν να μπαίνουν στο σύστημα οι μονάδες της ΔΕΗ που υποστηρίζουν τη λειτουργία τηλεθερμάνσεωνΜε το ισχύον καθεστώς θα εξακολουθήσουν να μπαίνουν στο σύστημα οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που υποστηρίζουν τηλεθερμάνσεις, όπως προέκυψε από την τηλεσύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (3/04) με τη συμμετοχή του ΥΠΕΝ, της ΡΑΕ και του συνόλου των ηλεκτροπαραγωγών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με την τηλεσύσκεψη οριστικοποιήθηκε ότι τίθεται «εκτός κάδρου» η προοπτική να θεσπισθεί προτεραιότητα ένταξης των εν λόγω σταθμών, έστω και για το χρονικό διάστημα που απομένει έως ότου τεθούν εκτός λειτουργίας οι τηλεθερμάνσεις. Έτσι, η συμμετοχή τους στον ΗΕΠ θα συνεχίσει να γίνεται με όρους αγοράς, δηλαδή μέσω των προσφορών που θα υποβάλλει γι’ αυτές η επιχείρηση, όπως συμβαίνει με όλους τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς.
Παράλληλα, κατά τη σύσκεψη προκρίθηκε μία συναινετική λύση, ώστε να αντιμετωπισθούν στην πράξη οι παρενέργειες που προκαλεί στη ΔΕΗ η ανάγκη λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων στη δεδομένη συγκυρία χαμηλών φορτίων, από την περιστολή των οικονομικών δραστηριοτήτων λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Αν και προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τη «φόρμουλα» που αποφασίσθηκε, φαίνεται να καλύπτει τόσο την επιχείρηση όσο και την πλευρά των ιδιωτών.
Η πρόταση της ΔΕΗ και οι αντιδράσεις των ιδιωτών
Υπενθυμίζεται ότι η πρόσκαιρη προτεραιότητα ένταξης των λιγνιτικών σταθμών με τηλεθερμάνσεις, που είχε προταθεί από τη ΔΕΗ, τέθηκε επί τάπητος σε ανάλογη τηλεσύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες νωρίτερα (31/03), προκαλώντας την έντονη αντίδραση των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών.
Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η ένταξη των λιγνιτικών μονάδων στον ΗΕΠ κατά προτεραιότητα, όπως συμβαίνει με τις ΑΠΕ και τα «υποχρεωτικά νερά», θα της έδινε τη δυνατότητα να ενισχύσει τη λειτουργία των μονάδων της με φυσικό αέριο, οι οποίες αυτή τη στιγμή συμμετέχουν πολύ λίγο στο μίγμα παραγωγής της. Έτσι, όχι μόνο θα ενίσχυε τα έσοδά της από τη χονδρεμπορική αγορά, αλλά θα διασφάλισε και την κατανάλωση των προγραμματισμένων της παραγγελιών σε LNG.
Από την άλλη πλευρά, οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί ήταν κατηγορηματικά αντίθετοι σε μία τέτοια παρέμβαση στον ΗΕΠ, υποστηρίζοντας ότι θα προκαλούσε νόθευση στον ανταγωνισμό. Κι αυτό γιατί θα παραγκωνιζόταν από την αγορά ένα πολύ πιο αποδοτικό θερμοηλεκτρικό χαρτοφυλάκιο, ενώ θα μειωνόταν τεχνητά η ΟΤΣ.
Την ίδια στιγμή, πάντως, ιδιώτες δήλωναν πρόθυμοι να συνδράμουν τη ΔΕΗ, αναλαμβάνοντας να καταναλώσουν ένα μέρος των φορτίων φυσικού αερίου που πρόκειται να εισαγάγει η επιχείρηση. Ωστόσο, προς ώρας τουλάχιστον, δεν είναι γνωστό κατά πόσο η συναινετική λύση που προκρίθηκε περιλαμβάνει και τη συγκεκριμένη προοπτική.
Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr
www.worldenergynews.gr