Καββαθάς: Η Δυτική Μακεδονία έχει ανάγκη από θέσεις εργασίας
Μεγάλο πρόβλημα η έλλειψη σιδηροδρομικής σύνδεσης
Στα πλεονεκτήματα της Δυτικής Μακεδονίας που πρέπει να αναδειχθούν, στην ανάγκη δημιουργίας θέσεων εργασίας, αλλά και στα σοβαρά προβλήματα που έφερε η απολιγνιτοποίηση αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς.
Μάλιστα, ο κ. Καββαθάς έκανε λόγο για το μεγάλο θέμα της έλλειψης σιδηροδρομικής γραμμής που να συνδέει τη Δυτική Μακεδονία με βασικούς κόμβους διαμετακομιστικού εμπορίου και λιμάνια.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ βρέθηκε στην Κοζάνη προσκεκλημένος του Σωματείου Εστίασης «Ερμής» σε ημερίδα ενημέρωσης των επαγγελματιών για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, τα νέα φορολογικά μέτρα, για το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, καθώς και για την ψηφιακή κάρτα εργασίας.
Το σωματείο εστίασης Κοζάνης «Ερμής» με τη στήριξη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κοζάνης, διοργάνωσε ενημερωτική ημερίδα το απόγευμα της Τετάρτης, για να ενημερώσει τους επαγγελματίες και παρευρισκόμενους για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, τα νέα φορολογικά μέτρα, για το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ καθώς και για την ψηφιακή κάρτα εργασίας.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ – ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καββαθάς, ενώ το λόγο πήραν και εκπρόσωποι οργανισμών συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων.
Ο κ. Καββαθάς ανέφερε πως η ΓΣΕΕΒΕΕ και το Ινστιτούτο της ΓΣΕΒΕΕ, όταν αποφασίστηκε η απολιγνιτοποίηση έκαναν μια μελέτη επιπτώσεων για Δυτική Μακεδονία από την οποία προέκυπτε ότι 55.000 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους, την ώρα που η κυβέρνηση έκανε λόγο για 9.000 εργαζόμενους που θα απολύονταν από τα εργοστάσια και τα ορυχεία της ΔΕΗ.
Μιλώντας για τα προβλήματα που έχει η Δυτική Μακεδονία, αναφέρθηκε στο οδικό δίκτυο, στο γερασμένο πληθυσμό και στο χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, ωστόσο, όπως τόνισε, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή είναι η έλλειψη σιδηροδρομικού δικτύου. «Μια σιδηροδρομική σύνδεση θα μπορούσε να μετατρέψει την Κοζάνη, τη Φλώρινα και ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία σε διαμετακομιστικό κέντρο για τα Δυτικά Βαλκάνια, όμως δυστυχώς, αυτά δε γίνονται χωρίς υποδομές».
«Οι πόροι από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θα πρέπει να κατευθυνθούν σε παραγωγικές επενδύσεις» τόνισε ο κ. Καββαθάς, αναφερόμενος σε επενδύσεις που αναμένονται στην περιοχή μας, όπως είναι αυτή της Sunlight. «Μια τέτοια επένδυση είναι θετική και καλοδεχούμενη, εφόσον έχει ελληνική προστιθέμενη αξία. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο. Ήξερα ότι έχει πολλά η περιοχή και τα είδα, δεν ξέρω όμως αν αυτά δημιουργούν θέσεις εργασίας ή έχουν ελληνική προστιθέμενη αξία από τέτοιου είδους επενδύσεις. Θεωρώ ότι η περιοχή έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία θα πρέπει να τα αναδείξουμε και πάνω σε αυτά να στήσουμε μια οικονομία που αξίζει στο νομό και όχι μόνο στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, αλλά και σε αυτόν των υπηρεσιών».
«Αντισυνταγματικός ο νόμος για τη φοροδιαφυγή – Έχουμε καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ πάνω από δεκαπέντε φορείς»
«Είχαμε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή, με την κατάθεση του νομοσχεδίου του σημερινού νόμου 5073 του 2023 ότι ο νόμος είναι άδικος, αντισυνταγματικός, τους “τσουβαλιάζει” όλους και αν ψηφιστεί θα προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικράτειας. Η συντονιστική επιτροπή αγώνα, η ΓΣΕΒΕΕ, δικηγορικοί σύλλογοι, επιμελητήρια και συνολικά πάνω από δεκαπέντε φορείς κατέθεσαν προσφυγή στο ΣτΕ κατά του νόμου. Έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα δικαιωθούμε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, άλλωστε έχουμε τρεις έγκριτους συνταγματολόγους, οι οποίοι με δημόσια τοποθέτηση έχουν πει ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός» τόνισε ο κ. Καββαθάς αναφερόμενος στους Παυλόπουλο, Βενιζέλο και Φορτσάκη. Συνέχισε λέγοντας πως και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής είχε θέσει θέματα αντισυνταγματικότητας, τα οποία παρακάμφθηκαν λόγω της κυβερνητικής πλειοψηφίας που έχει η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή.
Αναφορικά με πιθανές τροποποιήσεις που ενδέχεται να γίνουν στο νόμο, ο κ. Καββαθάς κατηγορηματικά δήλωσε πως κάτι τέτοιο δεν τους καλύπτει. «Η παραδοχή από τον πρωθυπουργό ότι ο νόμος θέλει βελτίωση, δείχνει ότι έχουμε απόλυτο δίκιο στο να συζητάμε την κατάργηση ενός κακού νόμου που όποιες βελτιώσεις και αν γίνουν, θα παραμένει ένας κακός νόμος. Ζητάμε την κατάργηση του και μια συζήτηση από την αρχή, με έναν ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο για να βρούμε εκείνο το φορολογικό νόμο που θα δίνει τη δυνατότητα αφενός στις επιχειρήσεις να επιβιώσουν και αφετέρου να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή» κατέληξε ο κ. Καββαθάς.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr