ΕΡΤ1 στην εκπομπή Πρώτη Είδηση ρεπορτάζ για το τι είναι και πως μαγειρεύονται τα γιαπράκια
ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ kozan gr
Χριστούγεννα και γιαπράκια είναι έννοιες ταυτόσημες για τους
Κοζανίτες που τηρούν ως κόρη οφθαλμού τις παραδόσεις, μέσα
από τις οποίες αντλούν τη δύναμη και τη σοφία για να συνεχίσουν
την πορεία τους μεταλαμπαδεύοντας συγχρόνως τις αξίες τους
στις νεότερες γενιές. Έτσι και φέτος, γνωστοί για την αγάπη τους
κάτοικοι της πόλης, παρασκεύασαν εκατοντάδες γιαπράκια,
νόστιμα, με οδηγό τους, την παλιά γνωστή συνταγή
Το μυστικό για να πετύχουν τα δημοφιλή πλέον γιαπράκια, σε
άλλες περιοχές είναι γνωστά ως σαρμάδες, ντολμάδες, είναι η
γέμιση και τα διάφορα καρυκεύματα, στοιχεία τα οποία
πυροδοτούν εκρήξεις στον οισοφάγο, τα οποία τυλίγουν σε άσπρο
κατά βάση, λάχανο, πιέζουν ελαφρά το κάθε κομμάτι, και το
τοποθετούν σε ένα μεγάλο σκεύος κατά σειρά, καλύπτοντας την
επιφάνεια με τα απομεινάρια από τα λάχανα
Το σχήμα του εύγευστου αυτού παρασκευάσματος, ειδικότερα το
τύλιγμα, έχει συμβολική σημασία, παραπέμποντας στα σπάργανα
που έντυσαν τον νεογέννητο Χριστό εκείνο το βράδυ των
Χριστουγέννων, στο απόκοσμο σπήλαιο της Βηθλέεμ
Το έθιμο, πανελληνίως γνωστό, που τηρείται κάθε χρόνο, στην
κεντρική πλατεία της Κοζάνης, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του
κόσμου, που συνωστίζεται γύρω από τις επιδέξιες μαγείρισσες και
δεν χάνει την ευκαιρία, κρυφά, η, φανερά να δοκιμάσει τα
γιαπράκια και να εκφραστεί με τον χαρακτηριστικό τρόπο
δείχνοντας την ευχαρίστηση του
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΡΤ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΜΑΡΑΝΤΙΔΟΥ