Συλλαλητήριο κατά των ΑΠΕ την 1η Ιουνίου στην Κοζάνη
Κάλεσμα για συμμετοχή από περιοχές που διαμαρτύρονται για άναρχη τοποθέτηση φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών
Με την ελπίδα πως η κοινωνία θα «ξυπνήσει» και θα αντιδράσει μαζικά στην άναρχη τοποθέτηση φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών στη φύση της Δυτικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι πρωτοβουλίας πολιτών από την Καλαμιά, την Σιάτιστα, την Εορδαία και την Φλώρινα, διοργανώνουν την 1η Ιουνίου συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία Κοζάνης.
Το μεσημέρι της Τρίτης σε συνέντευξη τύπου, ενημέρωσαν τα ΜΜΕ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιοχές τους και έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου πως το μέλλον είναι ζοφερό αν υλοποιηθούν οι προγραμματισμένες επενδύσεις φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών στην περιοχή. Οι φωνές των πολιτών που διαμαρτύρονται για τις ΑΠΕ που «ξεφυτρώνουν» παντού, γίνονται ολοένα και περισσότερες.
Αντιδρούν οι πολίτες στο «φύτεμα» των ΑΠΕ
Συνέντευξη τύπου από πρωτοβουλίες πολιτών κατά της άναρχης κατασκευής φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών
Ευρύ κάλεσμα σε όλους τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας για συμμετοχή στο συλλαλητήριο κατά της κατασκευής φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, απηύθυναν το μεσημέρι της Τρίτης από την Κοζάνη, εκπρόσωποι επιτροπών αγώνα κατά των ΑΠΕ από πολλές περιοχές της περιφέρειας. Η Καλαμιά, η Εορδαία, η Σιάτιστα, η Φλώρινα κ.α. συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που θα γίνει την Πέμπτη 1 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία Κοζάνης.
Στόχος των διοργανωτών είναι η ενημέρωση των πολιτών για τις επιπτώσεις της άναρχης κατασκευής φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών στις τοπικές κοινωνίες και συγκεκριμένα σε πανίδα, χλωρίδα αλλά και στην ποιότητα ζωής. Όπως ανέφεραν στη συνέντευξη τύπου, εκτός της οπτικής όχλησης, περιορίζονται οι βοσκότοποι, αποψιλώνεται η χλωρίδα και υπάρχουν επιπτώσεις στην πανίδα λόγω παρέμβασης του ανθρώπινου παράγοντα στην φύση.
«Δεν αντιδρούμε στην χρήση των ΑΠΕ για την παραγωγή ηλεκτρική ενέργειας. Στην περιοχή μας το τεράστιο φωτοβολταϊκό πάρκο θα προκαλέσει καθολική αλλοίωση του τοπίου και δεν θα μείνει ραχούλα ελεύθερη με τις τοπικές κοινωνίες να χάνουν τον χαρακτήρα που έχουν σήμερα. Η καταστροφή δε στα βουνά με τα αιολικά και τους τόνους τσιμέντου που πέφτουν θα έχει ολέθριες συνέπειες για την χλωρίδα και την πανίδα και προκαλείται ανεπανόρθωτη καταστροφή. Η σχεδίαση των ΑΠΕ έγινε μεθοδευμένα από πολλές κυβερνήσεις και χωρίς ουσιαστική διαβούλευση, αγνοώντας τις τοπικές κοινωνίες. Εκφράζουμε την αγωνία μας για το ζοφερό μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας» ανέφερε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Καλαμιάς κατά των ΑΠΕ, Αντωνία Κυρατσού.
Εκ μέρους των κατοίκων της Καλαμιάς, μίλησε ο Γιώργος Βαμβακάς, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης και τις κινήσεις που έχουν κάνει οι κάτοικοι μέχρι σήμερα για να αποτρέψουν την κατασκευή του φωτοβολταϊκού, το οποίο θα καταλαμβάνει έκταση σχεδόν διπλάσια από το οικοδομικό μέγεθος του χωριού. «Στραγγαλίζει όλον τον οικισμό το φαραωνικό φωτοβολταϊκό μιας και τα τρία κομμάτια του καταλαμβάνουν έκταση 738 στρεμμάτων και ο οικισμός 234 στρέμματα. Μόνο η επιφάνεια των πάνελς αθροιτικά είναι 480.000 τετραγωνικά μέτρα, φανταστείτε την οπτική όχληση για τους κατοίκους. Είμαστε θετικοί στις ΑΠΕ αλλά να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν οι πραγματικές ανάγκες και συνθήκες της περιοχής. Ειδικά στην Καλαμιά ο διάλογος ήταν προσχηματικός όπως και η διαβούλευση» ανέφερε μεταξύ άλλων, ο κ. Βαμβακάς.
Για τα δεδομένα που υπάρχουν στην περιοχή του Βοϊου και συγκεκριμένα στην περιοχή Γαλατινής, Εράτυρας και Σιάτιστας, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα της περιοχής Μιχάλης Καραμπατζιάς. «Κάναμε πολλά όλο αυτό το διάστημα και θα κάνουμε ακόμη περισσότερα. Τώρα αρχίζει ο αγώνας. Ξεδιάντροπα και βίαια έρχονται στην ζωή μας και θέλουν να καταστρέψουν έναν τεράστιο βοσκόποπο. Κάνω έκκληση στον αγώνα αυτό να συμμετέχουν και οι κάτοικοι της Εράτυρας. Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι τέλους» είπε ο ίδιος.
Στην περιοχή της Εορδαίας, οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Βέρμιο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πρωτοβουλίας πολιτών «Εορδαία SOS» Νίκο Βουνοτρυπίδη, στην περιοχή της Εορδαίας θα εγκατασταθούν πάνω από 400 ανεμογεννήτριες (εγκατεστημένες, υπό εγκατάσταση και αδειοδοτημένες). «Οι εταιρείες αυτές αλλά και η αυτοδιοίκηση, γνωρίζουν πως απλά γνωμοδοτούν. Εμείς δεν ζητάμε απλά αρνητικές γνωμοδοτήσεις από τα συμβούλια αλλά ζητάμε να προσφύγουν στην δικαιοσύνη» επεσήμανε.
Παρών στην συνέντευξη τύπου ήταν και ο βιολόγος Νίκος Γιαννάκης, ο οποίος μίλησε για μια «αποκρουστική εικόνα των φωτοβολταϊκών στις πλαγιές. Το να αφαιρείς κομματάκια από τον πλανήτη σημαίνει ότι υποφέρει ενιαία όλος ο πλανήτης μας. Αλλάζουν οι χρήσεις γης και από φυσικές γίνονται ανθρωπογενείς. Αλλοιώνουμε το τοπίο καταναλώνοντας τους φυσικούς πόρους. Είναι καταστροφή για το οικοσύστημα αυτό που γίνεται» τόνισε.
Οι εκπρόσωποι έδωσαν ραντεβού με τους πολίτες στην κεντρική πλατεία Κοζάνης την 1η Ιουνίου και ελπίζουν πως θα «ξυπνήσουν» ένα κίνημα που θα αντισταθεί στην άναρχη κατασκευή ΑΠΕ.
Σωκράτης Μουτίδης