Γρίπη και COVID-19 θα …καθίσουν στα θρανία μαζί με τα παιδιά- Η παιδίατρος Κούλα Τζούρτζου μιλά στον «Χ» για τους τρόπους προστασίας
Με το άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτέμβρη και την είσοδο στο φθινόπωρο, οι γονείς των μικρών παιδιών «υποδέχονται» και την εποχική γρίπη. Φέτος λόγω και του κορωνοϊού, η ανησυχία είναι ακόμη πιο έντονη και οι οικογένειες καλούνται να προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα και αναζητούν απαντήσεις από τους ειδικούς.
Η παιδίατρος Κούλα Τζούρτζου από την Κοζάνη καθησυχάζει τους γονείς για τον COVID- 19 αφού, όπως λέει στον «Χ», τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως τα παιδιά σπάνια νοσούν και όσα νοσήσουν ανήκουν στην κατηγορία των ασυμπτωματικών που σημαίνει όμως ότι μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο στο περιβάλλον τους.
«Η πιο συνηθισμένη κλινική τους εικόνα είναι παρόμοια με αυτή του κοινού κρυολογήματος με πυρετό, βήχα, καταρροή και πόνο στον φάρυγγα» τονίζει η κ. Τζούρτζου.
Η ίδια στέλνει μήνυμα στους γονείς πως η χρήση της προστατευτικής μάσκας, η οποία είναι υποχρεωτική για τους μαθητές, δεν είναι επικίνδυνη αλλά αποτελεί μια πρακτική που προστατεύει τα παιδιά και από τον COVID και κατά συνέπεια και από άλλες ιώσεις.
«Είναι μία νέα πραγματικότητα και είναι λογικό να προκαλεί άγχος στους γονείς. Θα πρέπει να εκπαιδεύσουν τα παιδιά στην τήρηση των μέτρων πρόληψης διασποράς του ιού. Ας μη ξεχνάμε πως τα παιδιά μας είναι πάντα πιο ευπροσάρμοστα από εμάς. Πρέπει η χρήση μάσκας να είναι ορθή και σε συνδυασμό με το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι ή αντισηπτικό, την αποφυγή της επαφής με το στόμα, τα μάτια και την μύτη και την τήρηση
των αποστάσεων, ελαχιστοποιούμε τον κίνδυνο να νοσήσουμε. Μη ξεχνάμε ότι κανείς δεν είναι άτρωτος» συμπλήρωσε η κ. Τζούρτζου.
Ο εμβολιασμός κατά του ιού της γρίπης
Ένα ακόμη φλέγον ζήτημα που δημιουργείται είναι και το τι θα γίνει με τον εμβολιασμό κατά της κοινής γρίπης. Το αντιγριπικό εμβόλιο θα πρέπει να γίνει κανονικά την περίοδο που γίνεται πάντα αν και φέτος σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η εμφάνιση του ιού καθυστέρησε και στην συνέχεια με την εμφάνιση του κορωνοϊού υπήρξε μια απότομη άνοδος και στην καραντίνα εκμηδενίστηκαν.
“Η σύσταση της επιτροπής επιστημόνων είναι να υπάρξει πλήρης εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών ώστε να μην έχουμε ανοιχτά μέτωπα με άλλα μικρόβια. Είναι σημαντικό για παράδειγμα ο εμβολιασμός κατά του πνευμονιόκοκκου, καθώς όταν κάποιος νοσεί από covid-19 έχει αυξημένες πιθανότητες να επιμολυνθεί και από αυτό το μικρόβιο και να επιδεινωθεί περαιτέρω η υγεία του» τονίζει η παιδίατρος.
Η γρίπη και ο Covid-19 είναι νοσήματα που συμπίπτουν χρονικά και παρουσιάζουν παρόμοια κλινική εικόνα. Είναι σαφής η αναγκαιότητα να περιοριστεί ο ένας από τους δύο ιούς, ιδιαίτερα σε παιδιά που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. «Παιδιά με καρκινοπάθειες, πνευμονοπάθειες, μεταβολικό σύνδρομο, νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ανοσοκατεσταλμενα, παιδιά με αδέρφια κάτω των 6 μηνών, παιδιά με δρεπανοκυτταρική αναιμία θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή, καθώς ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου» καταλήγει η κ. Τζούρτζου.
Αργυρώ Ξανθοπούλου