Σδούκου: Επιτακτική η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων λόγω των τιμών των CO2
Ως μια μεγάλη ευκαιρία χαρακτήρισε τον οδικό χάρτη του Market Reform Plan, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στην Ημερίδα της ΡΑΕ, που έχει στο επίκεντρο την «Αξιολόγηση Επάρκειας Πόρων σε εθνικό επίπεδο».
Η κ. Σδούκου «βλέπει» ως μεγάλη ευκαιρία το Market Reform Plan, καθώς το ΥΠΕΝ καλείται να διαμορφώσει συγκεκριμένα μέτρα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. «Είναι γεγονός ότι έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια, αλλά μπορούμε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα. Σίγουρα την επόμενη διετία έχουμε δύσκολες προκλήσεις μπροστά μας και αυτό απαιτεί την συνεργασία όλων των φορέων της ενεργειακής αγοράς» είπε.
Για το Target Model, τόνισε ότι «πρόκειται για μια θεμελιώδη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλές άλλες εκκρεμότητες σε τομείς της ενεργειακής αγοράς. Στις διασυνδέσεις, στη σύζευξη, στην ενίσχυση του ανταγωνισμού της λιανικής αγοράς, στην χονδρική αγορά με την συμμετοχή του demand response και της αποθήκευσης, στην εξισορρόπηση, στην ενδοημερήσια αγορά, στον Μηχανισμό Παρακολούθησης των Αγορών, στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και στην υποστήριξη νέων επενδύσεων. Χρειάζεται η λεπτομέρεια όλων αυτών σε τεχνικό και ρυθμιστικό επίπεδο, για να εξαλείψουμε σημαντικές αδυναμίες και στρεβλώσεις».
Παράλληλα, η Γενική Γραμματέας έκανε αναφορά στην απολιγνιτοποίηση, λέγοντας ότι: «Επιτακτική κρίνεται η απόσυρση των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων, παρατηρώντας τα επίπεδα στα οποία έχει φτάσει η τιμή των CO2. H τωρινή τους λειτουργία στηρίζεται στην υποστήριξη επάρκειας του συστήματος. Το ΥΠΕΝ έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά στο θέμα αυτό, υποβάλλοντας τον περασμένο Οκτώβριο τον Φάκελο της Στρατηγικής Εφεδρείας, με στόχο να εφαρμόσουμε αυτόν τον μηχανισμό για δύο χρόνια, ως ένα προστατευτικό δείκτη σε έκτακτες συνθήκες που ενδέχεται να απειλήσουν την επάρκεια ισχύος του Συστήματος της χώρας. Είναι πολλές οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους αρκετά απαιτητικό».
www.worldenergynews.gr