Συνέντευξη τύπου σχετικά με το θέμα του Στρατοπέδου Μακεδονομάχων
Θέση στο ζήτημα που προέκυψε από τις δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου σχετικά με την παραχώρηση έκτασης του Στρατοπέδου Μακεδονομάχων στο Δήμο Κοζάνης και στις οποίες είχε χαρακτηρίσει γενικό και αόριστο το προσύμφωνο συνεργασίας, που είχε υπογραφεί, πήραν σε συνέντευξη τύπου ο πρώην Δήμαρχος Λευτέρης Ιωαννίδης και ο πρώην αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κώστας Δεσποτίδης σε συνέντευξη τύπου. Κοινή συνισταμένη πως το μνημόνιο συνεργασίας ήταν αποτέλεσμα μιας πολύχρονης προσπάθειας και καθόριζε πλήρως τα βήματα μέχρι την τελική συμφωνία.
Υπενθυμίζουμε πως ο Υπουργός σε δηλώσεις του το περασμένο Σάββατο σημείωσε πως το μνημόνιο ήταν προεκλογική δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης αναφέροντας πως «το μόνο που γνωρίζω και μου ετέθη υπόψη είναι ένα γενικό και αόριστο προσύμφωνο συνεργασίας, οτι οι δυο πλευρές έχουν καλή πρόθεση να συνεργαστούν για να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Η σημερινή δημοτική αρχή θα βάλει το πρόβλημα στο τραπέζι, ήδη μου το έθεσε και εδώ είμαστε να να βρούμε λύσεις. Οι θεωρητικές αναζητήσεις και οι εξαγγελίες της προηγούμενης κυβέρνησης και οι εξαγγελίες, ειδικά σε προεκλογικό χρόνο ήταν ψωμοτύρι. Το δύσκολο ήταν να τελειώσουν δουλειές και αυτό γιατί για να γίνει αυτό πρέπει να δουλέψεις και να εργαστείς».
Ο κ. Ιωαννίδης στην τοποθέτηση του επεσήμανε πως η δήλωση του Υπουργού δεν ήταν ακριβής καθώς «το μνημόνιο ήταν το αποτέλεσμα μιας συστηματικής τεχνοκρατικής δουλειάς 4 χρόνων, με πλούσια επίσημη αλληλογραφία και δεκάδες επαφές με τα υπηρεσιακά στελέχη και αξιωματικούς του Υπουργείου και του Στρατού. Από το 2017 είχαμε καταθέσει συγκεκριμένο master plan, όπου πέρα από το τεχνικό κομμάτι συμπεριλαμβανόταν και το σχέδιο μας για τις παρεμβάσεις στο σύνολο της πόλης, με την αξιοποίηση της έκτασης του Μακεδονομάχων να αποτελεί μέρος του. Επιδιώξαμε να αξιοποιήσουμε την νομοθεσία, που υπάρχει από το 2016, να βρεθεί μια λύση. Το μνημόνιο συνεργασίας ήταν το αποτέλεσμα της δουλειάς αυτής και κατά τη γνώμη μας μια πολύ συμφέρουσα συμφωνία για το Δήμο Κοζάνης καθώς ο Δήμος καταφέρνει αν αποκτήσει για χρήση της έκτασης με συγκεκριμένους όρους».
Ο πρώην Δήμαρχος ζήτησε από τον Υπουργό να ενημερωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες για ότι έχει προηγηθεί ενώ απευθυνόμενος στο σημερινό Δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα τον κάλεσε να μην απεμπολεί τη δουλειά που έγινε και να «πιάσει το νήμα από εκεί που το αφήσαμε» γιατί το αποτέλεσμα θα είναι πολύ χειρότερο από το σημερινό. Παράλληλα ανέφερε πως είναι στη διάθεση της δημοτικής αρχής για να αναλύσει πλήρως το τι έχει γίνει έως σήμερα.
Από την πλευρά του ο Κώστας Δεσποτίδης ανέφερε πως «εμείς είχαμε ξεκινήσει ένα συγκροτημένο σχεδιασμό αναβάθμισης της Κοζάνης, που περιλάμβανε την έκταση του Σιδηροδρομικού Σταθμού, το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και το Γενικό Πολεοδομικό . Από πολύ νωρίς πιέσαμε το Υπουργείο να ξαναφέρουμε το θέμα του στρατοπέδου στην επιφάνεια και το οποίο είχε πολλά χρόνια να ανακινηθεί. Οι προηγούμενες, από τις δικές μας επαφές, αφορούσαν μόνο τα 6 στρέμματα απέναντι από το Αστυνομικό Μέγαρο και τίποτα άλλο. Εμείς πιέσαμε πολιτικά για να δείξουμε τη σημασία της έκτασης για την πόλη της Κοζάνης αλλά είχαμε και επαφές με τους αξιωματικούς του Στρατού, που έχει άλλου είδους κριτήρια, με βάση το νόμο του 4407/2016 περί παραχωρήσεων».
Ο κ. Δεσποτίδης τόνισε πως οι συζητήσεις με το Υπουργείο δεν αφορούσαν μόνο το Στρατοπέδο Μακεδονομάχων αλλά αντιμετωπίζονταν πακέτο με τα στρατόπεδα της Λάρισας και των Σερρών.
«Είχαμε ένα συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των αλλαγών στην περιοχή, που τώρα επισπεύθηκαν λόγω της βίας απολιγνιτοποίησης, που περιλάμβανε επίσης τη σιδηροδρομική σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη, τον επιβατικό και εμπορικό σταθμό. Ένα ολοκληρωμένο πακέτο, που έχει αποτυπωθεί στο σημερινό υπό έγκριση Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο».