Με μια βραδιά γεμάτη φρεσκάδα και ιδέες έκλεισε το πρόγραμμα Κοζάνη Ανοιχτή Καινοτομία
Γεμάτη και πολλά υποσχόμενη ήταν η βραδιά με την οποία έκλεισε το πρόγραμμα Κοζάνη Ανοιχτή Καινοτομία του δήμου Κοζάνης, το οποίο έφερε μαζί στη σκηνή πολλούς νέους ανθρώπους και το μήνυμα της αισιοδοξίας σε μια εποχή που την έχουμε μεγάλη ανάγκη.
Στη σκηνή της Αίθουσας Τέχνης που φιλοξένησε τα αποτελέσματα του φιλόδοξου, όσο και πρωτοποριακού εγχειρήματος, βρέθηκαν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές του, που δεν ήταν άλλοι από τους νέους ανθρώπους, φοιτητές ως επί το πλείστον των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Γκεστ σταρ η Φωτεινή Αγραφιώτη που έκλεψε την παράσταση με την αφήγηση του προσωπικού της επιτεύγματος και ο Πέτρος Καριπίδης με τα οικολογικά μύρτιλά του.
Η βραδιά ξεκίνησε με τους διοργανωτές και το χαιρετισμό της Ευγενίας Φωτονιάτα, γενικής γραμματέα ΕΣΠΑ. Στη συνέχεια στη σκηνή ανέβηκαν μια-μια οι εννιά ομάδες που συμμετείχαν στο Kozani Inno, δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό και παρουσιάζοντας τις ιδέες τους, άλλοτε περισσότερο καινοτόμες, άλλοτε πιο συμβατικές. Η ανακυκλώσιμη ίνα, η ρομποτική, τουριστικά πακέτα on demand, το γάλα από πρώτο χέρι, η επιχείρηση μπαχαρικών και ροφημάτων Μπαγκατζούνης αποτέλεσαν τα case-studies πάνω στα οποία οι φοιτητές και οι φοιτήτριες δούλεψαν με τη στήριξη των μεντόρων τους. Κοντά σε αυτές παρουσιάστηκαν και δύο πρότζεκτ από τη δουλειά της Μονάδας Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Μετά από δύο ώρες παρουσίασης των αποτελεσμάτων, ήρθε η στιγμή που όλοι περίμεναν. Η καθηλωτική, ιδιαίτερα μεστή και γεμάτη ελπίδα ομιλία της Φωτεινής Αγραφιώτη, της νέας γυναίκας που ξεκίνησε από την Κοζάνη και σήμερα βρίσκεται στον Καναδά, επικεφαλής του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης της Royal Bank of Canada. Η Φωτεινή με την ομιλία της έδειξε ότι δεν βρίσκεται τυχαία στην κορυφή της έρευνας για την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ έδωσε μια διαφορετική διάσταση για τη σημασία της καινοτομίας και του επιχειρείν, καθώς κατάφερε να διακριθεί ταυτόχρονα ως ερευνήτρια και ως επιχειρηματίας.
Η φιλοδοξία είναι ιδιαίτερα σημαντική για να πετύχει κάποιος τόνισε και συμπλήρωσε «αν ρωτήσουμε φοιτητές στα περισσότερα πανεπιστήμια για τους στόχους τους, θα μας πουν ότι είναι να δουλέψουν σε έναν από τους κολοσσούς, πχ. facebook, google. Αν ρωτήσουμε τους φοιτητές του Stanford στη Silicon Valley, θα μας πουν ότι είναι να φτιάξουν τη νέα facebook, google κλπ.», θέλοντας να δείξει τη σημασία της φιλοδοξίας, ως κινητήριας δύναμης για να πετύχει κάποιος.
Σε άλλο σημείο της 45λεπτης ομιλίας της, η Φωτεινή Αγραφιώτη στάθηκε ιδιαίτερα στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται σήμερα στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι αν υπάρχουν ευκαιρίες σε κοινωνίες όπως της Αμερικής ή του Καναδά όπου οι άνθρωποι έχουν λύσει όλα τους σχεδόν τα καθημερινά ζητήματα επιβίωσης, αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχουν πολλές περισσότερες. Η νέα επιστήμονας και επιχειρηματίες αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία των μεντόρων, τονίζοντας πως πέρα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις ευκαιρίες, μια συμβουλή από κάποιον που το έχει ξανακάνει είναι πολύ πιο σημαντική.
Τη Φωτεινή στη σκηνή διαδέχτηκε ο Πέτρος Καριπίδης που επιχειρεί στους Αναργύρους του Αμυνταίου με τα οικολογικά του μύρτιλα. Ο Πέτρος σπούδασε πληροφορική βρέθηκε στη Σουηδία ως εργαζόμενος, για να επιστρέψει στην Ελλάδα και να δοκιμάσει το όνειρο του. Και πέτυχε. Όχι εύκολα. Με πολύ πείσμα και δουλειά, όμως, κατάφερε να ξεχωρίσει, επιμένοντας τοπικά.
Στο τέλος της εκδήλωσης έγιναν οι απονομές των προτάσεων που ξεχώρισαν στο πλαίσιο του προγράμματος και η αυλαία έπεσε με ένα θερμό χειροκρότημα και την υπόσχεση μιας επόμενης ευκαιρίας για μια τόσο δημιουργική συνύπαρξη.