Ομόφωνα η Επιτροπή Ειδικών αποφάσισε ότι είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους μαθητές
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ Σκάι ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός στη σημερινή τακτική σύσκεψη για τον κορονοϊό έστειλε δύο βασικά μηνύματα: Πρώτον, ότι θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν υπεύθυνα απέναντι στις συστάσεις των ειδικών για τα μέτρα προφύλαξης που λαμβάνονται, ιδίως με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, και, δεύτερον, ότι είναι υποχρέωση του κράτους να παρέχει δωρεάν μάσκες για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.
«Και, ταυτόχρονα, δέσμευση του πρωθυπουργού είναι ότι το εμβόλιο, όταν θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα -ελπίζουμε οι πρώτες παρτίδες να είναι μέχρι το τέλος του έτους, τέλος Δεκεμβρίου, όπως έχει πει και ο κ. Κικίλιας και ο πρωθυπουργός- θα είναι επίσης δωρεάν για όλους τους συμπολίτες μας», συμπλήρωσε.
Σχετικά με τις μάσκες στα σχολεία είπε ότι κάποιοι προέτρεχαν για να δείξουν ότι η κυβέρνηση τις δίνει δωρεάν επειδή εκείνοι το είπαν. «Αυτά είναι φαιδρότητες. Το βασικό ήταν η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς, τα μέτρα ασφαλείας με τα οποία θα γυρίσουν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές μας στα σχολεία και η υποχρέωση, φυσικά, όπως είπαμε, του κράτους να παράσχει δωρεάν τη μάσκα, εφόσον αυτή είναι η σύσταση των ειδικών», ανέφερε.
Ο κ. Πέτσας προσέθεσε ότι πάντα σε μια κοινωνία θα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αντιδρούν για να αντιδρούν αλλά εδώ μιλάμε για τη γνώμη των ειδικών σε σχέση με τη μάσκα. «Και στην Επιτροπή των Ειδικών, όπως όλοι γνωρίζουμε, συμμετέχουν και παιδίατροι. Όλοι, μάλιστα, χθες ομόφωνα στην Επιτροπή των Ειδικών αποφάσισαν ότι είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλα τα παιδιά, σε όλους τους μαθητές μας. Και μάλιστα στις ανακοινώσεις που θα γίνουν μεθαύριο, θα υπάρχουν και μέλη της Επιτροπής, παιδίατροι, μαζί με την κ. Κεραμέως, για να εξηγήσουν τα πάντα στον οποιοδήποτε εξακολουθεί να έχει αμφιβολία ή να έλκεται από τέτοιες θεωρίες συνωμοσίας», υπογράμμισε.
Σε ό,τι αφορά τη διασπορά του ιού, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει αναπτύξει έναν ειδικό αλγόριθμο που προβλέπει την εξέλιξη των κρουσμάτων. «Το καμπανάκι του κινδύνου χτύπησε σε διάφορες περιοχές, είτε στις πύλες εισόδου είτε στην επικράτεια, προκειμένου να πάρουμε μέτρα, όπως κάναμε το τελευταίο διάστημα τοπικά, από τον Πόρο μέχρι τη Χαλκιδική και τη Μύκονο, τις τελευταίες μέρες. Το μοντέλο αυτό έδειχνε μια σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων στις αρχές Αυγούστου, με μεγαλύτερη ακόμη αύξηση τον Δεκαπενταύγουστο και κορύφωση τις επόμενες ημέρες από τις 20 μέχρι και τέλος Αυγούστου. Αυτό συνδέεται με τη μεγάλη κινητικότητα του πληθυσμού, ιδίως στο εσωτερικό λόγω των καλοκαιρινών μηνών», συνέχισε σημειώνοντας πως -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών-βρισκόμαστε σε μία φάση αύξησης κρουσμάτων και θα ακολουθήσει μια πτώση.
«Η πίεση που έχουμε δει στο Σύστημα Υγείας μέχρι στιγμής είναι σχετικά περιορισμένη. Βλέπουμε μια αύξηση εισαγωγών, που δεν μεταφράζεται, όμως, σε αντίστοιχη αύξηση εισαγωγών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή σε διασωληνωμένους. Αντίθετα, είδαμε μια αύξηση στην αρχή και μια σταθεροποίηση μετέπειτα στις ΜΕΘ και στους διασωληνωμένους, κάτι το οποίο είναι θετικό και μπορεί να σχετίζεται με πολλά πράγματα. Με τη μείωση της μέσης ηλικίας των ανθρώπων που έχουν τον ιό, με το γεγονός ότι έχουμε καλύτερα υγειονομικά πρωτόκολλα και καλύτερα φάρμακα όσον αφορά την αντιμετώπισή τους, με το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχει μία διαφορετική επήρεια του ιού και μικρότερη επιθετικότητα ενδεχομένως, λόγω του αρκετού χρονικού διαστήματος που κυκλοφορεί στην κοινότητα. Υπάρχουν διάφορες αιτίες, οι οποίες εξετάζονται όλες φυσικά από τους ειδικούς. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε μια πολύ μεγάλη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Προετοιμαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενη πίεση στο Σύστημα Υγείας τους επόμενους μήνες που θα έχουμε και άλλου τύπου ιώσεις, όπως η γρίπη», συμπλήρωσε εξηγώντας ότι δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να υπάρχει ανάγκη για οριζόντια μέτρα.
Μίλησε επίσης και για την ιχνηλάτηση. «Έχουμε μία από τις καλύτερες ιχνηλατήσεις στον κόσμο, χάρη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στον ΕΟΔΥ και στους ανθρώπους του υπουργείου Υγείας και αυτό μας βοηθάει να παίρνουμε έγκαιρα τοπικού χαρακτήρα μέτρα. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πολύ καλό σύστημα ιχνηλάτησης, επενδύουμε σε αυτό, παίρνουμε συνεχώς προσωπικό και κάνει πολύ καλά τη δουλειά του και αυτό μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ και στην πρώτη φάση της πανδημίας και στη δεύτερη», ανέφερε.