Εξαιρετική βραδιά στην Αίθουσα Τέχνης με ακούσματα από το Rosamunde trio
Το διεθνούς φήμης μουσικό σχήμα εντυπωσίασε το κοινό
Ένα από τα πιο φημισμένα μουσικά σχήματα trio του κόσμου, το Rosamunde Trio, ήρθε στην Κοζάνη και το βράδυ της Δευτέρας, χάρισε μια εξαιρετική μουσική βραδιά σε όσους βρέθηκαν στην Αίθουσα Τέχνης. Οι τρεις διεθνείς σολίστ Μαρτίνος Τιρίμος στο πιάνο, Ben Sayevich στο βιολί και Daniel Veis στο Βιολοντσέλο, μετά τις συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, παρουσίασαν την εξαιρετική δουλειά τους στην πόλη της Κοζάνης, πραγματοποιώντας το ίδιο απόγευμα της ίδιας μέρας, σεμινάριο/masterclass σε μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης.
Στην παράσταση ακούστηκαν εκτελέσεις υψηλού επιπέδου από τα κομμάτια:
Franz Schubert: Τρίο με πιάνο αρ. 1 σε σι ύφεση μείζονα, D 898
Antonín Dvořák: Τρίο με πιάνο αρ. 4 σε μι ελάσσονα, «Ντούμκυ», έργο 90, B. 166
Μιλώντας για το σχήμα και την καλλιτεχνική τους πορεία, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Γιώργος Τζούκας, είπε πως πρόκειται για τρείς μουσικούς με μεγάλη σταδιοδρομία και καριέρα αλλά και πολύ μεγάλη προσφορά στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερέωμα. «Πρόκειται για τρία άτομα, τα οποία έχουν εμφανιστεί στις μεγαλύτερες αίθουσες της Ευρώπης και της Αμερικής, παράλληλα με το να κάνουν σεμινάρια όπως έγινε και στο Δημοτικό Ωδείο της Κοζάνης. Πρόκειται για τρείς καταπληκτικούς ανθρώπους, σπουδαίες προσωπικότητες, που εμπνέουν σεβασμό και ευγένεια» σημείωσε.
O Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Γιώργος Τζούκας
Ο Μαρτίνος Τιρίμος, μιλώντας στον «Χ», εξέφρασε τη συγκίνηση και ικανοποίησή του για την συμμετοχή των μαθητών του Ωδείου και την απόδοσή τους. «Αυτό που ήταν πολύ συγκινητικό είναι ότι στο σεμινάριο συμμετείχε ένας μεγάλος αριθμός νεαρών παιδιών. Γέμισαν η αίθουσα με παιδιά 12, 13 και 14 ετών και η συγκέντρωση τους ήταν θαυμάσια. Προσπαθούσαν να κατανοήσουν αυτά που τους λέγαμε και να ακολουθήσουν την ανάλυση. Δεν είναι σύνηθες τόσο νεαρά παιδιά να δείχνουν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για την κλασσική μουσική. Είναι πολύ συγκινητικό και πολύ καλός οιωνός για το μέλλον» τόνισε ο κ. Τιρίμος.
Μαρτίνος Τιρίμος – Rosamunde Trio
Ο πρόεδρος του Οργανισμού, Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης, Ζήσης Μάρας τόνισε πως ήταν μεγάλη τιμή για την πόλη της Κοζάνης που βρέθηκε το Rosamunde Trio στην πόλη, αλλά και για το πόσο σημαντικό ήταν το masterclass για τα νέα παιδιά της περιοχής. «Είναι τρείς σπουδαίοι μουσικοί, κάτι το οποίο δεν είναι καθόλου συχνό φαινόμενο το να εμφανίζονται σε μια επαρχιακή πόλη όπως η Κοζάνη» ανέφερε.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού, Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης, Ζήσης Μάρας
Η ιστορία του Rosamunde Trio
Οι τρεις διεθνείς σολίστ που σχημάτισαν το Rosamunde Trio παίζουν μαζί από το 2002, αλλά αυτό είναι μόνο η μισή ιστορία.
Ο Μαρτίνο Τιρίμο συνάντησε για πρώτη φορά τον Ντάνιελ Βέις στο Κάρλοβι Βάρι το 1978, όταν και οι δύο ήταν σολίστ σε μια συναυλία στην οποία ο Μαρτίνο ερμήνευσε το Κοντσέρτο Νο.4 του Μπετόβεν και ο Ντάνιελ τις Παραλλαγές του Τσαϊκόφσκι «Ροκοκό». Μέχρι τη στιγμή που έλαβε χώρα η δεύτερη συναυλία, στην αίθουσα Smetana στην Πράγα, οι σπόροι μιας μακρόχρονης και γόνιμης φιλίας είχαν σπαρθεί καλά. Έκτοτε, οι δυο τους έχουν πραγματοποιήσει πολλές περιοδείες, εξερευνώντας το ρεπερτόριο του πιάνου και του βιολοντσέλου και έχουν ηχογραφήσει μαζί τα πλήρη έργα του Mendelssohn για το Supraphon.
