Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κοζάνης: Πίσω στα θρανία, μπροστά στη ζωή Συνέντευξη με τη διευθύντρια Δρ. Φωτεινή Καγιόγλου
Πέρασαν κάτι παραπάνω από 20 χρόνια από τότε που λειτούργησε το πρώτο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στην Αθήνα, ως ένα από τα 13 πιλοτικά σε ισάριθμες ευρωπαϊκές πόλεις. Στη χώρα μας τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας ιδρύθηκαν με το νόμο 2525/1997 με σκοπό την προώθηση της απασχόλησης και της κοινωνικής ένταξης των ενηλίκων.
Σήμερα αποτελούν έναν ήδη πετυχημένο θεσμό της εκπαίδευσης Ενηλίκων, καθώς προσφέρουν σε όσους ενήλικες δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, τη δυνατότητα επιστροφής τους στο εκπαιδευτικό σύστημα και σύνδεσής τους με την κατάλληλη για τον καθένα βαθμίδα εκπαίδευσης και κατάρτισης, προκειμένου να αποκτήσουν σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες, να ενισχύσουν την προσωπικότητά τους, να ανακτήσουν την αυτοεκτίμησή τους και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.
Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στην Κοζάνη λειτουργεί από το 2005, ενώ το πιο «τρανταχτό» success story του είναι η 87χρονη Σουλτάνα Γκέσου, η οποία αφού αποφοίτησε με υψηλότατη βαθμολογία, στη συνέχεια πήρε το πτυχίο του βοηθού νοσηλευτή από το Επαγγελματικό Λύκειο της Κοζάνης.
Με αφορμή τις αιτήσεις για εγγραφές στο σχολείο που θα διαρκέσουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, μιλήσαμε με τη νέα του διευθύντρια, τη Δρ. Φωτεινή Καγιόγλου για να μάθουμε λίγα περισσότερα για τη λειτουργία του και τις ευκαιρίες που προσφέρει.
κ. Καγιόγλου τι διαφοροποιεί τα ΣΔΕ από τα άλλα σχολεία;
Τα πάντα. Δεν είναι απλά ένα σχολείο ενηλίκων, είναι ένα σχολείο που βιβλία δεν υπάρχουν, αλλά οι γνώσεις όλων γίνονται σεβαστές. Οι εκπαιδευτικοί παρέχουν την επιστημονική γνώση, οι εκπαιδευόμενοι την γνώση της ζωής. Παντρεύονται αυτά τα δύο και δίνουν το ωραιότερο μάθημα. Για αυτό λέμε ότι κάνουμε γραμματισμούς και όχι μαθήματα. Είναι κάτι ευρύτερο. Στην αρχή κάθε χρονιάς ρωτάμε τους εκπαιδευόμενους τι θέλουν να μάθουν στο κάθε αντικείμενο και το μάθημα προσαρμόζεται στις δικές τους ανάγκες και απαιτήσεις. Κάθε χρονιά είναι διαφορετική, αλλά εξίσου ενδιαφέρουσα.
Τι σημαίνει δεύτερη ευκαιρία στην εκπαίδευση;
Είναι σημαντικό για όλους τους ανθρώπους να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία. Δεν υπάρχει άνθρωπος που κάποια στιγμή της ζωής του να μην σκόνταψε κάπου. Υπάρχουν όμως αυτοί που δεν τα παράτησαν, που ζήτησαν δεύτερη ευκαιρία. Σε εκπαιδευτικό επίπεδο το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας δίνει αυτή τη δυνατότητα. Έτσι, με την ολοκλήρωση της διετούς φοίτησης, οι εκπαιδευόμενοι αποκτούν απολυτήριο Γυμνασίου πραγματώνοντας ένα όνειρο ζωής και έχοντας ως κύριο/πρωταρχικό στόχο την εύρεση εργασίας ή/και την εδραίωση της επαγγελματικής τους θέσης. Όλοι έρχονται διστακτικά και φεύγουν με ένα πλατύ χαμόγελο. Μας επισκέπτονται ξανά, κάθε χρόνο σχεδόν. Είναι χαρά μας να τους έχουμε δίπλα μας. Όλοι μαζί είμαστε το σχολείο. Μια ομάδα. «Πίσω στα θρανία μπροστά στην ζωή» είναι το σύνθημα. Είναι μια δεύτερη ευκαιρία που σε όλους κάτι δίνει. Όταν ανέλαβα την Διεύθυνση είπα ότι επιλέγω αυτό το σχολείο γιατί είναι win – win, δηλαδή κερδίζουν και οι δύο πλευρές. Έμαθα πολλά και εγώ από τους εκπαιδευόμενους μου στα χρόνια που υπηρετώ στο σχολείο. Πρόσφατα μιλούσα με την κόρη μιας παλιάς εκπαιδευόμενης που μου είπε, και το χάρηκα πολύ, ότι και τα παιδιά τους κερδίζουν από αυτό το «μπροστά στη ζωή». Είναι ευκαιρία λοιπόν, έστω και δεύτερη, την αξίζετε. Όσοι δεν έχετε απολυτήριο Γυμνασίου ελάτε. Σε δύο χρόνια θα το αποκτήσετε, Αποκτώντας ταυτόχρονα και μοναδικές εμπειρίες.
