ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΙΜΕΡΩΝ Απόσπασμα από την εκπομπή ¨ΜΕ ΤΟ ΤΡΙΑ¨
Πίσω από κάθε επιτυχημένη πορεία ενός προϊόντος κρύβεται μια ξεχωριστή ιστορία. Αυτό συμβαίνει και με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελιάς Ιμέρων Κοζάνης που παράγεται σε μια και μοναδική περιοχή της ορεινής δυτικής Μακεδονίας στην οποία ευδοκιμεί η ελιά λόγω του ιδιότυπου μικροκλίματος και του εδάφους.
Πλάι στις όχθες της Λίμνης Πολυφύτου σε μια έκταση 3000 στρεμμάτων τα 75000 ελαιόδεντρα προσέφεραν φέτος λίγο πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραγωγής 120 τόνους εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου με σχεδόν μηδενική οξύτητα καθώς και 300 τόνους βρώσιμης ελιάς με ξεχωριστή γεύση. Μάλιστα ο Συνεταιρισμός εξοπλισμένος με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα εγγυάται την καλύτερη δυνατή ποιότητα, η οποία πιστοποιείται και από τα πέντε χρυσά μετάλλια που απέσπασε σε διεθνής διαγωνισμούς καθώς και από το βραβείο του καλύτερου ελαιολάδου της Μακεδονίας.
Το ελαιόλαδο Ιμέρων ξεχωρίζει εκτός από ιδιαίτερη γεύση του για τις ευεργετικές ουσίες που περιέχει,, τις αυξημένες φαινόλες παράλληλα με τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες που παίζουν σημαντικό ρόλο για την υγεία του ανθρώπου. Η χρήση του μάλιστα στην κουζίνα προσφέρει μοναδικά γευστικά αποτελέσματα.
Ο αγροτικός Συνεταιρισμός Ιμέρων ιδρύθηκε το 1933 και απέκτησε δικό του ελαιοτριβείο το 2006 δίνοντας κίνητρο στους τοπικούς παραγωγούς για επέκταση των καλλιεργειών τους οι οποίες αυξάνονται κατ έτος όπως και οι οικογένειες που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα.
Η ιστορία πάντως θέλει η πρώτη ελιά να φυτεύεται από την κρητικιά σύζυγο του δασκάλου του Δημοτικού Σχολείου Ιμέρων το 1974 που την έφερε από το νησί ενώ με την δημιουργία της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου το ίδιο έτος αλλάζει η αγροτική φυσιογνωμία στην περιοχή. Από τότε και μέχρι σήμερα η Ελιά ρίζωσε για τα καλά στα Ίμερα Κοζάνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΩΣΤΑΣ ΔΑΒΑΝΗΣ