Συνέντευξη του βουλευτή Θέμη Μουμουλίδη στην πρωϊνή τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ «ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ»
Συνέντευξη του βουλευτή Θέμη Μουμουλίδη στην πρωϊνή τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ «ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ» στους δημοσιογράφους Μάριον Μιχελιδάκη, Κώστα Λασκαράτο και Νίκο Μερτζάνη.
Σε ερώτηση σχετικά με το επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί κανονικότητα βουλευτές από άλλη κοινοβουλευτική ομάδα να ορίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία,ο κύριος Μουμουλίδης απάντησε:
«Καταρχάς, υπάρχει η βασική συνταγματική αρχή που ορίζει το δικαίωμα του του Ελληνα βουλευτή να εκφράζεται κατά συνείδηση.
Θεωρώ ότι το σημαντικότερο είναι να καταλάβουμε όλοι, ότι η Ελλάδα αρχίζει και βρίσκει βηματισμό, να βρίσκει κανονικότητα και δεν πρέπει να χάσει αυτή την ευκαιρία., γυρίζοντας πίσω . Δεν πρέπει να οδηγηθεί σε μία περίοδο πολιτικής και κοινωνικής «ανασφάλειας», ούτε να οδηγηθεί βεβιασμένα σε εκλογές γιατί αυτό θα είναι ολέθριο για μια κοιωνία που ταλαιπωρήθηκε επί δέκα έτη κρίσης …»
«…οποιαδήποτε στιγμή ας γίνουν οι εκλογές, με την προϋπόθεση όμως να ολοκληρωθεί η νομοθέτηση κορυφαίων θεμάτων, όπως για παράδειγμα η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι 120 δόσεις και μια σειρά άλλων μέτρων που δεν είναι προεκλογικά πυροτεχνήματα, αλλά θεμέλιοι λίθοι ενός καλύτερου μέλλοντος της ελληνικής κοινωνίας…»
Με αφορμή το σχόλιο του δημοσιογράφου Κώστα Λασκαράτου για το «θέατρο» που παίζεται στη Βουλή τον τελευταίο καιρό, ο Θέμης Μουμουλίδης απάντησε:
“To θέατρο είναι μία πολύ σοβαρή και υπεύθυνη υπόθεση, όπου δεν παράγεται κανένα αποτέλεσμα αν δεν υπάρχει όραμα. Εύχομαι τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αποδείξουν ότι έχουν όραμα ώστε να μπορούν να συγκρίνουν τη Βουλή με το θέατρο , γιατί διαφορετικά αδικούν το θέατρο με τον τρόπο που αντιπολιτεύονται. Είναι άδικο για το θέατρο, γιατί το θέατρο είναι μία πολύ κοπιαστική και δημιουργική εργασία. Μακάρι να ήταν τόσο δημιουργική και η εργασία της αντιπολίτευσης στη Βουλή»
Στο δημοσιογραφικό σχόλιο ότι με το παράδειγμα που δίνουν οι 300 βουλευτές, με αυτά που ακούγονται στη Βουλή και με τις εκφράσεις των οποίων το επίπεδο είναι πολύ χαμηλό, πως θα πρέπει να συμπεριφέρονται οι πολίτες;. ο κ. Μουμουλίδης είπε:
«Χαίρομαι για τις επισημάνσεις που κάνετε, μόνο που πρέπει να πούμε ότι ζούμε τα όρια ενός άγριου επικοινωνιακού παιχνιδιού από την πλευρά της Αντιπολίτευσης.
Δεν θέλω να υπερασπιστώ την συμπολίτευση, δεν θέλω να υπερασπιστώ την Κυβέρνηση ή το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά οφείλουμε όλοι να συμφωνήσουμε ότι αυτός που προτείνει, αυτός που νομοθετεί με πυκνότητα, αυτός που «άνοιξε» σημαντικά χρονίζοντα θέματα, και που δημιουργεί ένα σχέδιο με όραμα, είναι αυτή η Κυβέρνηση.
Επομένως η συζήτηση πρέπει να γίνεται γύρω από τις προτάσεις και θα πρέπει να είναι επί της ουσίας και όχι επικοινωνιακού χαρακτήρα, που έχουν ως επιτελικό στόχο , την , με κάθε τρόπο, αποδόμηση του κυβερνητικού έργου.
Δυστυχώς, ο πολιτικός λόγος υποβαθμίζεται και απαξιώνεται.
Εκτιμώ πως αυτό θα λυθεί μετά τις μεθεπόμενες εκλογές, δηλαδή όταν πλέον, έχοντας επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, θα εφαρμόζεται αμετάκλητα πλέον, ως εκλογικό σύστημα η απλή αναλογική. Ένα σύστημα το οποίο είναι δικαιότερο, δημοκρατικότερο και προϋποθέτει οπωσδήποτε συναινέσεις και συνυπάρξεις. …»
«…παραδοσιακά κάποιοι επιδίδονται σε έναν αγώνα [βουλευτικής] επιβίωσης και το βουλευτικό αξίωμα αποτελεί αυτοσκοπό, για διάφορους και διαφορετικούς λόγους. Νομίζω ότι έχουμε φαινόμενα παρακμής και πτώσης αξιών…και το φαινόμενο παρατηρείται κυρίως σε εκείνους που πολιτεύονται με τον παραδοσιακό τρόπο. Ωστόσο γνωρίζω συναδέλφους εξαιρετικούς, με εξαιρετικό πολιτικό πολιτισμό, από όλα τα κόμματα τουδημοκρατικού τόξου. όμως δυστυχώς η ευγένεια σ’ αυτή τη χώρα εκλαμβάνεται ως αδυναμία…»
Σε ερώτηση αν εκτιμά ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ τους επόμενους μήνες και στις επόμενες εκλογές, o Θέμης Μουμουλίδης ξεκίνησε με δύο παρατηρήσεις:
«Μιλάτε σε έναν άνθρωπο ο οποίος έχει μάθει να συνυπάρχει και να συνεργάζεται από πολύ νωρίς για λόγους επαγγελματικούς ή για λόγους αρχής. Επομένως δεν με ενοχλεί να συνυπάρχω ή να συμφωνούν με τις θέσεις του κόμματός μου, άλλοι συνάδελφοί μου.
Το ζήτημα όμως των διευρύνσεων νομίζω ότι είναι εξέλιξη εκ των ων ουκ άνευ.
Αναλύοντας τον τρόπο που πολιτεύεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση, και με τις σαφείς επιλογές που κάνει με στόχο να γοητεύσει το ακροδεξιό της ακροατήριο, νομίζω ότι προκύπτει ένας εμφανέστατος χώρος, επιτρέψτε μου την έκφραση, στα αριστερά της κεντροδεξιάς. Αυτόν τον χώρο προφανώς και θα τον καλύψουν μία σειρά διεργασιών και εξελίξεων που θα ακολουθήσουν. Νομίζω ότι θα έχει πάρα μεγάλο ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα και πολύ μεγαλύτερο την επομένη των εθνικών εκλογών».