Στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ευρώπης φιλοδοξεί να ενταχθεί η Κοζάνη έως το 2030. Πολύ δύσκολη η διαδικασία ένταξης με δυνατό χαρτί όμως την απολιγνιτοποίηση
Του Σωκράτη Μουτίδη – sokmoutidis@gmail.com
Στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ευρώπης έως το 2030 φιλοδοξεί να μπει ο Δήμος Κοζάνης, ο οποίος έως το τέλος του Ιανουαρίου θα υποβάλλει τον σχετικό φάκελο υποψηφιότητας, με στόχο να είναι αυτός που θα επιλεγεί ανάμεσα σε συνολικά έξι ελληνικές πόλεις για να προχωρήσει σε καινοτόμες ερευνητικές και αναπτυξιακές δράσεις, προκειμένου να πετύχει την κλιματική ουδετερότητα.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα που αναμένεται να χρηματοδοτήσει γενναία, όπως είπαν οι εκπρόσωποι του Δήμου Κοζάνης, τις 100 πόλεις που θα επιλεγούν, για να μεταμορφώσουν την πόλη τους σε έξυπνη πόλη, με καινοτόμα περιβαλλοντικά συστήματα, έξυπνα συστήματα φωτισμού, ηλεκτροκίνηση και γενικά σε μια πόλη που θα αναπτυχθεί ψηφιακά και κλιματικά.
Η Κοζάνη ανάμεσα στις έξι πόλεις. Δεν συμμετέχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας
Το μεσημέρι της Πέμπτης στην αίθουσα «Κοβεντάρειο», ο Δήμος Κοζάνης παρουσίασε την πρόθεση του να συμμετάσχει στην προσπάθεια αυτή. Ο Δήμαρχος Λάζαρος Μαλούτας αναφέρθηκε στην πολυετή συνεισφορά της Κοζάνης στην προστασία του περιβάλλοντος (ΔΙΑΔΥΜΑ, τηλεθέρμανση κλπ.) και κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στην προσπάθεια αυτή με τις ομάδες έργου που έχουν συσταθεί. «Θέλουμε να καταρτίσουμε με τους πολίτες μια κοινή πρόταση για να προχωρήσουμε μαζί στο μεγάλο αυτό σχέδιο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαλούτας.
Οι Ελληνικές πόλεις που συμμετέχουν το όλο εγχείρημα είναι το Ηράκλειο, η Καλαμάτα, τα Τρίκαλα, τα Ιωάννινα η Καρδίτσα και η Κοζάνη. Απορίας άξιο, και θα αναλυθεί παρακάτω γιατί, είναι γιατί δήμοι όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη δεν συμμετέχουν στο πρότζεκτ.
Μειώθηκε το ανθρακικό αποτύπωμα της Κοζάνης
Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Αντώνης Τουρλιδάκης, ο οποίος συμμετέχει στην προσπάθεια που γίνεται, είπε
Ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Αντώνης Τουρλιδάκης
πως η πόλη της Κοζάνης έχει μειώσει περισσότερο από 20% το ανθρακικό της αποτύπωμα την τελευταία 10ετία. «Διαθέτουμε ένα από τα καλύτερα πληροφοριακά συστήματα καταγραφής καταναλώσεων πανελληνίως που βλέπουμε συγκεκριμένα τι καταναλώνει ο στόλος του δήμου Κοζάνης και την ενέργεια των δημοτικών κτιρίων και υπολογίζουμε μια μέση κατανάλωση για τα ΙΧ. Τα αποτελέσματα μας δείχνουν πως έχουμε πιάσει και με το παραπάνω τον στόχο μείωση κατά 20% του διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το τέλος του 2020» τόνισε ο κ. Τουρλιδάκης.
Ο ίδιος εκτίμησε πως αυτό το εργαλείο μπορεί να λειτουργήσει σημαντικά στην θετική αξιολόγηση της πρότασης του Δήμου Κοζάνης για ένταξη στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ευρώπης.
