Πρόσθετη χρηματοδοτική ένεση 3 δις. ευρώ στο σχέδιο μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών – Πως θα λειτουργούν τα SPV για την υποδοχή των επενδυτών
Με ταχύτητες σπρίντερ τρέχει η κυβέρνηση για την υλοποίηση του σχεδίου για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση των λιγντικών περιοχών της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, όπως και των νησιών που επιβαρύνονται με πετρέλαιο.
Αυτό, τουλάχιστον, υποστήριξε Κωστής Μουσουρούλης ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση των προαναφερόμενων περιοχών που στήριξαν επί δεκαετίες την οικονομική τους δραστηριότητα στο λιγνίτη και το ντίζελ.
Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ των Δελφών αναγνώρισε τις όποιες καθυστερήσεις κυρίως στο χρηματοδοτικό σκέλος του master plan αποδίδοντας τες στην πανδημία που επηρέασε τους ρυθμούς λειτουργίας της Ευρ. Επιτροπή. Ωστόσο, υπεραμύνθηκε της δουλειάς που έχει γίνει θυμίζοντας ότι επί χρόνια επικρατούσε ένας εφησυχασμός και «δεν υπήρχε όχι μόνο Plan B αλλά ούτε καν Plan A για τις επερχόμενες αλλαγές που σχετίζονται με τους στόχους της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής».
Ο κ. Μουσουρούλης ανακοίνωσε στη διάρκεια του Φόρουμ των Δελφών πως άλλα δύο χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε. είναι έτοιμα να ενισχύσουν το σχέδιο της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης. Πρόκειται για το Invest EU – ειδικό καθεστώς για τη χρηματοδότηση της απολιγνιτοποίησης – και η χρηματοδοτική διευκόλυνση της ΕΤΕπ. Τα κεφάλαια αυτά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της συντονιστικής επιτροπής, ανέρχονται σε 3 δις. ευρώ και έρχονται να προστεθούν στα 2 δις. ευρώ του Ταμείου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και του Ταμείου Ανάκαμψης. Με το πρώτο εργαλείο, όπως είπε ο κ. Μουσουρούλης θα χρηματοδοτηθούν σχέδια υψηλού χρηματοπιστωτικού κινδύνου, ενώ τα δάνεια της ΕΤΕπ θα δίνουν και επιδότηση 25% επί του κόστους επενδύσεων και συγκεκριμένα των δημοσίων υποδομών. Ο ίδιος ανήγγειλε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για δημόσια και ιδιωτικά έργα, τα οποία θα αναλάβει να ωριμάσει η συντονιστική επιτροπή.
Σε ό,τι αφορά την πορεία των εδαφικών σχεδίων και των οργανώσεων των εκτάσεων που αφήνουν πίσω τους τα σβηστά εργοστάσια της ΔΕΗ και ορυχεία τους, ο κ. Μουσουρούλης είπε ότι προχωρά η αποκατάσταση 247.000 στρεμμάτων με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και της ΔΕΗ. Όπως σημείωσε δημιουργείται ένα SPV για την προσέλκυση επενδυτών. Επίσης εκπονούνται τρία εδαφικά σχέδια για τη Δ. Μακεδονία, τη Μεγαλόπολη και τα νησιά, αντίστοιχα. Για τα έργα υποδομής θα συσταθεί άλλο ένα SPV που θα διευκολύνει τους φορείς για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση των έργων τους.
Ο Κώστας Μουσουρούλης έκανε επίσης γνωστό ότι η Κομισιόν πριν 15 μέρες διπλασίασε τα κίνητρα για τις επενδύσεις στα νησιά. Συνολικά για την προσέλκυση επενδύσεων θα δημιουργηθεί ένα ακόμη SPV στην Enterprise Greece.
Πηγή energypress