Ο ΚΟΣΜΟΣ υποστηρίζει ένα ισχυρό Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Η 7η Απριλίου σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Σε μια εποχή όπου η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστιες περιβαλλοντικές, γεωπολιτικές και κοινωνικές προκλήσεις, το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας 2024 είναι: «Η υγεία μου, το δικαίωμά μου».
Με επικίνδυνες ασθένειες που είχαν εξαφανιστεί για δεκαετίες να επιστρέφουν και την επιστημονική κοινότητα να έχει τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής.
Με ένοπλες συγκρούσεις που καταστρέφουν ζωές, προκαλούν θάνατο, πόνο, πείνα και ψυχολογική δυσφορία.
Με την κλιματική κρίση να αφαιρεί το δικαίωμά μας να αναπνέουμε καθαρό αέρα, με την ατμοσφαιρική ρύπανση των εσωτερικών και των εξωτερικών χώρων να στοιχίζει μια ζωή κάθε 5 δευτερόλεπτα.
Το θεμελιώδες δικαίωμα στην Υγεία, απειλείται ολοένα και περισσότερο, για εκατομμύρια ανθρώπους.
Τουλάχιστον 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι — περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού — δεν καλύπτονταν πλήρως από βασικές υπηρεσίες υγείας το 2021.
Στη χώρα μας η αναβάθμιση του ΕΣΥ συμβαίνει μόνο στην εικονική πραγματικότητα των κυβερνητικών ανακοινώσεων και εξαγγελιών. Αντιθέτως η υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών του, οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό (τα νησιά παραμένουν δίχως γιατρούς), οδηγούν τους πολίτες στην ανασφάλεια και την απόγνωση.
Η ανορθολογική κατανομή των υφιστάμενων υλικών και ανθρώπινων πόρων έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή διεύρυνση των ανισοτήτων στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης, ενώ η κακοδιοίκηση μειώνει ολοένα και πιο πολύ την αποδοτικότητά του ΕΣΥ.
Μόνο τα τελευταία 4 χρόνια το τακτικό προσωπικό του ΕΣΥ έχει μειωθεί κατά 7.000, ενώ 20.000 Έλληνες γιατροί έχουν φύγει από το 2010 μέχρι σήμερα στο εξωτερικό, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Το κόστος της εκπαίδευσής τους για την ελληνική Πολιτεία ξεπέρασε τα 7 δισ. ευρώ. Οι Έλληνες φορολογούμενοι, δηλαδή, ουσιαστικά χρηματοδοτούν τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας. Συνεπώς είναι αναγκαία η θέσπιση κινήτρων ώστε οι γιατροί μας να παραμείνουν στη χώρα ή και να επιστρέψουν.
Για τον ΚΟΣΜΟ η «νέα δημόσια υγεία» πρέπει να δίνει έμφαση στη διεπιστημονικότητα, τη διατομεακότητα και τις αρχές της Ενιαίας Υγείας. Να έχει ως αδιαπραγμάτευτη αρχή ότι η πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα υγείας δεν θα καθορίζεται με δημοσιονομικούς, λογιστικούς όρους, αλλά με σεβασμό σε κάθε Έλληνα που νοσεί και στην οικογένειά του.
Οι πολιτικές για την υγεία δεν μπορεί να διαμορφώνονται σε απομόνωση. Η υγεία επηρεάζεται από μια σειρά παραγόντων, μεταξύ των οποίων οι συνθήκες διαβίωσης, στέγασης και εργασίας, καθώς και οι περιβαλλοντικές αλληλεπιδράσεις. Άλλωστε, για να είμαστε οι άνθρωποι υγιείς και προστατευμένοι από αναδυόμενα παθογόνα, ιούς και βακτήρια, πρέπει να φροντίσουμε και για την υγεία των ζώων, άγριων και οικόσιτων, και παράλληλα να ανακόψουμε την καταστροφή του περιβάλλοντος. Να εξασφαλίσουμε υγιή οικοσυστήματα και υγιείς μεθόδους παραγωγής της τροφής μας.
Η πρόσβαση στην υγεία αποτελεί δημόσιο αγαθό και αυτό τελεί υπό την προστασία του κράτους, με ισότητα, ισονομία και δικαιοσύνη. Αυτό πρεσβεύουν όλες οι διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις, αυτό ορίζει το Σύνταγμα της Ελλάδας και αυτή είναι η υποχρέωση του κράτους.
Eκπρόσωπος Τύπου:
Ηλίας Παπαθεοδώρου
6987 882200