Νέο τριτοβάθμιο νοσοκομείο 270 κλινών με παράλληλη λειτουργία των 5 υφιστάμενων νοσοκομείων προτείνει μελέτη για λογαριασμό του Δήμου Κοζάνης
Τις δυσλειτουργίες και τις πιθανές λύσεις στον υγειονομικό χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας και κυρίως το ζήτημα της κατασκευής ενός νέου νοσοκομείου στην Κοζάνη εξετάζει η μελέτη της ASCENTI WAY για λογαριασμό του Δήμου Κοζάνης, που παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης.
Η μελετητική ομάδα πρότεινε την κατασκευή ενός νέου νοσοκομείου τριτοβάθμιας περίθαλψης 270 κλινών με παράλληλη συνέχιση λειτουργίας των 5 υπάρχοντών νοσοκομείων με αναπροσαρμογή στον αριθμό των κλινών. Να σημειώσουμε εδώ πως η πρόταση αυτή θα τεθεί υπόψη όλων των εμπλεκομένων φορέων ώστε να ξεκινήσει ένας διάλογος και στη συνέχεια να προωθηθεί στα αρμόδια υπουργεία.
Αξίζει να σημειωθεί πως στη συνεδρίαση συμμετείχαν τόσο ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Χαράλαμπος Τσεβεκδίδης όσο και ο Διοικητής του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Στέργιος Γκανάτσιος, που έδειξαν ενοχλημένοι από το γεγονός ότι μέχρι τη Δευτέρα δεν είχαν καμιά σχετική ενημέρωση ή επαφή με τους μελετητές.
Την παρουσίαση των αποτελεσμάτων έκανε η κα Αγγελική Κατσάπη, η οποία και αρχικά ξεκαθάρισε πως «αυτή η μελέτη δεν αποτελεί πανάκεια. Αποτυπώνει την υφιστάμενη κατάσταση και τις αδυναμίες που υπάρχουν μαζί με τις δυνατότητες με μια νέα τριτοβάθμια δομή, ώστε όλη αυτή η πληροφορία να αποτελέσει τροφή για περαιτέρω διαβούλευση. Δεν υπάρχει τίποτα ως θέσφατο στη δική μας τη μελέτη».
Στις παρατηρήσεις που έκανε η κα Κατσάπη αναφέρθηκε σε απουσία οργανωμένων δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης και ανορθολογική κατανομή των υγειονομικών μονάδων. «Υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένων δομών για χρόνιους πάσχοντες ώστε να αποσυμφορούνται τα νοσοκομεία» συμπλήρωσε και έκανε λόγο για χαμηλή κάλυψη κλινών σε όλα τα νοσοκομεία της περιφέρειας. «Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι στο 77% ενώ στη Δυτική Μακεδονία στο 50%. Χαμηλότερη πληρότητα στα χειρουργικά περιστατικά, μεγαλύτερη στα Παθολογικά. Αυτό αποδεικνύει πως έχουμε ένα σύστημα που δεν είναι παραγωγικό».
Σημαντικό και το στοιχείο ότι ενώ υπάρχει χαμηλή κάλυψη κλινών στα νοσοκομεία της περιοχής το 25% όσων προσήλθαν στα νοσοκομεία εξυπηρετήθηκαν εκτός Δυτικής Μακεδονίας.
Σύμφωνα με την Κατσάπη ο αριθμός των συνολικών κλινών είναι επαρκείς ενώ υπάρχει και καλή σταθμισμένη αναλογία γιατρών και πληθυσμού και πολύ καλή αναλογία σε νοσηλευτές ενώ αυτό που υπολείπεται είναι το πλήθος των χειρουργικών επεμβάσεων ανά χειρουργό.
Στην πρόταση της η κα Κατσάπη έκανε λόγο για κατασκευή νέου νοσοκομείο 270 κλινών ενώ τα υπάρχοντα νοσοκομεία θα μπορούν να λειτουργούν με αναπροσαρμοσμένη δυναμικότητα κυρίως παρέχοντας τις βασικές διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίας ενώ έκανε και κάποιες προτάσεις όπως η δημιουργία στην Πτολεμαίδα γυναικολογικής- μαιευτικής κλινικής και κέντρου μαστού.
Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας από την πλευρά του σημείωσε πως «αυτό που ήταν διεκδίκηση της περιοχής, η αναγκαιότητα για ένα νέο νοσοκομείο, εμείς θέλαμε να το τεκμηριώσουμε με αυτή τη μελέτη και αυτό έρχεται σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, όπου ανασχεδιάζεται ο υγειονομικός χάρτης της χώρας».
Να σημειώσουμε πως οι φορείς θα τοποθετηθούν όταν λάβουν στα χέρια τους τη σχετική μελέτη.
Γιάννης Κωσταρέλλας