«Η αγάπη άργησε μια μέρα» αλλά άξιζε την αναμονή και έρχεται στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης
Μια συγκλονιστική θεατρική μεταφορά του έργου της Λιλής Ζωγράφου για την ελευθερία και τον έρωτα στην Αίθουσα Τέχνης Κοζάνης
Η νέα θεατρική παράσταση «Η αγάπη άργησε μια μέρα», σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι, αποτελεί έναν ύμνο στην ελευθερία και τον έρωτα. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κοζάνης και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που βασίζεται στο ομώνυμο εμβληματικό μυθιστόρημα της Λιλής Ζωγράφου. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 15 Νοεμβρίου στην Αίθουσα Τέχνης Κοζάνης και θα συνεχίσει την πορεία της στην Θεσσαλονίκη από τις 6 Δεκεμβρίου.
– Advertisement –
– Advertisement –
Τη διασκευή του έργου υπογράφουν οι Ένκε Φεζολλάρι και Ροδή Στεφανίδου, οι οποίοι διατηρούν την ουσία του μυθιστορήματος, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν μια δυναμική και σύγχρονη θεατρική εμπειρία. Στη σκηνή, το έργο αναδεικνύει με έντονο και ειλικρινή τρόπο την σκληρότητα της πατριαρχικής οικογένειας, τα βάρη των κοινωνικών συμβάσεων και τη διαρκή μάχη για την ελευθερία μέσω της αγάπης. Για ένα εμβληματικό έργο με μεστό λόγο που αγγίζει τις καρδιές των θεατών, μίλησε η κ. Στεφανίδου, αναφερόμενη στην παράσταση που, όπως ανέφερε, αποτελεί ένα έργο ηθογραφίας, το οποίο αναφέρεται στην Ελλάδα του χθες, αλλά και στην Ελλάδα του σήμερα. Από την πλευρά του, ο κ. Φεζολλάρι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το γεγονός ότι το όραμα της Μελίνας Μερκούρη για τα ΔΗΠΕΘΕ παίρνει σάρκα και οστά. «Πρόκειται για ένα αντιπατριαρχικό, γυναικείο έργο που αναδεικνύει τη θέση της γυναίκας. Είναι η ιστορία του τόπου μας και δίνει σάρκα και οστά σε όλα όσα συζητάμε σήμερα, όπως η πατριαρχία και οι γυναικοκτονίες. Είναι πολύ ανθρωποκεντρικό. Εύχομαι να αγγίξει τις καρδιές του κόσμου, όπως άγγιξε τις δικές μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, Δημήτρης Μάστορας, υπογράμμισε ότι πρόκειται για την πρώτη συμπαραγωγή με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στα 27 χρόνια λειτουργίας του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του. Όπως ανέφερε, ήδη έχουν πουληθεί πολλά εισιτήρια και αναμένουν αρκετό κόσμο για να παρακολουθήσει αυτήν την εξαιρετική παράσταση.
Η υπόθεση του έργου σκιαγραφεί με ένταση τις ανθρώπινες σχέσεις και τις αντιφάσεις που τις διέπουν, παρουσιάζοντας τις διαχρονικές συνέπειες της κοινωνικής καταπίεσης και του φασισμού που διεισδύει σε κάθε πτυχή της προσωπικής ζωής. Η θεατρική αυτή μεταφορά στοχεύει να αναδείξει τις σοβαρές αδικίες που προκύπτουν από την τήρηση των «πρέπει», την απόρριψη της διαφορετικότητας και την καταπίεση της ελευθερίας.
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Αστέριος Πελτέκης, υπογράμμισε πως η εξωστρέφεια αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του στρατηγικού τους σχεδιασμού και αναφέρθηκε στη συνεργασία του με όλους τους συντελεστές, η οποία, όπως τόνισε, ήταν απρόσκοπτη και χωρίς ιδιαίτερους προβληματισμούς.
Το έργο δεν περιορίζεται σε μια απλή καταγγελία των κοινωνικών αδικιών. Αντιθέτως, αναδεικνύει τις ανθρώπινες αδυναμίες, τις επιθυμίες και τα όνειρα των ηρώων του, που παλεύουν για την προσωπική τους ανεξαρτησία, ακόμη και μέσα σε ένα αυταρχικό και καταπιεστικό πλαίσιο. Με το βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν και το παρόν, η παράσταση φωτίζει τις αντιφάσεις και τις προκλήσεις της ανθρώπινης φύσης.
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, Στέλιος Χλιαράς, αναφέρθηκε σε μια συνεργασία «ορόσημο» για την ιστορία του ΔΗΠΕΘΕ. «Είναι επιβεβλημένες αυτές οι συνέργειες στους δύσκολους οικονομικούς καιρούς που ζούμε, αλλά κυρίως για να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε στον απόλυτο βαθμό το όραμά μας για καλλιτεχνική αποκέντρωση, ώστε τα ΔΗΠΕΘΕ και το ΚΘΒΕ να φτάνουν σε κάθε πόλη και κάθε χωριό της Ελλάδας». Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα του ότι ο κόσμος θα αγκαλιάσει το θέατρο και θα επιστρέψει σε αυτό. «Το αξίζει και το θέατρο και η περιοχή μας, που δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια λόγω της απολιγνιτοποίησης. Ο πολιτισμός και το θέατρο είναι το αποκούμπι μας. Είναι το μόνο στολίδι που έχουμε και αξίζει να το αγκαλιάσουμε και να το αναδείξουμε», τόνισε.
Το μυθιστόρημα της Λιλής Ζωγράφου, που εκδόθηκε το 1994 και μεταφέρθηκε με επιτυχία στην τηλεόραση το 1997, αποτέλεσε ένα σημαντικό έργο στην ελληνική λογοτεχνία. Εστιάζει στην πάλη των γυναικών για την ανεξαρτησία τους και τη χειραφέτησή τους από την πατριαρχία, εστιάζοντας στην τόλμη που απαιτεί η ελευθερία και τον αγώνα ενάντια στην καταπίεση. Μέσα από την ιστορία του έργου, η συγγραφέας επισημαίνει τις κοινωνικές παθογένειες, όπως η έμφυλη αδικία και ο βαθιά ριζωμένος μισογυνισμός.
Δυο από τις ηθοποιούς, η Υρώ Λούπη και η Δανάη Σταματοπούλου, μίλησαν για το έργο και τους ρόλους τους, τη συνεργασία τους και την παράσταση. «Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής, γιατί μέσω αυτού του ρόλου μπορώ να επικοινωνήσω το πόσο με πληγώνει η υπεροψία του ανθρώπου που θέλει να επιβληθεί πάνω σε έναν άλλον άνθρωπο, στα ζώα και τη φύση», τόνισε, μεταξύ άλλων, η κ. Λούπη. «Η Λιλή θίγει, με απόλυτη σαφήνεια και χωρίς να μασάει τα λόγια της, τις παθογένειες της ελληνικής οικογένειας και κοινωνίας», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η κ. Σταματοπούλου.
Με την αλληγορία του, το «Η αγάπη άργησε μια μέρα» συνεχίζει να είναι επίκαιρο, υπενθυμίζοντας τις διαρκείς μάχες που δίνονται για την ελευθερία και την ισότητα, ενάντια στην επιβολή αυταρχικών συστημάτων και σεξιστικών αντιλήψεων.
Οι συντελεστές της παράστασης περιλαμβάνουν τη διασκευή και δραματουργική επεξεργασία από τη Ροδή Στεφανίδου και τον Ένκε Φεζολλάρι, οι οποίοι υπογράφουν και τη σκηνοθεσία. Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε η Δανάη Πανά, ενώ τη μουσική δημιούργησε ο Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης. Οι φωτισμοί φέρουν την υπογραφή της Σεμίνας Παπαλεξανδροπούλου και το βίντεο επιμελήθηκε η Άντα Λιάκου. Βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Χριστόφορος Μαριάδης, ενώ την οργάνωση παραγωγής για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ανέλαβε ο Ηλίας Κοτόπουλος και για το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κοζάνης ο Στέλιος Σωτηρόπουλος. Η κατασκευή του σκηνικού έγινε από τους Νίκο Λαβαντσιώτη και Τάκη Συνδουκά, ενώ ηλεκτρολόγος ήταν ο Τάσος Διδασκάλου. Οι φωτογραφίες του έργου είναι του MikeRafail | Thatlongblackcloud.
Η διανομή περιλαμβάνει τις ηθοποιούς: Υρώ Λούπη, Ιωάννα Παγιατάκη, Λίλιαν Παλάντζα, Πολυξένη Σπυροπούλου, Δανάη Σταματοπούλου, Άννη Τσολακίδου και Μαρία Χατζηιωαννίδου.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr