Παρελθόν ο νόμος της μετεγκατάστασης της Ακρινής- Η Βουλή κατήργησε το νόμο με τις Κυβερνητικές ψήφους
Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας (156) εγκρίθηκε από την Ελληνική Βουλή το βράδυ της Τρίτης, η κατάργηση του νόμου της μετεγκατάστασης Ακρινής. Πρόκειται για το άρθρο 162 του νόμου -πλέον- για την ιδιωτικοποίηση των νερών, το οποίο καταψήφισαν 55 βουλευτές, οι οποίοι είχαν υποστηρίξει τη Δευτέρα την αίτηση αντισυνταγματικότητας του συγκεκριμένου άρθρου που δεν «πέρασε» κατά πλειοψηφία.
Η ψήφιση της κατάργησης του νόμου της μετεγκατάστασης Ακρινής, ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη ειδικά μετά τη συνεδρίαση της Δευτέρας όταν οι τρεις από τους τέσσερις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας της ΠΕ Κοζάνης (Κωνσταντινίδης, Παπαδόπουλος και Αμανατίδης) δεν προέβαλαν αντίσταση στην κομματική πειθαρχία και δεν διαφοροποιήθηκαν από την Κυβερνητική γραμμή ώστε να υποστηρίξουν το αίτημα αντισυνταγματικότητας. Να σημειωθεί πως η τέταρτη βουλεύτρια Παρασκευή Βρυζίδου δεν βρισκόταν στην αίθουσα της Ολομέλειας. Το ότι οι τέσσερις βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεν είχαν σκοπό να διαφοροποιηθούν από την Κυβερνητική γραμμή, φάνηκε και από το γεγονός ότι δεν μίλησαν στο βήμα της Βουλής για το θέμα της Ακρινής και το βράδυ της Τρίτης στην ονομαστική ψηφοφορία είπαν «ναι» στην κατάργηση της μετεγκατάστασης.
Πολυετείς οι αγώνες των κατοίκων
Ο νόμος 3937/2011 που όριζε την υποχρέωση της πολιτείας και της ΔΕΗ να προχωρήσουν στην μετεγκατάσταση της Ακρινής, ψηφίστηκε ομόφωνα από όλα τα κόμματα της Ελληνικής Βουλής. Είχαν προηγηθεί πολυετείς αγώνες και κινητοποιήσεις των κατοίκων για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος. Η σχετική παράγραφος του συγκεκριμένου νόμου που υποχρέωνε την ΔΕΗ και τα συναρμόδια υπουργεία να δαπανήσουν περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ για να αποζημιωθούν οι κάτοικοι, από το βράδυ της Τρίτης καταργήθηκε.
Μετά την ψήφιση του νόμου το 2011, οι κάτοικοι, προεξάρχοντος του Προέδρου του Συλλόγου Περιβάλλοντος και Κώστα Πουτακίδη, παρακολουθούσαν στενά το θέμα και όταν είδαν ως η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος καθυστερεί, προσπάθησαν να κινητοποιήσουν αυτοδιοίκηση και βουλευτές χωρίς αποτέλεσμα. Ακολούθησε η προσφυγή στο ΣτΕ για μη οφειλόμενη από την πολιτεία ενέργεια με θετικό αποτέλεσμα για τους κατοίκους, οι οποίοι θεώρησαν πως η Κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση του ανώτατου συμβουλίου της χώρας και θα προχωρήσει τις διαδικασίες. Ωστόσο η κατάργηση του νόμου ήρθε λίγους μήνες μετά την έκδοση αυτής της απόφασης.
Η αντιπρόταση της Κυβέρνησης προς τους κατοίκους, ήρθε πριν λίγους μήνες δια στόματος του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση. Η πρόταση περιλαμβάνει δωρεάν ρεύμα μέσω ενός φωτοβολταϊκού πάρκου της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ, net mattering, βελτίωση των υποδομών του χωριού (δίκτυο ύδρευσης, πάρκα, δρόμοι κ.α.), ευνοϊκά κίνητρα για ένταξη στο πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκων, επιμόρφωση κ.α. Η συγκεκριμένη πρόταση τέθηκε σε άτυπο δημοψήφισμα με την προφορική δέσμευση του κ. Παπαθανάση πως «θα σεβαστούμε την απόφαση των κατοίκων» όμως όπως όλα δείχνουν, είναι αυτή που η Κυβέρνηση θα επαναφέρει μετά την κατάργηση του νόμου, ως το μοναδικό «χαρτί» που υπάρχει αυτή τη στιγμή επάνω το τραπέζι.
Οι κάτοικοι σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα
Η κατάργηση του νόμου της μετεγκατάστασης, έχει «μουδιάσει» τους κατοίκους, οι οποίοι όμως δεν σταματούν να αγωνίζονται. Ήδη σχεδιάζεται η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ταυτόχρονα και με άλλα νομικά επιχειρήματα.
Ωστόσο το κλίμα στο χωριό των περίπου 1000 κατοίκων, είναι «εχθρικό» προς τους τέσσερις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας της ΠΕ Κοζάνης, ειδικά μετά την ψήφιση της κατάργησης του νόμου της μετεγκατάστασης, για την οποία αγωνίζονται εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια.
Σωκράτης Μουτίδης