ΗΧΩ ΙΙ “Jazz & Tradition”, Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου, Αμφιθέατρο ΖΕΠ, 20:00, Είσοδος Ελεύθερη
Το Jazz Festival ΗΧΩ «Οι μουσικές μας ρίζες, καρποί του μέλλοντος» διοργανώνεται φέτος για δεύτερη χρονιά στο ανοικτό αμφιθέατρο της ΖΕΠ (δίπλα στο 19ο βιοκλιματικό σχολείο). Το φεστιβάλ παντρεύει παραδοσιακά ακούσματα με σύγχρονους ήχους, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία απόλαυσης της Jazz μέσα από ένα σταυροδρόμι συνομιλίας της σύγχρονης με την παραδοσιακή και λαϊκή μουσική μας κληρονομιά.
Με κεντρικό μήνυμα «Ανακυκλώνουμε τη μουσική, ανακυκλώνουμε τους χώρους, ανακυκλώνουμε τα υλικά», το φεστιβάλ έθεσε τις καλύτερες βάσεις τόσο για την καθιέρωσή του σε θεσμό, εμπνέοντας τους νέους δημιουργούς να παρουσιάσουν τις δουλειές τους στην Κοζάνη, όσο και για την αξιοποίηση νέων χώρων πολιτισμού, οι οποίοι συνδέουν το φυσικό και το αστικό τοπίο με τη μουσική και ζωντανεύουν την πόλη και τις γειτονιές της.
Στις 4 Σεπτεμβρίου, στο ανοιχτό αμφιθέατρο της ΖΕΠ, τρία σχήματα θα μας ταξιδέψουν στον κόσμο μέσα από τις μουσικές τους:
οι «Flying Root Quartet» με τους Ελιόνα Σινιάρη, Φίλιππο Κωσταβέλη, Λάκη Τζήμκα και Αλέκο Παπαδόπουλο, θα μας γνωρίσουν μουσικές παραδόσεις από διάφορες χώρες του κόσμου, μέσα από ενορχηστρώσεις του Λάκη Τζήμκα.
Το «Pantelis Stoikos Quartet», με τους Παντελή Στόικο, Λάκη Τζήµκα, Γιώργο Κλουντζό και Γιώργο Αθανασίου, θα παντρέψει τη σύγχρονη jazz µε στοιχεία της εγχώριας και ευρύτερης µουσικής παράδοσης των Βαλκανίων, στο µεταίχµιο µεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Το «Thanos Stavridis Trio» με τους Θάνο Σταυρίδη, Δάνη Κουμαρτζή και Χρήστο Τάσιο, θα παρουσιάσει μουσικές του κόσμου, μέσα από τις δύο προσωπικές δουλειές του ακορντεονίστα Θάνου Σταυρίδη.
Flying Root Quartet
Μουσικές παραδόσεις από διάφορες χώρες του κόσμου με νέα οπτική μέσα από ενορχηστρώσεις του Λάκη Τζήμκα.
Το σχήμα δημιουργήθηκε από την Ελιόνα Σινιάρη και τον Λάκη Τζήμκα, το 2019 στη Θεσσαλονίκη. Το βασικό σκεπτικό ήταν η εξερεύνηση της παραδοσιακής μουσικής και η επανεκτέλεσή της, με ένα καινούργιο προσωπικό ύφος. Το σχήμα έχει συμμετάσχει στο τζαζ Φεστιβάλ των Τιράνων το Σεπτέμβριο του 2020. Έχει εμφανιστεί επίσης σε κάποιες μουσικές σκηνές της Θεσσαλονίκης. Επόμενος στόχος είναι η κυκλοφορία ενός cd, για το οποίο έχει ήδη ηχογραφηθεί ένα μέρος του. Root, είναι η ρίζα της παραδοσιακής μουσικής και flying root, η ρίζα που ίπταται. Ο συνδυασμός της παράδοσης και της σύγχρονης μουσικής, μέσα από τη νέα ματιά των ενορχηστρώσεων του Λάκη Τζήμκα, με αρκετή επιρροή από τη τζαζ και σύγχρονη μουσική, αλλά και την ιδιαιτερότητα και τη δεξιοτεχνία, του κάθε μουσικού που συμμετέχει.
Οι σύγχρονες αρμονίες, η νέα αντιμετώπιση των ρυθμικών στοιχείων, όπως και ο αυτοσχεδιασμός, είναι βασικά χαρακτηριστικά του σχήματος. Οι πανέμορφες μελωδίες των παραδοσιακών μουσικών, εμπλουτίζονται και περιπλέκονται με νέα ηχοχρώματα. Το ίδιο και οι σύνθετοι ρυθμοί χαρακτηριστικό όλων αυτών των παραδόσεων, που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με το χορό, αντιμετωπίζονται με μία προσωπική εκφραστικότητα.
Ο αυτοσχεδιασμός, αναπόσπαστο κομμάτι της τζαζ μουσικής, αλλά και πολλών παραδοσιακών μουσικών, δίνει χώρο στον κάθε μουσικό να εκφραστεί ελεύθερα.
Το κάθε μέλος του σχήματος, έχει μία δική του πορεία στη τζαζ αλλά και την κλασική μουσική, που μέσω όλων αυτών των εμπειριών, υπάρχει μια γερή βάση, ώστε να ρισκάρει το σχήμα και να κάνει της πτήσεις του, μέσα σε όλα αυτά τα διαφορετικά ηχοχρώματα.
Ελιόνα Σινιάρη – φωνή
Φίλιππος Κωσταβέλης – πιάνο
Λάκης Τζήμκας – κοντραμπάσο
Αλέκος Παπαδόπουλος – τύμπανα, κρουστά
Pantelis Stoikos Quartet
Ο Παντελής Στόικος παρουσιάζει το νέο του σχήµα µε τη συμμετοχή των Λάκη Τζήµκα στο µπάσο, του Γιώργου Κλουντζού-Χρυσίδη στα τύµπανα και του Γιώργου Αθανασίου στο βιολί. Το κουαρτέτο πρωτοεµφανίστηκε το Σεπτέµβρη του 2018 στο Jazz Festival Chellah του Μαρόκου και ακολούθησαν πολλές εµφανίσεις τους σε µουσικές σκηνές & φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας. Τον Οκτώβρη του 2019 εµφανίστηκε στο NIOU Jazz Festival στα Τίρανα της Αλβανίας. Κορυφαία στιγµή για το κουαρτέτο ήταν η σύµπραξή τους επί σκηνής µε τον θρύλο της βαλκανικής µουσικής IVO PAPASOV και τον εµπνευστή και παγκόσµιο µουσικό της Jazz Milcho Leviev… Το υλικό του κουαρτέτου παντρεύει τη σύγχρονη jazz µε στοιχεία της εγχώριας και ευρύτερης µουσικής παράδοσης των Βαλκανίων ισορροπώντας στο µεταίχµιο µεταξύ Ανατολής και Δύσης. Το νέο σχήµα του Παντελή Στόικου γεννήθηκε µε αφορµή τη δηµιουργία του τελευταίου του δίσκου και την ανάγκη του να παρουσιάσει κυρίως δικές του συνθέσεις από όλο το εύρος τις δισκογραφίας του.
