Προχωρά η μετατροπή του «Γκέρτσειου» σε Μουσείο Μακεδονικής Αρχιτεκτονικής και Ιστορίας «Νικόλαος Μουτσόπουλος»
Η μετατροπή του «Γκέρτσειου» σε Μουσείο Μακεδονικής Αρχιτεκτονικής και Ιστορίας «Νικόλαος Μουτσόπουλος» φαίνεται να προχωρά. Χθες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια, μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Γιώργου Αμανατίδη, με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Παύλου, του βοηθού Επισκόπου Χριστοφόρου, του Δημάρχου Κοζάνης Γιάννη Κοκκαλιάρη, του Αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών Έργων Χάρη Γκοβεδάρου και εκπροσώπων του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών.
Στη συζήτηση εξετάστηκαν ζητήματα σχετικά με τις απαιτούμενες μελέτες, τον φορέα διαχείρισης, τα χρονοδιαγράμματα και την τελική χρήση του κτηρίου. Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι «ήρθε η ώρα να υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό για τη χρήση του κτιρίου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από περίπου ένα χρόνο ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες παραχώρησης του «Γκέρτσειου» προς το ομώνυμο Πνευματικό και Πολιτιστικό Εκκλησιαστικό Ίδρυμα της Ιεράς Μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης από το Υπουργείο Οικονομικών και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Τον περασμένο Νοέμβριο υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης, του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος «Γκέρτσειου», του Δήμου Κοζάνης, του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών και της Αναπτυξιακής του Δήμου Κοζάνης.
Η δημιουργία του Μουσείου έχει ως στόχο να αναδείξει τον πλούτο της Μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, ενώ παράλληλα να προωθήσει τη μελέτη και τεκμηρίωση της τοπικής ιστορίας. Αυτό θα συμβάλλει στην ευρύτερη πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής, στηριζόμενη στην τοπική παράδοση και τον πολιτισμό της Κοζάνης και της ευρύτερης περιοχής.
Πρόθεση των εμπλεκόμενων είναι το εμβληματικό αυτό κτίριο να φιλοξενεί σημαντικές συλλογές και τεκμήρια της ιστορικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και σε αυτό να αναπτύσσονται δράσεις υπερτοπικής σημασίας και ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Η Μητρόπολη θα συνεισφέρει ιερατικά κειμήλια για τον εμπλουτισμό των συλλογών όπως και ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών θα συνεισφέρει για τις συλλογές με «εκατοντάδες μακέτες και προπλάσματα Μακεδονίτιτκης Αρχιτεκτονικής του αρχείου του καθηγητή Νικόλαου Μουτσόπουλου καθώς και μεγάλο μέρος της βιβλιοθήκης του Ν. Μουτσόπουλου των οποίων είναι αποδέκτης» όπως αναγράφεται στη σχετική σύμβαση.