Καλλιόπη Βέττα: Αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ότι η απολιγνιτοποίηση σχεδιάζεται κεντρικά χωρίς τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας – Ομιλία στην Βουλή
Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με τις δομές απολιγνιτοποίησης.
Στην Επιτροπή είχαν κληθεί θεσμικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς για να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με την πορεία της απολιγνιτοποίησης και τις δομές που δημιουργούνται με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο.
Η κ. Βέττα στην τοποθέτηση της αναφέρθηκε αρχικά στη γενική σύμπνοια των φορέων (Περιφερειών, ενεργειακών Δήμων, εργατικών συνδικάτων, εκπροσώπων περιοχών, Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κλπ) ότι η απολιγνιτοποίηση συντελείται με βεβιασμένους όρους, ελλιπή χρηματοδότηση και με την απουσία των πολιτών της Π.Ε. Κοζάνης.
Παράλληλα, έθεσε ερωτήματα που αφορούν την συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και των φορέων στην διαμόρφωση τόσο του ΣΔΑΜ, όσο και των υπολοίπων πρωτοβουλιών, την έλλειψη ειδικής πρόνοιας για την απασχόληση ανθρώπων από τις πληττόμενες περιοχές στις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν υπό την σκέπη του Υπουργείου Ανάπτυξης στην Αθήνα, ενώ έθιξε το ζήτημα της επάρκειας και του κόστους της τηλεθέρμανσης, όπως και την έλλειψη ειδικού χωροταξικού σχεδίου για την εγκατάσταση ΑΠΕ, γεγονός που ναρκοθετεί τις άλλες παραγωγικές δραστηριότητες και την αναγκαία κοινωνική συναίνεση για τις πράσινες μορφές ενέργειας.
Επίσης, ανέδειξε το φλέγον ζήτημα των απωλειών άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας λόγω της απολιγνιτοποίησης και έκανε ειδική επισήμανση στην απουσία προγραμμάτων για την ουσιαστική εκπαίδευση, κατάρτιση και απορρόφηση των ανθρώπων που χάνουν την δουλειά τους λόγω της απόφασης της κυβέρνησης.
Παράλληλα, έθεσε το θέμα της μετεγκατάστασης της Ακρινής, έπειτα από τις τελευταίες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, ενώ αναφερόμενη στις περιβαλλοντικές οργανώσεις που συμμετείχαν, διερωτήθηκε για το γεγονός ότι στις υπό σύσταση δομές, δεν συμμετέχει καμία υπηρεσία από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος που να εγγυάται τα ζητήματα προστασίας του οικοσυστήματος.
Τέλος, η κ. Βέττα εστίασε, όπως και πολλοί ομιλητές, στον συγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό, πολυδάπανο και υδροκέφαλο χαρακτήρα του νομοσχεδίου, σε αντίθεση με άλλες χώρες που, για παρόμοια ζητήματα, υπάρχουν κεντρικές αλλά και περιφερειακές δομές οι οποίες βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και συνεννόηση.
Κλείνοντας, η Βουλευτής ανέφερε ότι η τοπική κοινωνία περιμένει τις ξεκάθαρες απαντήσεις όλων των εμπλεκομένων για την απολιγνιτοποίηση μιας και «η περιοχή βιώνει τα επίχειρα μιας πρωτοφανούς στα διεθνή χρονικά επίθεσης στην κοινωνική και οικονομική ζωή της. »