Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα θα έχει απαλλαγεί από τον λιγνίτη το αργότερο μέχρι το 2028»
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε την Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021 στην Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή COP26.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε στην ομιλία του την ανάγκη για άμεση δράση, η οποία πρέπει να λάβει χώρα όσο το δυνατόν γρηγορότερα, καθώς οι συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι δραματικές.
Αναφέρθηκε στην δημιουργία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης, το οποίο είναι πλέον αρμόδιο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που επιφέρει η Κλιματική Αλλαγή. Η Ελλάδα, όπως ανέφερε, «παρά το μικρό της αποτύπωμα σε διοξείδιο του άνθρακα, μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στην πράσινη μετάβαση, πέραν των φιλόδοξων ευρωπαϊκών στόχων για μείωση των εκπομπών κατά 55% μέχρι το 2030.»
Παρουσίασε, επίσης, συνοπτικά έξι πρωτοβουλίες που έχουν υιοθετηθεί οι οποίες σχετίζονται με την Κλιματική Αλλαγή, μια εκ των οποίων είναι και η Απολιγνιτοποίηση. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε συγκεκριμένα πως «Σε ό,τι αφορά την σταδιακή απεξάρτηση από τον άνθρακα, μεταβαίνουμε σε ηλεκτροδότηση χαμηλών εκπομπών άνθρακα με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα θα έχει απαλλαγεί από τον λιγνίτη το αργότερο μέχρι το 2028, ενώ όλες οι παλιές λιγνιτικές μονάδες θα κλείσουν σταδιακά έως το 2023.»
Επίσης συγκεκριμένη αναφορά έκανε στα ελληνικά νησιά: «Η πρωτοπόρα στρατηγική μας, GR-eco, θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περισσότερους από 10 εκατομμύρια τόνους, μετατρέποντας σταδιακά τα νησιά μας σε 100% πράσινους και ενεργειακά αειφόρους, αυτόνομους προορισμούς».
Τέλος, σχετικά με την αύξηση των τιμών του αερίου ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως «η κρίση τιμών στο φυσικό αέριο δεν πρέπει να οδηγήσει στον εκτροχιασμό της στρατηγικής μας για απεξάρτηση από τον άνθρακα. Αντιθέτως, θα πρέπει να κινηθούμε ακόμα γρηγορότερα και να σκεφτούμε με αντισυμβατικό τρόπο, κυρίως σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης.»