Ο Γενικός Διευθυντής της ΑΝΚΟ στο «Χ» για το Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρήσεων, Επενδύσεων και Εξωστρέφειας
Ένας από τους τρεις πυλώνες για την προσέλκυση το ΚΥΕΕΕ
Σε φάση εσωτερικής οργάνωσης βρίσκεται το Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρήσεων, Επενδύσεων και Εξωστρέφειας (ΚΥΕΕΕ), που δημιουργήθηκε πριν από περίπου τρεις μήνες από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την ΑΝΚΟ Α.Ε. για να υποστηριχθεί η επιχειρηματικότητα στη Δυτική Μακεδονία, να προσελκυθούν επενδύσεις αλλά και να βοηθηθεί η περιφέρεια και οι επιχειρήσεις σε θέματα εξωστρέφειας.
Το κέντρο χρηματοδοτείται από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και έχουν ενταχθεί ήδη υπάρχουσες δομές και προσωπικό, ενώ πρόθεση τους είναι στο πλαίσιο της λειτουργίας του ΚΥΕΕΕ να επεκταθούν οι δραστηριότητες στο κομμάτι της υποστήριξης των επιχειρήσεων και των νέων επενδύσεων σε θέματα αδειοδότησης.
Εν μέσω άλλων, παρέχεται πληροφόρηση στις επιχειρήσεις και εξατομικευμένη υποστήριξη και υποστήριξη στην αδειοδοτική διαδικασία καθώς και επίλυση θεσμικών ζητημάτων όπως για παράδειγμα η πρόταση νομοθετικών ρυθμίσεων σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο «κόλλημα» σε επενδύσεις βάσει κάποιου νομικού πλαισίου. Παράλληλα, υποστηρίζεται η Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων της Περιφέρειας προκειμένου να συντομευθεί ο χρόνος αξιολόγησης των επενδύσεων που «λιμνάζουν». Όπως εξήγησε ο Γενικός Διευθυντής της ΑΝΚΟ Τάσος Σιδηρόπουλος αν δεν υπάρξει συντόμευση χρόνου των διαδικασιών και δεν υπάρχουν άμεσα τα αποτελέσματα μιας αξιολόγησης είναι παράγοντες που τον αποθαρρύνουν στο να προχωρήσει σε επενδυτικές πρωτοβουλίες.
Επίσης, στο κομμάτι της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων διαμορφώνεται ένα πλαίσιο, μέσω της δομής, προκειμένου να συμμετέχουν οι επιχειρήσεις σε εκθέσεις του εξωτερικού ενώ στη συνέχεια τα αποτελέσματα αυτών των συμμετοχών θα αξιολογηθούν ώστε οι συμμετοχές να γίνονται πιο στοχευμένα, να ταιριάζουν με το προφίλ των επιχειρήσεων και να είναι πιο αποτελεσματικές οι επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας.
Παράλληλα, αξιοποιώντας το γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών (GIS) που έχουν αναπτύξει στην εταιρεία, υπάρχει η δυνατότητα αποτύπωσης των χώρων όπου μπορούν να αναπτυχθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες, προκειμένου αυτό το εργαλείο να είναι ένα όργανο προγραμματισμού για τους φορείς της περιφέρειας και να ενημερώνει τους υποψήφιους επενδυτές σε ποια σημεία μπορούν να επενδύσουν, που υπάρχει διαθέσιμη γη για να εγκατασταθούν και μια σειρά από άλλα στοιχεία που θα έχουν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Σιδηρόπουλος για να αντιστραφεί το κλίμα που διαμορφώθηκε μετά την απόφαση να τεθεί η περιφέρεια μας σε καθεστώς πλήρους απολιγνιτοποίησης, το βασικό που πρέπει να γίνει στη Δυτική Μακεδονία είναι η προσέλκυση επενδύσεων και η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Το «τρίπτυχο της επιτυχίας» για να αυξηθεί το ΑΕΠ της περιοχής είναι οι υποδομές προσέλκυσης επενδύσεων, τα χρηματοδοτικά πλαίσια και οι δομές υποστήριξης των επιχειρήσεων, όπου εντάσσεται και το ΚΥΕΕΕ. «Αν όλοι οι παραγωγικοί φορείς προσπαθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, ευελπιστούμε ότι μπορεί σε ένα βάθος χρόνου να πετύχουμε μια αναστροφή της φθίνουσας πορείας της οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας».
Στο πλαίσιο μελετών που έχουν γίνει για την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για το παραγωγικό σύστημα της Δυτικής Μακεδονίας, εντοπίζονται δραστηριότητες που θα μπορούσαν με μια ολιστική προσέγγιση, να αποτελέσουν σε βάθος χρόνου μια απάντηση και μια λύση για την αύξηση του Ακαθάριστου Περιφερειακού Προϊόντος. Εκεί εντοπίζεται ο αγροδιατροφικός τομέας ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Σιδηρόπουλο έχει ιδιαίτερη προοπτική, ωστόσο, θα πρέπει να δοθεί σημασία στην ανάπτυξη όλης της αλυσίδα αξίας αυτού του τομέα. Δηλαδή, θα πρέπει η προσέλκυση να ξεκινά από την πρωτογενή παραγωγή ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες και καινοτομίες και στη συνέχεια να δίνεται προστιθέμενη αξία στο προϊόν, μέσω της μεταποίησης και της παραγωγής καινοτόμων προϊόντων και θα πρέπει να δίνεται επίσης προσοχή στο branding και την εξωστρέφεια. «Σημαντικό ρόλο θα πρέπει να παίξει και το Πανεπιστήμιο αλλά και οι ερευνητικοί φορείς γιατί θα πρέπει σαν Δυτική Μακεδονία να παράγουμε έρευνα και καινοτομία προκειμένου να ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα και όχι απλά να εισάγουμε αποτελέσματα έρευνας. Πρέπει να υπάρχει προσέγγιση σε μεγαλύτερο βαθμό της εκπαίδευσης με την επιχειρηματική κοινότητα».
Τέλος, για το πως θα εξασφαλιστεί η επιτυχία και η βιωσιμότητα του κέντρου ο κ. Σιδηρόπουλος ανέφερε πως πρώτα θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα που θα φέρει και η δουλειά που θα κάνει και στη συνέχεια θα εξαρτηθεί η περαιτέρω ενίσχυση του. «Κάθε φορά ό,τι κάνουμε θα πρέπει να αξιολογείται θετικά για να έχουμε τη δυνατότητα να το συνεχίσουμε και στο επόμενο χρονικό διάστημα. Αν δεν είμαστε χρήσιμοι, δεν έχει νόημα να υπάρχουμε» καταλήγει.
Θένια Βασιλειάδου xronos-kozanis.gr