Ποιες είναι οι βασικότερες προκλήσεις, αλλά και οι μεγαλύτερες χαρές που παίρνει ένας εκπαιδευτικός που διδάσκει στα ΣΔΕ;
Μίλησα πριν για τις γνώσεις που και εμείς αποκτούμε. Εγώ διδάσκω νομικά. Μιλάω για κανόνες, νόμους. Οι εκπαιδευόμενοι μου λένε τι υπέστησαν στα χρόνια που, κάποιες φορές, δεν έγιναν σεβαστά τα δικαιώματά τους. Τους παροτρύνω να δώσουν την μάχη. Νομίζω ότι όσα και αν σας πω στην σύντομη συνέντευξή μας δεν θα μπορέσω να μεταφέρω ποια είναι η πρόκληση. Είναι η γυναίκα που κακοποιήθηκε και μαθαίνει τα δικαιώματά της και βρίσκει το θάρρος να πει όχι, είναι ο άνθρωπος που δεν ήξερε να πάρει ρέστα, γιατί δεν ήξερε να μετράει και χαρούμενος πάει να αγοράσει κάτι ξέροντας αριθμητική, είναι η κα Σουλτάνα που μετά τα 80 έμαθε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και έδινε συνεντεύξεις για το πώς γνώρισε το ποντίκι; Πάνω από όλα το ΣΔΕ είναι τα συναισθήματα που έχουμε όλοι. Η ομάδα μας, οι εκπαιδευόμενοι, οι εκπαιδευτικοί. Το ότι αλλάζει η ζωή μας μέρα με τη μέρα μέσα σε αυτό το σχολείο.
Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας ως νέας διευθύντριας (αλλά με πολύχρονη εμπειρία από την θέση της υποδιευθύντριας);
Πρώτα από όλα ο άνθρωπος. Σας διαβεβαιώ, σε αγαστή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και την κεντρική διοίκηση, ότι θα κάνουμε το καλύτερο για το κτήριο, την λειτουργία, την διοίκηση του σχολείου. Τίποτα ωστόσο δεν έχει αξία αν ο άνθρωπος δεν είναι ικανοποιημένος. Για εμένα το σημαντικό είναι να κοιτάμε ψηλά, κατά το «Άνω Θρώσκω» και να κάνουμε την ζωή ανθρώπων καλύτερη. Για όλους, για την ομάδα μας, το σχολείο μας, την κοινωνία που ζούμε.
Ποιοι είναι οι άνθρωποι στους οποίους κυρίως απευθύνεστε;
Όλοι οι ενήλικες που δεν έχουν τελειώσει την Υποχρεωτική Εκπαίδευση, δηλαδή το Γυμνάσιο. Όλοι όσοι από αυτούς θέλουν ένα καλύτερο αύριο, ένα καλύτερο σήμερα, μέρες χαράς και προόδου.
Ποιο είναι το μήνυμα που απευθύνετε σε όλους όσοι το σκέφτονται να εγγραφούν στο ΣΔΕ;
Να μην τα παρατάμε ποτέ. Όσο είμαστε σε αυτή την ζωή δικαιούμαστε ευκαιρίες. Είμαστε έτοιμοι στο σχολείο μας να δώσουμε εκπαιδευτικά την δεύτερη ευκαιρία. Να γνωριστούμε, να γίνουμε παρέα, να μάθουμε όλοι μαζί. Να κάνουμε μάθημα, να πάμε εκδρομές, να πάμε θέατρο, σε φεστιβάλ φωτογραφίας, σε συνέδρια, σε λογοτεχνικά συμπόσια. Να στηρίζουμε με τους συμβούλους σταδιοδρομίας και την ψυχολόγο, όποτε χρειαστεί. Να τα κάνουμε όλα διαφορετικά, πιο όμορφα, αποτελεσματικά, αλλά κυρίως μαζί. Κανείς δεν είναι ανώτερος από τον άλλον σε αυτό το σχολείο. Είμαστε ομάδα.
Μοιραστείτε μαζί μας, αν θέλετε, μια στιγμή που σας έμεινε βαθιά χαραγμένη από την εμπειρία σας στο ΣΔΕ.
Τα πιο σημαντικά είναι ευαίσθητα και δεν μπορούμε να τα πούμε με λεπτομέρειες. Όμως, κάθε φορά που κάποιος άνθρωπος αλλάζει την ζωή του μέσα από το σχολείο μας, χαμογελά πλατιά, αισθάνεται ευτυχής, κάθε τέτοια στιγμή μένει στην μνήμη. Η ιστορία του καθενός είναι σεβαστή. Εμείς οφείλουμε να δώσουμε τις μικρές μας δυνάμεις να γίνει η μέρα του καλύτερη. Όπως της απόφοιτης που έγινε και αυτή εκπαιδευτικός, του απόφοιτου που πήρε το πτυχίο της ηλεκτρολογίας και στην πτυχιακή άριστα, της γυναίκας ή του άντρα που έφυγε από το κακοποιητικό περιβάλλον, βρήκε δουλειά και παλεύει κάθε μέρα για το γλυκό ψωμί, της μάνας που διάβασε μαζί με τα παιδιά της, της γιαγιάς που περήφανα πήγε το απολυτήριο με άριστα στα εγγόνια. Όλες οι ιστορίες, μα όλες, είναι συγκινητικές, αγαπημένες, σεβαστές. Το σχολείο αυτό το αγαπάμε. Δεν είναι απλά η δουλειά μας. Είναι μέρος της ζωής μας.
Οι εγγραφές άρχισαν και θα συνεχιστούν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2021. Για οποιαδήποτε πληροφορία: Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κοζάνης, Διεύθυνση: Αγίας Παρασκευής & Καπετανάκη Ηλία (κτήριο πρώην Υ.Ε.Β.), τηλ:24610-41077 & 6944-370599, απογευματινές ώρες (17:00-20:40), e–mail: mail@sde–kozan.koz.sch.gr