Σκληρή κόντρα για την πώληση του 40% της ΔΕΗ στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας
η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας απασχόλησαν οι πολύ κρίσιμες τελευταίες εξελίξεις στη ΔΕΗ και ειδικότερα οι συζητήσεις που εξελίσσονται στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή κλιμακίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το τελικό πακέτο των λιγντικών μονάδων που θα διατεθούν προς πώληση για την αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού.
Η σύσκεψη της Δευτέρας στη Φλώρινα οδήγησε στη σύσταση Κοινού Συντονιστικού Οργάνου με τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων της ΔΕΗ προκειμένου να εκφράσουν εμπράκτως την αντίθεσή τους στην πώληση. Επίσης αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί μεγάλο συλλαλητήριο στις 4 Δεκεμβρίου στη Φλώρινα.
Την ικανοποίηση του για τις αποφάσεις της Δευτέρας εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης, ο οποίος επεσήμανε για ακόμη μια φορά πως «δεν είναι αποδεκτή η πώληση μονάδων» προσθέτοντας πως μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει ξεκάθαρες απαντήσεις από «ποιό 100% των μονάδων θα πωληθεί το 40%. Από την Πτολεμαΐδα 5 που δεν έχει μπει στο σύστημα, την Καρδιά και το Αμύνταιο που δεν θα υφίστανται ,από πού»;
Ο κ. Καρυπίδης σημείωσε επίσης πως «είναι δεδομένο πως συστρατευόμαστε με τον αγώνα των εργαζομένων, στους οποίους ανήκουν οι πρωτοβουλίες και αυτόν τον αγώνα θα τον πάμε μέχρι τέλους».
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Δακής ανέφερε πως «μετά από ένα χρόνο συζητήσεων τα πράγματα πηγαίνουν όλο και χειρότερα. Έχει δει κανείς καμία αντίδραση από την Περιφερειακή αρχή οι τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπέγραψαν το ξεπούλημα; Κοροϊδευόμαστε όταν μιλάμε για ένα δήθεν συλλαλητήριο, μέσα στο καταχείμωνο στη Φλώρινα, που δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα, όπως και τα προηγούμενα. Ο αγώνας έπρεπε να είναι στην Αθήνα. Όλη η κουβέντα είναι προσχηματική και θλίβομαι να βλέπω να ξεπουλιούνται ζωτικά συμφέροντα της κοινωνίας μας». Πρότεινε μάλιστα να γίνει πολυμετοχική εταιρεία συμμετοχικής βάσης με τη συμμετοχή των εργαζομένων της επιχείρησης, των συνταξιούχων, της αυτοδιοίκησης και όσων άλλων ενδιαφέρονται και να αγοραστεί το προς πώληση τμήμα.
Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου τόνισε πως οι τελευταίες εξελίξεις «οδηγούν τη ΔΕΗ στο κλείσιμο και την περιοχή μας στην καταστροφή καθώς αφήνει την επιχείρηση με τις παλιές ρυπογόνες μονάδες και δίνει τις καλύτερες στους ιδιώτες. Θα πτωχεύσει χωρίς να έχει λυθεί κανένα από τα μεγάλα θέματα, την επιστροφή εδαφών , η διασφάλιση μη πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων, η διασφάλιση μετεγκαταστάσεων, το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων, η αποκατάσταση του περιβάλλοντος, τι θα γίνει με τις τηλεθερμάνσεις».
Τέλος ο Γιάννης Βήττας της Λαικής Συσπείρωσης σημείωσε πως απαιτειται σκληρός αγώνας «ώστε να αποτραπεί το έγκλημα».