Για τον Γιάννη Παγούνη -Μαχητικός και τολμηρός έβαλε τα θεμέλια για την Τηλεθέρμανση Κοζάνης
Πέθανε τα ξημερώματα της Δευτέρας, σε ηλικία 89 ετών, ο πρώην δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Παγούνης.
Ο Γιάννης Παγούνης ανέλαβε δήμαρχος Κοζάνης στις 2 Ιανουαρίου του 1983 και για δύο θητείες, μέχρι το 1990, ήταν στο «τιμόνι» του δήμου.
Ο αριστερών ιδεολογικών καταβολών και σημαντικός επιχειρηματίας στον τομέα των λατομείων Γιάννης Παγούνης είχε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να προχωρεί αποτελεσματικά τα έργα, λέγοντας πάντα «ότι πρέπει να κάνεις κουμάντο με όσα έχεις στην τσέπη».
Ορόσημο στη θητεία του, όπως κι ο ίδιος ανέφερε, ήταν η Τηλεθέρμανση Κοζάνης, που σε συνεργασία με τον αείμνηστο Δήμαρχο Πτολεμαΐδας Κώστα Μαυρομάτη, ξεκίνησε, αναθέτοντας την μελέτη στην ΑΝΚΟ, η οποία δημιουργήθηκε, επίσης, επί θητείας του, καθώς «τότε ούτε η Αθήνα, ούτε καν ο περίφημος Δοξιάδης μπορούσε να κάνει μελέτη ενός τέτοιου έργου». «Όταν ήρθαν οι Γερμανοί δεν πίστευαν ότι οι μελέτες αυτές (σσ. για την Τηλεθέρμανση) έγιναν από εμάς» έλεγε στη συνέντευξή του στο kozani.tv, το 2012 στο δημοτικό πάρκο.
Με συνεργάτη τον Κώστα Μαυρομάτη, τον οποίο μνημόνευε πάντα, ήταν «μπροστάρηδες» στις διεκδικήσεις τους, παρά το γεγονός ότι προέρχονταν από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.
Μαχητικός θυμόταν πάντα τη σύσκεψη στο Υπουργείο Βιομηχανίας, Έρευνας και Τεχνολογίας, επί υπουργίας του Κοζανίτη αείμνηστου πολιτικού Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, όταν η ΔΕΗ είχε εγκρίνει μόνο την Τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας και δεν είχε συμπεριλάβει στον αρχικό σχεδιασμό την Κοζάνη. Τότε, όπως έλεγε στην συνέντευξη στο kozani.tv, σηκώθηκε απευθυνόμενος στα στελέχη της ΔΕΗ, χτυπώντας το χέρι και είπε «ποιοι είστε εσείς που θα διαφεντεύετε την Κοζάνη. Εγώ δεν θα φύγω από εδώ αν δεν πάρω την έγκριση σήμερα». Με την απόλυτη στήριξη του Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, όπως εξιστορούσε, η Τηλεθέρμανση Κοζάνης από όραμα άρχισε να μετατρέπεται σε πραγματικότητα. Τότε έγινε και η επιλογή σύνδεσης της Τηλεθέρμανσης Κοζάνης με την 5η Μονάδα του Αγίου Δημητρίου και όχι με τον ΑΗΣ Καρδιάς. «Δεν θα έπαιρνα μια μπάμπου, αλλά τη νεαρή», έλεγε αναφερόμενος στην επιλογή αυτή ο Γιάννης Παγούνης.
Μια σειρά από έργα και μελέτες, όπως μεταξύ άλλων η αναθεώρηση και επέκταση του σχεδίου πόλης, η μεταφορά των σκουπιδιών από το Παϊάμπορο στα λατομεία του χαμηλού Αηλιά, η υδροδότηση από τη λεκάνη Σαρή Γκιολ και την Ερμακιά και η κατασκευή μεγάλης υδατοδεξαμενής ξεκίνησαν επί θητείας του.
Αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, που ξεκίνησε το 1955 ως ανθρακωρύχος στις στοές του Βελγίου, έδινε το «παρών» στον κοινωνικό και πολιτικό δημόσιο βίο της περιοχής μέχρι τον θάνατό του.
Το 2002 πρωτοστάτησε στην δημιουργία του Συλλόγου Φίλων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος μεταξύ 2002-2004. Ήταν υποστηρικτής των τεχνών και των γραμμάτων, κάτι που έδειξε έμπρακτα κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Η αδελφοποίηση με το Μπρίστολ
Επί των ημερών του αδελφοποιήθηκε η Κοζάνη με το Μπρίστολ του Κοννέκτικατ, πόλη στην οποία έζησε ο μεγάλος ευεργέτης Κωνσταντίνος Μαμάτσιος. Τότε αποστολή από την Κοζάνη, στην οποία συμμετείχε ο ιδρυτής του «Χρόνου» Νίκος Κωσταρέλλας, με επικεφαλής το Γιάννη Παγούνη, βρέθηκε στην Αμερική και έγινε αποδεκτή με μεγάλες τιμές από τον τότε Δήμαρχο Τζων Λεόνε. Τον Οκτώβριο του 1988 αντιπροσωπεία από το Μπρίστολ με επικεφαλής τον Δήμαρχο Τζων Λεόνε, ανταπέδωσε την επίσκεψη στην Κοζάνη.
Συλλυπητήρια μηνύματα
Το όνομά του, όπως τονίζει σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας «συνδέθηκε θετικά με τις μεγάλες προοδευτικές αλλαγές που έγιναν στην Αυτοδιοίκηση και που άφησαν ισχυρό το αποτύπωμά τους στην Κοζάνη».
«Σπάνιας αξίας δείγμα της μεταπολεμικής περιόδου, με ανησυχία και αγάπη για τον τόπο, μέχρι και το τέλος του», τον χαρακτήρισε ο διάδοχός του στο Δήμο Πάρις Κουκουλόπουλος στην ΕΡΤ Κοζάνης, προσθέτοντας ότι «ήταν ένας συναρπαστικός άνθρωπος και μεγάλος δάσκαλος για όλους».
«Επί των ημερών του άλλαξε η μορφή της πόλης, ενώ ξεκίνησε μια σειρά εμβληματικών έργων, όπως αυτό της Τηλεθέρμανσης. Η Κοζάνη θα θυμάται πάντα την μοναδική παρουσία του στα δημοτικά δρώμενα και το αστείρευτο, μέχρι το τέλος, ενδιαφέρον για τον τόπο του» αναφέρει στο μήνυμά της η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος Να ζεις».
Συλλυπητήρια μηνύματα για τον θάνατο του Γιάννη Παγούνη εξέδωσαν, μεταξύ άλλων, οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων της οποίας ήταν μέλος κ.α.
Με υλικό από το αρχείο του «Χρόνου» και την συνέντευξη το 2012 για το kozani.tv
Tου Σωκράτη Μουτίδη