Παρέμβαση του βουλευτή Θέμη Μουμουλίδη στη Διακοινοβουλευτική συνάντηση που διοργανώθηκε από την Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, με θέμα συζήτησης τη «Λευκή Βίβλο της Ε. Επιτροπής για το Μέλλον της Ευρώπης»
Την Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διακοινοβουλευτική συνάντηση με θέμα το «Μέλλον της Ευρώπης»
Το ελληνικό Κοινοβούλιο εκπροσώπησε ο βουλευτής Θέμης Μουμουλίδης και κατά την παρέμβαση του τόνισε τα εξής:
«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ σε μια συζήτηση με θέμα το «Μέλλον της Ευρώπης», και η συζήτηση αυτή έχει καταληκτική ημερομηνία, τον Μάρτιο του 2019!, δηλαδή λίγο πριν λήξει η θητεία της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Όμως ένα αισιόδοξο μέλλον χτίζεται πάνω σε ένα γόνιμο παρόν. Και θα πρέπει να αναρωτηθούμε πόσο γόνιμο είναι το παρόν της Ευρωπαϊκής Ενωσης σήμερα.
Έχουμε υποχρέωση να ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατόν τις προτάσεις μας και να βρούμε λύσεις, καθώς το ευρωπαϊκό οικοδόμημα καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα:
Σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες , την ανεργία, την φτώχεια, το μεταναστευτικό, αλλά και κάτι ίσως σημαντικότερο : την απώλεια της αξιοπιστίας και την ανασφάλεια που αισθάνονται πλέον οι Ευρωπαίοι πολίτες!
– Δεν έχουμε πολλές επιλογές. Οφείλουμε να οικοδομήσουμε μια συνεκτική Ευρώπη, χωρίς αποκλεισμούς, μία Ευρώπη των πολλαπλών επιλογών, όπου όλοι, θα μπορούν να συμμετέχουν. Μας ανησυχεί η ιδέα μιας Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων , εκδοχή που φαίνεται να ενισχύεται τον τελευταίο καιρό.
-Υποστηρίζουμε την εμβάθυνση της ενοποίησης της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ), αλλά και τη μεταρρύθμισή της .
Γιατί Η ΟΝΕ δεν είναι αυτοσκοπός. Η Οικονομική και Νομισματική Ένωση οφείλει να είναι το αποτέλεσμα της βαθμιαίας οικονομικής ολοκλήρωσης, που σκοπό θα έχει την οικονομική ανάπτυξη, το υψηλό επίπεδο απασχόλησης, και βέβαια, την χάραξη της κατάλληλης οικονομικής και νομισματικής πολιτικής. Είναι επιτακτική ανάγκη να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη, με ισχυρό κοινωνικό πρόσωπο , προτάσσοντας τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, μια Ευρώπη της εργασίας, όπου να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των πολλών, με πολιτικές για την ανεργία, τη συνεχή κατάρτιση, τις επενδύσεις. Και βέβαια, η οικονομική σύγκλιση και η δημοσιονομική σταθερότητα πρέπει να είναι ο βασικός στόχος .
Θέλουμε μια Ευρώπη που να μην ξεχνάει την καταγωγή της. Να μην ξεχνάει τον Διαφωτισμό. Γιατί αυτό είναι η μεγάλη κληρονομιά της σύγχρονης Ευρώπης.
Είμαστε υπέρ της ιδέας της δημιουργίας μιας Ευρω-ομάδας των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.
Θα ήθελα να τονίσω το σημαντικό θέμα της κοινωνικής διάστασης των πολιτικών μας επιλογών: Πρέπει να μπορούμε να ανιχνεύουμε και αν αντιλαμβανόμαστε καλύτερα την κατάσταση στην οποία ζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες.
Οφείλουμε να υιοθετήσουμε νέες πολιτικές για την αντιμετώπιση της ανεργίας , κυρίως των νέων ανθρώπων, να ενισχύσουμε την μεταναστευτική πολιτική που θα στηρίζεται στην αλληλεγγύη και τη δίκαιη κατανομή.
Το «Μέλλον της Ευρώπης» εξαρτάται από τις πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν και τους επαρκείς οικονομικούς πόρους που θα διατεθούν δίκαια για το σκοπό αυτό»