Σχοινάς: Η Δυτική Μακεδονία μπορεί να γίνει ευρωπαϊκό πρότυπο μετάβασης
Αποκλειστική συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Κομισιόν στο «Χ»
Συνέντευξη στον Σωκράτη Μουτίδη – sokmoutidis@gmail.com
Για τη Δυτική Μακεδονία και τις δυνατότητές της, αλλά και το δύσκολο χειμώνα που έχουμε μπροστά, μίλησε σε αποκλειστική του συνέντευξη στο «Χ» και στον Σωκράτη Μουτίδη, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, στο περιθώριο της επίσκεψής του στην περιοχή.
Ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι η Δυτική Μακεδονία, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να γίνει ένα ευρωπαϊκό πρότυπο μετάβασης, ενώ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κάθε λόγο να θέλει να δει την περιοχή μας να πετυχαίνει.
O αντιπρόεδρος της Επιτροπής, χθες το πρωί, βρέθηκε στην Περιφέρεια, όπου συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Γ. Κασαπίδη και μίλησε στους παραγωγικούς φορείς, επισκέφθηκε το νέο κάμπους του Πανεπιστημίου στη ΖΕΠ, ενώ το πρόγραμμά του συνεχίστηκε στην Πτολεμαΐδα και στη Φλώρινα.
Η συνέντευξη:
κ. Σχοινά, βρίσκεστε σε μια περιοχή που είναι πρώτη στην ανεργία των νέων και αντιμετωπίζει μεγάλη μείωση πληθυσμού. Πως καταπολεμά η Ευρώπη αυτές τις ανισότητες;
Τα προβλήματα της περιφερειακής ανάπτυξης έχουν μια δομικότητα, συστημικότητα. Είναι προβλήματα που αφορούν όλη την Ευρώπη. Αλλά η τωρινή συγκυρία με τη γεωπολιτική ανασφάλεια, όσο και με την προσαρμογή της Ευρώπης στο νέο παραγωγικό μοντέλο, το πράσινο και το ψηφιακό, δημιουργούν κάποια θέματα που γίνονται πιο αισθητά σε κάποιες περιοχές απ’ ότι σε κάποιες άλλες. Η Δυτική Μακεδονία επηρεάζεται από αυτή τη συγκυρία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι η συγκυρία αυτή έχει αρνητικό πρόσημο. Αντιθέτως, πιστεύω ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί η περιοχή αυτή να γίνει ένα ευρωπαϊκό πρότυπο της μετάβασης, συνδυάζοντας πόρους και στόχους. Μπορεί δίπλα στο παραδοσιακό της μοντέλο που βασιζόταν στο λιγνίτη, να προσθέσει όλα τα υπόλοιπα για τα οποία έχουμε πρωτοφανείς πόρους και ευκαιρίες, όπως Ταμείο Ανάκαμψης, τουρισμό, πολιτισμό, ποιοτικά τρόφιμα, καινοτομία, πανεπιστήμιο. Όλα αυτά είναι μπροστά μας.
Συζητιέται η Δυτική Μακεδονία στις Βρυξέλλες; Με ποιο τρόπο;
Δώσαμε μια μεγάλη μάχη στο Κολέγιο των Επιτρόπων κατά τη συζήτηση της υιοθέτησης του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης και χρησιμοποίησα τη Δυτική Μακεδονία ως παράδειγμα για να πείσω τους συναδέλφους μου ότι καμία δίκαιη μετάβαση δεν θα γίνει, αν δεν συνοδεύεται από σημαντικούς πόρους. Πετύχαμε έτσι το ποσό των 1,6 εκ. για την Ελλάδα, το ένα δις για τη Δυτική Μακεδονία. Η Δυτική Μακεδονία συζητιέται θετικά, ως ένα κομμάτι αυτής της αναπτυξιακής στρατηγικής για την οποία η Ευρώπη μπορεί να κάνει τη διαφορά. Η Ευρώπη έχει κάθε συμφέρον να δει την Δυτική Μακεδονία να πετυχαίνει γιατί αυτό θα δείξει και την επιτυχία του παραδείγματος.
