Κυριάκος Μητσοτάκης: “ Για τη Δυτική Μακεδονία έχουμε στη διάθεση μας σχεδόν 5 δισεκατομμύρια ευρώ”
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021 στο Mega και στους Δημοσιογράφους Γιάννη Πρετεντέρη και Ράνια Τζίμα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο ζήτημα της Απολιγνιτοποίησης.
Στην ερώτηση σχετικά με το κόστος της Απολιγνιτοποίησης, ο Πρωθυπουργός απάντησε πως η Πράσινη Μετάβαση δεν θα γίνει σε βάρος των πολιτών και συνέχισε λέγοντας ότι : “Ειδικά για τη Δυτική Μακεδονία έχουμε στη διάθεση μας, μαζί με ιδιωτικά κεφάλαια, σχεδόν 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο λιγνίτης θα αντικατασταθεί από μια σειρά από επενδύσεις που θα δημιουργήσουν τελικά περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Γιατί δεν νομίζω ότι τα νέα παιδιά στην Κοζάνη φαντάζονται το μέλλον τους να δουλεύουν σε ένα λιγνιτωρυχείο. Δεν είναι η καλύτερη δουλειά την οποία μπορώ να φανταστώ για έναν νέο σήμερα. Θα δημιουργήσουμε, λοιπόν, πολλές, καλύτερες θέσεις εργασίας από αυτές.”
Ο Πρωθυπουργός συνέχισε αναφερόμενος στον χρόνο υλοποίησης των παραπάνω πως αυτό θα γίνει άμεσα, από την επόμενη κιόλας διετία, καθώς για την αποκατάσταση των εδαφών λόγω του κλεισίματος των λιγνιτωρυχείων, θα χρειαστεί να αξιοποιηθούν πολλοί εργαζόμενοι, οι οποίοι σήμερα δουλεύουν στα λιγνιτωρυχεία.
Ανέφερε, τέλος, ότι: “Είναι ένα σχέδιο το οποίο το δουλεύουμε πάρα πολύ μεθοδικά. Έχουμε κινητοποιήσει σημαντικότατους πόρους. Το διαχειρίζεται ο κ. Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Έχουμε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για εγκατάσταση νέων επενδύσεων, καθώς έχουμε εκτάσεις.”
Ως το 2028 το αργότερο -μπορεί να έρθει και νωρίτερα αυτή η ημερομηνία- θα έχουμε πλήρως απεξαρτηθεί από την καύση λιγνίτη, είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
Ο πρωθυπουργό έκαν ε εκτενή αναφορά στην «πράσινη» ατζέντα της κυβέρνησης και τα σχέδια που έχουν δρομολογηθεί για την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης.
«Η Ελλάδα παραμένει ευρωπαϊκή πρωταγωνίστρια στη γρήγορη απεξάρτηση από τον ρυπογόνο λιγνίτη. Θυμίζω ότι το αργότερο έως το 2023 θα έχουν κλείσει όλες οι παλιές ρυπογόνες μονάδες της ΔΕΗ και ως το 2028 το αργότερο -μπορεί να έρθει και νωρίτερα αυτή η ημερομηνία- θα έχουμε πλήρως απεξαρτηθεί από την καύση λιγνίτη» ανέφερε χαρακτηριστικά.