Από τις πρώτες μέρες της φιλίας τους ο Ντάνιελ πρότεινε να σχηματίσουν ένα Τρίο, μια ιδέα στην οποία ο Μαρτίνο απάντησε με τον ίδιο ενθουσιασμό. Η αναζήτηση του «σωστού» βιολιστή, ωστόσο, δεν είχε φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο Ντάνιελ έπαιζε ήδη σε μουσικό τρίο με τη σύζυγό του, πιανίστα Helena Snitilova και τον πεθερό του, διακεκριμένο βιολονίστα Vaclav Snitil. Αργότερα, το 1985 και κυρίως για πρακτικούς λόγους, ίδρυσε τους Dvorak Trio στην Πράγα ενώ περιόδευσε και ηχογράφησε εκτενώς μαζί τους για 15 χρόνια. Η ιδέα ενός Trio με τον Martino φαινόταν πραγματικά ξεχασμένη.
Στη συνέχεια, στις αρχές του 2001 ο Daniel συνάντησε τον Ben Sayevich στην Πράγα, για κάποιες συναυλίες μουσικής δωματίου και η σχέση τους ήταν άμεση. Η περαιτέρω δημιουργία μουσικής στις ΗΠΑ εδραίωσε τη σχέση και ο Ντάνιελ σύντομα τηλεφώνησε στον Μαρτίνο με την είδηση ότι «είχε βρει έναν βιολιστή»! Αυτό ήταν περίπου 20 χρόνια μετά την πρώτη έκφραση της ιδέας.
Οι τρεις μουσικοί συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 2002 και ήταν φανερό από την αρχή ότι είχαν πολλά κοινά, ειδικά στις μουσικές ιδέες και αξίες. Ήταν επίσης ξεκάθαρο ότι υπήρχαν όλες οι προοπτικές και οι δυνατότητες για ένα κορυφαίο σύνολο. Μετά από μεγάλες περιόδους προετοιμασίας, οι πρώτες συναυλίες του Rosamunde Trio πραγματοποιήθηκαν στην Αγγλία την ίδια χρονιά και το κοινό και η κριτική ήταν ομόφωνη: εδώ υπήρχε ένα Trio που ήταν απόλυτα αφοσιωμένο στη μουσική και ικανό να προσφέρει ευφάνταστες και συναρπαστικές παραστάσεις που θα παρέμεναν για πολύ καιρό στη μνήμη του ακροατή. Μπορεί να υπάρχουν τρία μέλη, αλλά παίζουν σαν να είναι ένα μυαλό.
Έτσι, το 2002 γεννήθηκε το Rosamunde Trio. Η απόφαση, ωστόσο, δεν πάρθηκε επιπόλαια. Εδώ ήταν τρεις μουσικοί που ζούσαν σε διαφορετικές χώρες, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Τσεχία. Πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει; Στη μουσική δωματίου χρειάζεται συνεχής πρόβα μαζί, γιατί χρειάζεται πολύς χρόνος για να γίνει μια ενότητα. Ήταν μόνο η ακαταμάχητη πεποίθηση και των τριών ότι αυτό το σύνολο μπορούσε να αναπτύξει μια δυνατή και ατομική εκφραστική φωνή με κάτι το χαρακτηριστικό στην επικοινωνία που τους έπεισε να προχωρήσουν, ακόμη και μπροστά σε μεγάλες πρακτικές δυσκολίες. Τα τρία μέλη των Rosamunde άρχισαν να συναντιούνται, συνήθως στο Λονδίνο, σε τρεις περιόδους το χρόνο και εργάστηκαν σκληρά και εντατικά πριν ξεκινήσουν τις περιοδείες συναυλιών. Η διαμονή στο σπίτι του Martino, το φαγητό μαζί με τα αστεία, συνέβαλαν σημαντικά στη δημιουργία μιας στενής φιλίας. Τώρα, μετά από περίπου εννέα χρόνια, ακόμα και όταν υπάρχει ένα κενό μερικών μηνών, νιώθουν σαν η προηγούμενη παράσταση να ήταν χθες.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το Rosamunde έχει καλύψει ένα μεγάλο μέρος του ρεπερτορίου του Piano Trio, συμπεριλαμβανομένων όλων των τριών των Mozart, Beethoven, Schubert, Mendelssohn, Brahms και Shostakovich. Δύο έργα έχουν γραφτεί ειδικά για αυτούς και περισσότερες νέες συνθέσεις είναι καθ’ οδόν.
Το Rosamunde Trio έχει περιοδεύσει εκτενώς στο Ηνωμένο Βασίλειο με 25 συναυλίες και έχει επίσης εμφανιστεί σε φεστιβάλ και μεγάλους χώρους στις ΗΠΑ, την Ιρλανδία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Κύπρο και την Τσεχική Δημοκρατία. Οι ηχογραφήσεις του Τρίο περιλαμβάνουν τα Τρίο Τσαϊκόφσκι και Σοστακόβιτς καθώς και τα Τρίο του Ντβόρζακ, όλα ηχογραφημένα στην Πράγα στο Παλάτι του Λιχτενστάιν. Το 2012 και το 2013 το Rosamunde γιόρτασε τη 10η επέτειό του με τους κύκλους των πλήρων τριών πιάνου του Μπετόβεν. Μετά την τεράστια επιτυχία αυτών των συναυλιών, η Εταιρεία Μουσικής Δωματίου του Λονδίνου κάλεσε το Τρίο να κάνει μια ακόμη μεγαλύτερη σειρά στο Kings Place του Λονδίνου, αφιερωμένη σε όλα τα τρίο του Μότσαρτ και τα σπουδαία έργα του «Γαλλικού Σχολείου», ένα έργο που συνεχίστηκε σε βάθος χρόνου. Ενώ έχουν εμφανιστεί και για μια εβδομάδα στο Φεστιβάλ Ορφέα και Βάκχου στη Γαλλία.
Θένια Βασιλειάδου – xronos-kozanis.gr