Νομοσχέδιο ΔΕΗ: Κατάργηση της μονιμότητας για νεοπροσλαμβανόμενους- Κινητοποιήσεις αναγγέλλει η ΓΕΝΟΠ
Με βάση τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα και κατά παρέκκλιση από την ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ή από τον Κανονισμό Κατάστασης Προσωπικού θα απασχολούνται οι νεοπροσλαμβανόμενοι στη ΔΕΗ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.
Με το νομοσχέδιο, όπως επεσήμανε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, καταργείται η μονιμότητα για όσους θα προσληφθούν στο εξής στην επιχείρηση ενώ δεν θίγονται οι νυν εργαζόμενοι.
Η συγκεκριμένη διάταξη προβλέπει μεταξύ άλλων ότι νέες συμβάσεις θα διέπονται «από τις κείμενες κάθε φορά διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που ρυθμίζουν τις σχέσεις εργοδότη και εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα και από τις διατάξεις της προκήρυξης». Ακόμη, οι νέες συμβάσεις «μπορούν να καταγγέλλονται σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις της εκάστοτε ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας» ενώ τα θέματα μισθών, επιδομάτων, αδειών κλπ. θα ρυθμίζονται επίσης με βάση την εργατική νομοθεσία και τις διατάξεις της προκήρυξης. Η εξέταση των αιτήσεων θα γίνεται από επιτροπή της ΔΕΗ ενώ ο πίνακας των επιτυχόντων θα αποστέλλεται για έλεγχο στο ΑΣΕΠ.
Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου:
-Ρυθμίζεται το πλαίσιο για τιτλοποίηση και προβλέπεται δυνατότητα πώλησης των απαιτήσεων της ΔΕΗ (κατ΄αναλογία με τα δάνεια των τραπεζών) από πελάτες με οφειλές.
-Περιορίζεται η έκπτωση στα τιμολόγια εργαζομένων και συνταξιούχων από 75% στο σύνολο του λογαριασμού σε 30% στην αξία της ενέργειας.
-Προβλέπεται δυνατότητα εφαρμογής προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου «με επιβάρυνση της εταιρείας».
-Απελευθερώνεται η δυνατότητα μετακίνησης εργαζομένων μεταξύ των εταιρειών του ομίλου ΔΕΗ και προς το Δημόσιο.
-Εξαιρείται η ΔΕΗ από τη νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων και παραμένει στο κοινοτικό πλαίσιο για το θέμα.
-Προβλέπεται ότι οι Δήμοι ευθύνονται για οφειλές οποιασδήποτε επιχείρησης Ο.Τ.Α. (οι οποίες διαμορφώνονται κοντά στα 140 εκατ. ευρώ)
-Μειώνονται οι χρεώσεις για Υπηρεσίες Κοινωνικής Ωφέλειας στο νυχτερινό τιμολόγιο.
-Προβλέπεται η διάσπαση της ΔΕΠΑ σε εταιρίες εμπορίας και υποδομών και η ιδιωτικοποίηση έως και του συνόλου των μετοχών του Δημοσίου (65%) στην πρώτη.
Κινητοποιήσεις αναγγέλλει η ΓΕΝΟΠ
Για αντιφατική πολιτική από την πλευρά της κυβέρνησης έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης με αφορμή όσο προβλέπονται στο σχέδιο νόμου για την ΔΕΗ. Σε συνέντευξη Τύπου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ το πρωί της Πέμπτης, ο κ. Αδαμίδης αναφέρθηκε στις εξαγγελίες της κυβέρνησης και του υπουργείου αναφορικά με την απολιγνιτοποίηση και το εργασιακό καθεστώς σημειώνοντας ότι όσον αφορά στους νεοπροσλαμβανόμενους στη ΔΕΗ, «καταργείται η συλλογική σύμβαση και αντικαθίσταται με ατομικές συμβάσεις, κάτι που προσιδιάζει σε νεοφιλελεύθερη πολιτική, η οποία πάει κόντρα σε αυτά που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός υπέρ των συλλογικών συμβάσεων». Ο κ. Αδαμίδης, σημείωσε ότι αν όντως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί τέτοιες πολιτικές τότες θα πρέπει ο πρωθυπουργός να αποπέμψει τον κ. Χατζηδάκη καθώς οι χειρισμοί αυτοί είναι κόντρα σε όσα έχει αναφέρει ο πρωθυπουργός.
Το σωματείο των εργαζομένων έχει αντιταχθεί σε συγκεκριμένα σημεία του νομοσχεδίου τα οποία αφορούν στις συλλογικές συμβάσεις, την εθελούσια έξοδο ενώ σε μια γενικότερη θεώρηση διαφωνεί και με το χρονικό ορίζοντα της απολιγνιτοποίησης και τον τρόπο που επιχειρείται η ενεργειακή μετάβαση.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ σημείωσε ότι με τον τρόπο που θα γίνονται πλέον οι προσλήψεις δεν θωρακίζονται πλήρως οι νεοπροσλαμβανόμενοι και ότι δημιουργούνται εργαζόμενοι «δύο ταχυτήτων». Παράλληλα, τόνισε ότι η μονιμότητα έχει καταργηθεί από το 2012 ενώ για την εθελούσια επεσήμανε ότι «είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να το τρέξει η διοίκηση της ΔΕΗ». Αναφορικά με το μοντέλο του ΟΤΕ όσον αφορά στην αποχώρηση των εργαζομένων που συζητά να υιοθετήσει το ΥΠΕΝ, ο κ. Αδαμίδης αναλύοντας το θέμα ανέφερε ότι αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση των εργαζομένων της ΔΕΗ, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι πρόωρο να γίνονται τοποθετήσεις για το θέμα.
«Το 2012-2014 που έγινε η εθελούσια στον ΟΤΕ ήταν άλλες οι προϋποθέσεις που κάποιος έβγαινε σε σύνταξη. Σήμερα με τις αλλαγές που έχουν εφαρμοστεί (νόμος Κατρούγκαλου κλπ), το όριο ηλικίας είναι 62 ετών και απαιτούνται 40 χρόνια εργασίας. Αυτά δεν ίσχυαν τότε που έγινε η εθελούσια στον ΟΤΕ. Τότε οι εργαζόμενοι έλαβαν εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές για πέντε έτη. Θα μπορέσει να καλυφθεί ένα ποσόν της τάξεως των 130.000 ευρώ μόνο για εισφορές όταν μιλάμε για 2.000-2.3000 εργαζόμενους στην ΔΕΗ; Και αν είναι να πληρωθούν με τέτοια ποσά οι εργαζόμενοι που θα αποχωρήσουν τότε γιατί να μην τους κρατήσουν για πέντε χρόνια και να εργάζονται προσφέροντας στην επιχείρηση;», σημείωσε ο κ. Αδαμίδης.
«Αλλού δέχθηκαν επιδοτήσεις, στους λιγνίτες, όχι»
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αναφέρθηκε και στο σχέδιο πλήρους απολιγντιτοποίησης μέχρι το 2028 σημειώνοντας ότι, σε άλλα κράτη ο χρονικός ορίζοντας για την μετάβαση τοποθετείται στο 2050 ενώ η Ελλάδα με σχέδια τα οποία δεν έχουν τύχη πλήρους επεξεργασίας θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας καταργώντας τη χρήση λιγνίτη και «εκπλήσσοντας ακόμη και τους πιο οικολόγους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Αδαμίδης.
Αντί της «βίαιης» όπως τη χαρακτήρισε απολιγνιτοποίησης, θα μπορούσε να εφαρμοστεί η επιδότηση που είχε εφαρμοστεί και το 2006 όταν ίσχυσαν για τις ΑΠΕ οι εγγυημένες τιμές. Ούτε εκείνες οι εγκαταστάσεις ήταν συμφέρουσες. Γιατί κατηγορούν την ΔΕΗ ότι δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική; Αλλού δέχονται επιδοτήσεις. Γιατί να μην γίνει και με την ΔΕΗ; Είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει πλήρη γνώση για το τι σημαίνει αυτό το σχέδιο της απολιγνιτοποίηση. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάζουν πολύ μικρό ποσοστό παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. Κατά τη διαδικασία της μετάβασης πρέπει να βασιστούμε στο σταθερό καύσιμο, στο λιγνίτη ».
Την ερχόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για κινητοποιήσεις
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αναμένεται να συνεδριάσει προκειμένου να λάβει αποφάσεις για κινητοποιήσεις, για τις οποίες δίνοντας μια «πρώτη γεύση» ο κ. Αδαμίδης, ανέφερε ότι «Το νομοσχέδιο είναι χειρότερο από ό,τι περιμέναμε. Καταργείται η συλλογική σύμβαση. Γίνεται αυτό που φοβόμασταν. Θα το αξιολογήσουμε και θα λάβουμε αποφάσεις. Είναι βέβαιο ότι και τώρα θα κάνουμε ό,τι κάναμε και την προηγούμενη φορά».