«Μακροπρόθεσμο σχεδιασμό με γνώμονα την ενεργειακή επάρκεια της χώρας» ζήτησαν δήμαρχοι στην συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ
«Η μετάβαση στην μετά λιγνίτη εποχή γίνεται μέσα σ’ ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, την στιγμή που η περιοχή μας αντιμετωπίζει ήδη εκρηκτικά προβλήματα ανεργίας, γήρανσης, μετανάστευσης και χαμηλής επιχειρηματικότητας», τόνισε ο Πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων και δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης κατά την διάρκεια της Ειδικής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας που γίνεται σήμερα στην Πτολεμαΐδα με θέμα την Απολιγνιτοποίηση και τις συνέπειες της στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας, που διοργανώνουν από κοινού το ΔΣ της ΠΕΔ Δυτ. Μακεδονίας το δίκτυο Ενεργειακών δήμων και η ΚΕΔΕ. «Σήμερα, αναζητούνται επειγόντως λύσεις αμέσου εφαρμογής για να αποφευχθεί η πληθυσμιακή συρρίκνωση της περιοχής και η «απονεύρωση» της κοινωνίας από τους νέους ανθρώπους» τόνισε ο κ. Γιαννάκης και πρόσθεσε ότι «απαιτείται ισχυρός συντονισμός ώστε οι υπηρεσίες μετάβασης και μετεκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού με την δημιουργία θέσεων εργασίας να συμπεριλάβουν όλη την εφοδιαστική αλυσίδα».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου ανέφερε ότι τα προβλήματα με την Ενέργεια στην Δυτική Μακεδονία δεν είναι όσα εμείς βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε στις τοπικές μας κοινωνίες και που σχετίζονται μ ενα πραγματικό πρόβλημα που είναι το ενεργειακό κόστος. Υποσχέθηκε ότι θα μεταφέρει στον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας τις ανησυχίες των τοπικών δήμαρχων για την απολιγνιτοποίηση και ταυτόχρονα θα ζητήσει η κυβέρνηση να συμβάλλει στην ενεργειακή αποεξαρτηρτοποίηση των δήμων από άλλες πηγές ενέργειας που θα φτιάξουν οι δήμοι με δικές τους Ενεργειακές κοινότητες. Υπογράμμισε ότι από τις συζητήσεις με την κυβέρνηση για την ενίσχυση μέρους του ενεργειακού κόστους των δήμων έχουν μείνει εκτός της εξίσωσης οι ΔΕΥΑ και πρόσθεσε ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας αφού οι όποιες ενισχύσεις που λάβαμε από την κυβέρνηση δεν θα μας πάνε μακριά. Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι όλες οι προσπάθειες των δήμαρχων προσανατολίζονται στο να μην λείψουν από τα σχολεία η θέρμανση και η ομαλή αποκομιδή των απορριμμάτων στις πόλεις ενώ χαρακτήρισε ως εφιαλτικό το ενδεχόμενο της μεταβίβασης του ενεργειακού κόστους στα τιμολόγια των καταναλωτών.
Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, τόνισε ότι «ο χρονικός ορίζοντας για την απεξάρτηση από το λιγνίτη δεν επαρκεί» κι ότι «ζητάμε ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό με γνώμονα την ενεργειακή επάρκεια της χώρας».
Υπογράμμισε ότι «το αίτημα του ΥΠΕΝ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για δημιουργία ενός μηχανισμού στρατηγικής εφεδρείας είναι επιτακτικό για την αντιμετώπιση των απειλών, για την ασφάλεια του εφοδιασμού και ότι πρέπει να εφαρμοστεί σε μόνιμη βάση και στο πλαίσιο ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού». Σύμφωνα με τον κ. Πλακεντά «επιβάλλεται, ο ανασχεδιασμός του αρχικού χρονοδιαγράμματος μετάβασης, η εκπόνηση ενος ρεαλιστικού σχεδιασμού, ο διαχωρισμός του εγχειρήματος σε βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους και η ολοκλήρωση του τελικού στόχου της μετάβασης σε ορίζοντα δεκαετίας».
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ δυτικής Μακεδονίας και δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης ανέφερε ότι «παραμένουμε σταθεροί στην βασική αρχή ότι πρώτα διασφαλίζουμε τις θέσεις εργασίας και μετά καταργούμε την λιγνιτική δραστηριότητα» και τόνισε ότι «η περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί μοναδικό παράδειγμα παγκοσμίως μιας βίαιης μετάβασης μέσα σ ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα».
Στην συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ απεύθυναν χαιρετισμό η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κοζάνη καθώς και ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος. Επίσης μίλησαν ο Διευθυντής Ερευνών του ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ Παναγιώτης Γραμμέλης και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης. Παραβρέθηκαν οι βουλευτές της ΠΕ Κοζάνης Στάθης Κωνσταντινίδης, Παρασκευή Βρυζίδου και Γιώργος Αμανατίδης καθώς και πλήθος αυτοδιοικητικών από δήμους της Δυτικής Μακεδονίας.
του Σπύρου Κουταβά- ΑΠΕ ΜΠΕ