Έργα 100 εκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει η πρόταση του Δήμου Κοζάνης για τα ΣΔΙΤ
Η απολιγνιτοποίηση που εξαγγέλθηκε ήδη από τον πρώτο μήνα της τρέχουσας δημοτικής περιόδου, καθόρισε ουσιαστικά τις προτεραιότητες μας.
Αντιμετωπίσαμε την πρόκληση αυτή με ρεαλισμό, υπευθυνότητα, ευρύ διάλογο με όλους τους κοινωνικούς εταίρους χωρίς να κλείνουμε τα μάτια στις εξελίξεις. Εισηγηθήκαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση η οποία έτυχε ευρείας αποδοχής στο Δημοτικό Συμβούλιο και αυτή την πρόταση εργαζόμαστε συστηματικά, ώστε να την υλοποιήσουμε.
Ήδη αυτή την περίοδο βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας ή υλοποίησης μια σειρά πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση εφαρμογής αυτού του σχεδιασμού :
- Προετοιμάσαμε και υποβάλουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση προς υλοποίηση μέσω ΣΔΙΤ ύψους περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ.
- Υλοποιούμε το Στρατηγικό μας Σχέδιο «Κοζάνη – Έξυπνη Πόλη» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
- Αναθέσαμε και εκπονείται αυτήν την περίοδο το στρατηγικό σχέδιο αστικής ανάπτυξης, ενός εργαλείου άντλησης πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης
- Ολοκληρώνεται το επόμενο δίμηνο η μελέτη σκοπιμότητας για την ίδρυση νέου Νοσοκομείου στον κόμβο της Εγνατίας οδού
- Υποβάλλαμε και αναμένουμε την έγκριση των όρων σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ για τα φωτοβολταϊκά των 7 ισχύος MW που μέσω του μηχανισμού virtual net metering θα μηδενίσει το ανθρακικό αποτύπωμα του Δήμου και την κατανάλωση ηλεκτρικού
- Αναθέσαμε την τροποποίηση του υφιστάμενου Κανονισμού Λειτουργίας του ΒΙΟ.ΠΑ.Κ. ώστε αυτό να μπορέσει να λειτουργήσει σαν ένα Επιχειρηματικό Πάρκο Καινοτόμων Επιχειρήσεων στον τομέα της ενέργειας και των τεχνολογιών αιχμής, επικαιροποιούμε την περιβαλλοντική του αδειοδότηση ενώ είναι σε εξέλιξη η μετεγκατάσταση των ρομά που είναι στο χώρο του ΒΙΟΠΑ εδώ και μια 6ετία.
- Συνδιαμορφώσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το μέλλον των έργων Τηλεθέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία και σπεύδουμε να το υλοποιήσουμε
- Πρωταγωνιστούμε στην υλοποίηση του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας από την ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ.
- Υλοποιούμε δεκάδες μικρότερες πρωτοβουλίες/παρεμβάσεις στους τομείς του ΕΣΠΑ, της ηλεκτροκίνησης, της κυκλικής οικονομίας, της ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα, στην προσέλκυση επενδύσεων κ.α.
Στην προσπάθεια αυτή αξιοποιούμε το εργαλείο των ΣΔΙΤ, καθώς ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει ο συγκεκριμένος τρόπος υλοποίησης έργων είναι ότι μπορεί να αντλήσει χρηματοδοτήσεις από πολλές και διαφορετικές πηγές : νέο ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, ΠΔΕ, Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, Πράσινο Ταμείο, χρηματοδότηση από ΕΤΕπ.
Η πρόταση λοιπόν που διαμορφώσαμε και καταθέτουμε κινείται σε τρείς άξονες :
- Ανάπτυξή ενός Εθνικού Πόλου Καινοτομίας και Αειφορίας με έμφαση στις ενεργειακές εφαρμογές, στην παραγωγή και χρήση ΑΠΕ, στοχεύοντας στον επαναπροσδιορισμό του χαρακτήρα του Δήμου.
- την συμπλήρωση-ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών υποδομών
- την ενίσχυση των υποδομών αθλητισμού
Ο πρώτος άξονας περιλαμβάνει:
Το Βιοκλιματικό Πάρκο,
Το Κέντρο Διάδοσης Τεχνολογίας (ΚΔΤ),
Το Κτήριο Γειτονιάς,
Την ενεργειακή αναβάθμιση του Χώρου Στάθμευσης,
Την Ενεργειακή Κατασκήνωση,
Το Ζωντανό Εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας.
Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει :
Το Συγκρότημα ΕΠΑΛ, Το ΙΕΚ, Το Ειδικό Νηπιαγωγείο /Δημοτικό, Το 14ο Νηπιαγωγείο, Το 9ο Νηπιαγωγείο, Το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο / Λύκειο.
Ο τρίτος άξονας αφορά :
το Κλειστό Γυμναστήριο στο 6ο Γυμνάσιο, το Κλειστό Γυμναστήριο στο 3ο Λυκείου/ 4ο & 8ο Γυμνάσιο, το Συγκρότημα κλειστής κολυμβητικής δεξαμενής στην ΖΕΠ.
Πρόκειται για έργα που ενισχύουν το ρόλο του δήμου Κοζάνης ως εκπαιδευτικό κέντρο και ως εθνικό πυλώνα πράσινων τεχνολογιών και κυκλικής οικονομίας.
Η πρόταση συνολικά παρουσιάζει υψηλό βαθμό ωριμότητας και ο προϋπολογισμός της αγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, με βάση πραγματικά κόστη κατασκευής και όχι προϋπολογισμούς έργων δημοσίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σύνολο τους τα έργα, θα ενσωματώνουν τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού ενώ θα αξιοποιούν τεχνολογίες ΑΠΕ για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών.
Η δομή της προτεινόμενης Σύμπραξης θα έχει τη μορφή μη ανταποδοτικού έργου ΣΔΙΤ, δηλαδή το δημόσιο ουσιαστικά θα είναι αρμόδιο να καταβάλει τις ετήσιες πληρωμές στον ιδιωτικό φορέα με την ολοκλήρωση της κατασκευαστικής περιόδου. Παράλληλα όλη την περίοδο (27 έτη) της σύμβασης ΣΔΙΤ ο Δήμος Κοζάνης θα είναι ο αποκλειστικός φορέας λειτουργίας όλων των εγκαταστάσεων.