Πολλές δράσεις εφόσον η Ευρώπη πει το «ναι»
Ο εκπρόσωπος του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CLuBE) Γιάννης Φάλλας, είπε πως εφόσον η πρόταση
Ο εκπρόσωπος του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CLuBE) Γιάννης Φάλλας
του Δήμου εγκριθεί τότε η Κοζάνη θα αλλάξει πρόσωπο. «Δράσεις με στόχο την μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και της ενέργειας όπως μόνωση κτιρίων, ένα ειδικό ίσως Εξοικονομώ για την περιοχή, ηλεκτροκίνηση, αντισταθμιστικά CO2 και καμπάνιες αλλαγής νοοτροπίας και πολλά πολλά άλλα γιατί πραγματικά η γκάμα των δράσεων είναι πολύ μεγάλη» επεσήμανε ο κ. Φάλλας.
Δεν προκύπτει πουθενά η χρηματοδότηση των 700 εκ. ευρώ
Σε ερώτηση του «Χ» για το ύψος της χρηματοδότησης που αναμένεται να λάβει η Κοζάνης εφόσον επιλεγεί, ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό που έχει ειπωθεί αλλά δεν έχει αποτυπωθεί σε κάποιο επίσημο έγγραφο για την χρηματοδότηση, είναι περίπου 10 χιλιάδες ευρώ ανά κάτοικο άρα για τον Δήμο Κοζάνης που έχει περίπου 72 χιλιάδες κατοίκους , μπορεί να φτάσει κοντά στα 700 εκατομμύρια. Αυτός ο προϋπολογισμός δεν θα είναι αυτός που θα έρθει στον Δήμο για να πραγματοποιήσει έργα γενικά αλλά θα χρηματοδοτήσει το εγχείρημα της κλιματικής ουδετερότητας».
Ωστόσο σύμφωνα με αυτά που ανακοίνωσε η Κομισιόν για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, φαίνεται ότι δεν θα δοθεί χρηματοδότηση «πακέτο» για υλοποίηση έργων αλλά «μπόνους» πόντων προκειμένου οι πόλεις να έχουν υψηλότερη βαθμολογία σε απορρόφηση κονδυλίων από μεγάλα προγράμματα (πχ Horizon). Μάλιστα στην σελίδα 1 του πληροφοριακού υλικού του προγράμματος αναφέρεται ρητά πως «…ένα ευρύ φάσμα χρηματοδότησης θα προκύψει τόσο από ιδιωτικές όσο και από δημόσιες πηγές. Εκτός από την πρόσβαση στα κονδύλια της ΕΕ, όπου ενδείκνυται, θα βοηθήσει τις πόλεις να αναπτύξουν ένα επενδυτικό σχέδιο και να βρουν πρόσβαση στην ευρύτερη χρηματοοικονομική κοινότητα, ιδίως μέσω του Προγράμματος InvestEU, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εθνικές τράπεζες και άλλες ιδιωτικές κεφαλαιαγορές. Η ιδιωτική χρηματοδότηση για πράσινες επενδύσεις θα διαδραματίσει βασικό ρόλο…».
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Χ» τόσο ο Δήμος Αθηναίων όσο και ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο πρόγραμμα καθώς θεωρούν πως ο Ευρωπαϊκός ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η Κομισιόν επιζητούσε την συμμετοχή των δυο αυτών πόλεων και πόνταρε σε αυτές. Όσον αφορά στην συμμετοχή των έξι περιφερειακών ελληνικών πόλεων, κάποιες από αυτές συμμετέχουν μόνο για την απόκτηση εμπειρίας αφού παραδέχονται πως η απορρόφηση κονδυλίων είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση σε αυτό το επίπεδο. Τέλος παραδέχονται πως οι ελπίδες που έχει ο Δήμος Κοζάνης να είναι η πόλη που θα επιλεγεί στηρίζονται μόνο στο ότι η Δυτική Μακεδονία είναι υπό μετάβαση και πως αν ενταχθεί θα ενταχθεί λόγω της απολιγνιτοποίησης.
Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr