Στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές – Ποιοι είναι οι στόχοι των κομμάτων
Οι μετρήσεις που θα δημοσιοποιηθούν το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου και μετά θα είναι εκείνες που προσφέρονται για ασφαλέστερα συμπεράσματα
Την Πέμπτη, όταν σιγά-σιγά θα βγαίνουμε από το κλίμα των εορτών του Πάσχα, θα απομένει ένας μόνο μήνας πριν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.
Ποιοι όμως είναι οι στόχοι των κομμάτων σε αυτές τις κάλπες, μετά τις οποίες θα παραμένει καθαρός διάδρομος τριών ετών μέχρι το τέλος της τετραετίας;
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν πως μπορεί όχι απλώς να πιάσει τον πήχη του 33,12 % που έθεσε ο πρωθυπουργός, το ποσοστό δηλαδή που έλαβε στις ευρωκάλπες του 2019, αλλά ότι μπορεί να φτάσει και στο 35%. Στην περίπτωση του 35% είναι σαφές πως θα εδραιώσει την κυριαρχία της και θα μεταφέρει την εσωστρέφεια στην αντιπολίτευση, κυρίως στα κόμματα εκείνα (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) που διεκδικούν το ρόλο του διεκδικητή της νίκης απέναντι στον Μητσοτάκη στις προσεχείς εκλογές. Στην περίπτωση που το ποσοστό είναι κάτω από 33,12% η εσωστρέφεια θα μεταφερθεί και στο εσωτερικό της ΝΔ. Το Μαξίμου στήνει ήδη προεκλογικές φιέστες για τα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες, εξαγγελίες για το Δημογραφικό και άλλες κοινωνικές ομάδες όπου θεωρεί ότι μπορεί να κερδίσει ψήφους, ενώ θα θελήσει να εκμεταλλευτεί δημαγωγικά και τα όσα γίνονται με την Αλβανία και με τη Βόρειο Μακεδονία, καθώς στις 8 Μαΐου οι εθνικιστές που είναι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών δηλώνουν ότι θα σεβαστούν τη Συμφωνία, αλλά προφορικά δεν θα χρησιμοποιούν τη συνταγματική ονομασία της χώρας τους, αλλά θα την ονομάζουν σκέτο …Μασεντόνια. Τα μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ωστόσο, μπορεί να μετατραπούν σε μπούμερανγκ για το κυβερνών κόμμα, όπως και η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία στις 13 Μαΐου, εφόσον δεν προσεχθεί.
ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ: Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεπερνάει το 15%, με δυνατότητες να φτάσει έως και το ποσοστό των εθνικών εκλογών του περασμένου Ιουνίου, δηλαδή το 17,83%. Ταυτόχρονα όμως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η κοινωνική σύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τους αριστερούς ψηφοφόρους αντικαθιστούν πρόσωπα από απολιτίκ κοινό, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει κανείς με σιγουριά αν θα προσέλθουν στις κάλπες. Σε κάθε περίπτωση ο Στέφανος Κασσελάκης θα επιμείνει ότι θα κριθεί στις εθνικές εκλογές, ενώ πολύ δύσκολα θα αμφισβητηθεί, ακόμα και αν λάβει 15%. Ωστόσο, τα περιθώρια του Στέφανου Κασσελάκη την επόμενη μέρα της 9ης Ιουνίου θα είναι διαφορετικά αν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι 155, διαφορετικά αν είναι πάνω από 17%, ενώ σε κάθε περίπτωση θα κριθεί και αν η διαφορά με τη ΝΔ είναι …νταμπλ σκορ ή είναι από δέκα μονάδες και κάτω!
ΠΑΣΟΚ: Τυχόν απώλεια της δεύτερης θέσης θα δημιουργήσει εσωτερικά προβλήματα στη Χαριλάου Τρικούπη, ενώ ποσοστό κάτω από 12,5% ίσως προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες. Και εδώ όμως ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την ηγεσία. Στις τελευταίες μετρήσεις που έγιναν πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα έφεραν το ΠΑΣΟΚ τρίτο, με διαφορά μεγαλύτερη του στατιστικού λάθους από τον
ΣΥΡΙΖΑ, με πολύ υψηλή συσπείρωση και μς μηδενικές σχεδόν εισροές από άλλους πολιτικούς χώρους, γεγονός που δείχνει και τις δυσκολίες του Νίκου Ανδρουλάκη στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών.
ΚΚΕ: Με δεδομένο ότι στις τελευταίες ευρωεκλογές έλαβε 5,35% και με τις δημοσκοπήσεις να το φέρουν κοντά στο 10% το ΚΚΕ θα είναι από τους μεγάλους νικητές της 9ης Ιουνίου. Αν, μάλιστα, η αποχή είναι μεγάλη τότε το ποσοστό του Περισσού θα είναι διψήφιο, κάτι που είχε να συμβεί πριν τη διάσπαση του 1990!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Φαβορί για τέταρτο κόμμα, αφού οι δημοσκοπήσεις το φέρουν να έχει «εύκολο» το 10%. Με δεδομένο ότι στις προηγούμενες ευρωεκλογές έλαβε 4,28% εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις θα υπερδιπλασιάσει τα ποσοστά του και θα καταστεί η κυρίαρχη δύναμη στο χώρο της ελληνικής ακροδεξιάς.
ΤΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ: Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και Νίκη του Δ. Νατσιού θεωρείται βέβαιον ότι θα εκλέξουν ευρωβουλευτή. Άγνωστο πού θα καταλήξουν οι ψήφοι των Σπαρτιατών που δεν μετέχουν στις ευρωεκλογές, το κόμμα Εμφιετζόγλου που στηρίζει ο Κασιδιάρης δεν δείχνει δυναμική, ενώ περιορισμένη είναι η οροφή του κόμματος Λατινοπούλου, που ωστόσο όλα δείχνουν πως θα ξεπεράσει το ποσοστό που απαιτείται για να λαμβάνει οικονομική κρατική επιχορήγηση. Μάχη δίνει ο Ανδρέας Λοβέρδος που αναμένεται να δεχτεί μεγάλη πίεση τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από το ΠΑΣΟΚ, όπως μάχη αναμένεται να δώσει στην τελική ευθεία και ο Πέτρος Κόκκαλης, με το κόμμα του «Κόσμος».
Η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Οι μετρήσεις φέρουν την Νέα Αριστερά να εκλέγει ευρωβουλευτή, γεγονός που θα την καταστήσει υπολογίσιμη πολιτική δύναμη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το μέλλον του κόμματος θα ήταν αβέβαιον.
ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΕΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ: Οφείλουμε, πάντως, να προειδοποιήσουμε πως τα παραπάνω συμπεράσματα βασίζονται στις δημοσκοπήσεις έως τη Μεγάλη Εβδομάδα. Μέχρι τότε όμως οι περισσότεροι πολίτες δεν είχαν μπει καν σε προεκλογικό κλίμα. Οι πολιτικοί επιστήμονες άλλωστε σωστά διαμηνύουν πως οι δημοσκοπήσεις που θα καταγράψουν καλύτερα το κλίμα ενόψει των ευρωεκλογών θα είναι αυτές που θα δουν το φως της δημοσιότητας από το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου, καθώς εκεί θα αρχίσει να καταγράφεται το κλίμα της τελικής προεκλογικής περιόδου προς τις ευρωκάλπες!
Πηγή: Dnews