Παντελής Στόικος – τροµπέτα, καβάλ, πλήκτρα, συνθέσεις
Λάκης Τζήµκας – ηλεκτρικό µπάσο, σύνθεση
Γιώργος Κλουντζός – Χρυσίδης – drum set
Γιώργος Αθανασίου – βιολί
Thanos Stavridis Trio
Ο Θάνος Σταυρίδης είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους μουσικούς στον χώρο του ακορντεόν, με συνεργασίες τόσο σε παραστάσεις όσο και στη δισκογραφία, με κάποιους από τους μεγαλύτερους και πιό γνωστούς τραγουδιστές, αλλά και συνθέτες και μουσικούς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια. Ενδεικτικά αναφέρονται οι: Ευανθία Ρεμπούτσικα, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Σωκράτης Μάλαμας, Έλλη Πασπαλά, Ματούλα Ζαμάνη, Μάκης Σεβίλογλου, Γιώργος Καζαντζής, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μανώλης Μητσιάς, Αγγελική Τουμπανάκη, Theodosii Spassov (BG), Petar Ralchev (BG), Vlatko Stefanovski (NMK), Saso Popovski (NMK), VaskoAtanasovski (SLO), Angel Demirev (BG), Bilja Krstic (SRB), Nebojsa Sejdic (SRB), Κώστας Θεοδώρου, Φλώρος Φλωρίδης και πολλοί άλλοι.
Είναι, επίσης, από τους πρωτεργάτες της Balkan σκηνής στην Ελλάδα, έχοντας υπάρξει ιδρυτικό μέλος ιστορικών σχημάτων, όπως οι «Βόρειοι Εταίροι», οι «Cabaret Balkan» και τώρα οι «Drom». Τα τελευταία χρόνια έχει φτιάξει μαζί με τη Στέλλα Τέμπρελη το ντουέτο “Tales from the Box” με το οποίο ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν τον 3ο προσωπικό του δίσκο, ενώ το πιο πρόσφατο σχήμα στο οποίο είναι ιδρυτικό μέλος είναι οι “Salonique Brass Band”.
Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 100 ηχογραφήσεις δίσκων τόσο ως σολίστας, όσο κι ως ενορχηστρωτής. Τα δύο προσωπικά του album “aSuitcasefullofDreams” (2016) και “SpicyMargarita” (2021) έχουν αποσπάσει διακρίσεις και πολύ καλές κριτικές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, έχοντας airplay σε σταθμούς της Αυστραλίας, της Αργεντινής, αλλά και σ’ όλη την Ευρώπη. To “aSuitcasefullofdreams” έχει ψηφιστεί μέσα στους 10 καλύτερους δίσκους world μουσικής στο σταθμό rutesdelso της Βαρκελώνης, ενώ ήταν υποψήφιος στην κατηγορία «μουσικές του κόσμου» στο PREIS DER DEUTSCHEN SCHALLPLATTEN KRITIK. Αντίστοιχα η “SpicyMargarita” έχει ψηφιστεί στα 20 καλύτερα albums από τα WorldMusicChartsEurope για τον Μάρτιο 2021, έχοντας βγει νο129 για όλο το έτος ανάμεσα σε 900 περίπου δίσκους απ’ όλο τον κόσμο, ενώ έχει ψηφιστεί 3ος στην κατηγορία “Best World Music Album” στα 9αAnnual OWMR Awards του Ηνωμένου Βασιλείου. Το περιοδικό Accordion Stars Illustrated της Times Square Press με έδρα την Νέα Υόρκη τον συμπεριλαμβάνει στους 100 πιό γνωστούς ακορντεονίστες του κόσμου για τα έτηαπ’ το 2019 μέχρι καισήμερα.
Η ερευνητική – μουσικολογική του δραστηριότητα είναι πάνω στις λαϊκές μουσικές των Βαλκανίων. Από το 2000, έχει πραγματοποιήσει εισηγήσεις σε σεμινάρια κι ημερίδες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ έχει συγγράψει σχετικά άρθα συμμετέχοντας σε διάφορες εκδόσεις.
Τα τελευταία 14 χρόνια διδάσκει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων (πρώην Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής μουσικής του ΤΕΙ Άρτας).
Στο φεστιβάλ «ΗΧΩ» θα εμφανιστεί με τους Δάνη Κουμαρτζή, μπάσο και Χρήστο Τάσιο, τύμπανα, παρουσιάζοντάς επιλεγμένο υλικό απ’ τις δύο προσωπικές του δουλειές και κάποιες εκπλήξεις.