Για τρία χρόνια τα απορρίμματα της Κέρκυρας στην Κοζάνη- Ομόφωνα δεκτό το αίτημα από το ΔΣ της ΔΙΑΔΥΜΑ
Ομόφωνα δεκτό έκανε το Δ.Σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ το αίτημα του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κέρκυρας για μεταφορά σύμμεικτών απορριμμάτων της Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Κοζάνη για τα επόμενα τρία χρόνια. Έτσι τα απορρίμματα του νησιού για την τριετία από το τέλος του 2019, μέχρι τέλος 2022 θα μεταφέρονται στη ΜΕΑ της ΔΙΑΔΥΜΑ στην Κοζάνη, προς επεξεργασία, σύμφωνα με τα υψηλά ποιοτικά επίπεδα της μονάδας. Να σημειώσουμε πάντως πως δεν πρόκειται για ταφή των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ της περιοχής μας, αλλά για επεξεργασία των απορριμμάτων με τις ποιο σύγχρονες τεχνικές δυνατότητες και μεθόδους που διαθέτει το εργοστάσιο.
Το 2020 αναμένεται να μεταφερθούν 24.000 τόνοι και άλλοι 36.000 τόνοι την επόμενη διετία.
Η παραπάνω ποσότητα μαζί με τους 15.000 τόνους από την Αιγιαλεία και τους 89.000 τόνους από τη Δυτική Μακεδονια ξεπερνούν του 120.000 που είναι η μέγιστη ποσότητα επεξεργασίας απορριμμάτων για αυτό αποφασίστηκε επίσης να αλλάξουν οι περιβαλλοντικοί όροι και να αλλάξει η άδεια λειτουργίας ώστε να αυξηθεί η συνολική ποσότητα ετήσιας διαχείρισης στους 150.000 τόνους.
Το οικονομικό όφελος από τους 23.000 τόνους του 2020 ανέρχεται σε 363.000 ευρώ. Παράλληλα η ΔΙΑΔΥΜΑ στη σύσκεψη, που είχε γίνε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, με την παρουσία του Μανώλη Γραφάκου, γενικού γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, ζήτησε ως επιπλέον αντισταθμιστικά:
- Ένα νέο μηχάνημα αντίστροφης όσμωσης 500.000 ευρώ
- Τη δημιουργία 4ου ΧΥΤΑ προυπολογισμού περίπου 2εκ. ευρώ
- Επέκταση της διαχείρισης των ογκωδών απορριμμάτων ύψους 150.000 ευρώ
Αξίζει να σημειώσουμε πως σε ερώτηση του «Χρόνου» για το αν η Κέρκυρα θα είναι η τελευταία περιοχή, που θα μεταφέρει απορρίμματα της στην Κοζάνη απάντηση πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να προεξοφληθεί αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο.
Ο Πρόεδρος της ΔΙΑΔΥΜΑ και Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς με τη σειρά του ανέφερε πως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας στους πολίτες καθώς τα απορρίμματα δεν θα ταφούν αλλά θα επεξεργαστούν στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων. «Είναι ξεκάθαρο πως δεν γινόμαστε το νεκροταφείο των απορριμμάτων της Ελλάδας. Άλλωστε αντίστοιχες διαδικασίες γίνονται σε όλη την Ευρώπη».
Ο κ. Πλακεντάς υπογράμμισε πως θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το όφελος να φτάσει στους δημότες μέσω της μείωσης των δημοτικών τελών.
Αξίζει να σημειώσουμε πως τα απορρίμματα της Κέρκυρας, σε σχέση με αυτά της δυτικής Μακεδονίας, εξαίτιας της έντονης τουριστικής δραστηριότητας και των πολλών ξενοδοχείων είναι αρκετά πλούσια σε ανακυκλώσιμα υλικά όπως χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό και γυαλί. Τα παραπάνω υλικά ως προϊόντα της μηχανικής διαλογής συλλέγονται και στη συνέχεια πωλούνται στη βιομηχανία, ενώ τα έσοδα κατανέμονται κατά αναλογία στους δήμους της δυτικής Μακεδονίας.