Η Ε.Ε. και ιδιαίτερα η πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν κατηγορούνται για τους χειρισμούς στο θέμα της ενεργειακής κρίσης. Έχετε μιλήσει για διαφοροποίηση των προμηθευτών με μετάβαση σε λύσεις υγροποιημένου αερίου, επενδύσεις σε ΑΠΕ. Όλα αυτά φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή δεν επαρκούν. Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη είναι ακάλυπτη ενεργειακά. Ποιοι είναι οι επόμενοι σχεδιασμοί;
Ο πόλεμος στην Ουκρανία προσέφερε μια μεγάλη υπηρεσία. Κατέδειξε ότι η εποχή της αθωότητας για την Ευρώπη έχει περάσει εδώ και καιρό. Η εποχή στην οποία βασιζόμασταν σε προμηθευτές φυσικού αερίου από αυταρχικά καθεστώτα έχει περάσει. Η Ευρώπη πρέπει να επανακτήσει την ενεργειακή της αυτονομία. Και αυτό συμβαίνει με ταχύτατους ρυθμούς. Περάσαμε από ποσοστό εξάρτησης 49% στο 9%. Με λίγα λόγια η ενεργειακή ανεξαρτησία και ανθεκτικότητα της Ευρώπης συμβαίνει όπως μιλάμε. Το ίδιο συμβαίνει και με τα μέτρα τόνωσης των ευάλωτων νοικοκυριών. Μένουν κάποια πράγματα, όπως το πλαφόν στο φυσικό αέριο, που πρέπει να γίνουν και που δεν έχουν αποκλειστεί από το σχεδιασμό, απλώς ο χρονικός ορίζοντας που θα υλοποιηθούν θα εξαρτηθεί από την πορεία του πολέμου. Πρέπει να τα σχεδιάσουμε προσεκτικά.
Ο χειμώνας που θα έχουμε μπροστά μας θα είναι δύσκολος. Υπάρχει προετοιμασία;
Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος, αλλά θα είναι κι ένας χειμώνας που η συνειδητή και ειλημμένη απόφαση των Ευρωπαίων να κινηθούμε μαζί, θα δείξει ότι θα τα καταφέρουμε. Το πως θα είναι τα πράγματα του χρόνου θα εξαρτηθεί από τον πόλεμο. Ευελπιστούμε ότι κάποια στιγμή του χρόνου θα σιγήσουν τα όπλα και θα διευθετηθούν τα πράγματα διαφορετικά.
Πολλοί δεν συμφωνούν ότι αυτή τη στιγμή η αντίδραση της Ευρώπης χαρακτηρίζεται από το τρίπτυχο «Ενότητα – Αποφασιστικότητα – Αλληλεγγύη». Τι απαντάτε;
Όσοι προσπάθησαν να γίνουν Κασσάνδρες και να πείσουν ότι η Ευρώπη θα καταστραφεί αποδείχθηκε ότι έκαναν λάθος. Η Ευρώπη είναι πιο ισχυρή και αποδείχθηκε ότι στα δύσκολα τα καταφέρνει. Πολλές φορές το καράβι μπορεί να είναι μεγάλο και να μην στρίβει εύκολα, αλλά όταν στρίψει και πάρει τη σωστή κατεύθυνση, δεν το σταματάει κανείς.
Πόσο έχει αλλάξει με όλα αυτά ο τρόπος που λειτουργεί η Ε.Ε.;
Το μεγάλο της τεστ για την Ευρώπη ήταν η πανδημία όταν αναγκάστηκε να σπάσει τα ταμπού και να πάρει μεγάλες αποφάσεις. Όλα αυτά της έδωσαν στοιχεία ευελιξίας και προσαρμογής, τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά.
Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr