Ταξίδι στον ελληνισμό της Αιγύπτου στην εκδήλωση του ΔΙ.ΠΑ.Θ.Ε.Π.Π.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα με πρωτοβουλία του Δικτύου Πανεπιστημιακών Θεσμοθετημένων Εργαστηρίων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος (ΔΙ.ΠΑ.Θ.Ε.Π.Π.) και του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Ε.Σ.Δ.Ε.Π. Π.Δ.Μ). Το θέμα της εκδήλωσης ήταν οι «Έλληνες της Διασποράς στον Τομέα του Πολιτισμού, του Περιβάλλοντος και της Διπλωματίας».
Στην εκδήλωση, διακεκριμένοι εισηγητές, ανέπτυξαν τις εισηγήσεις τους σχετικά με την διαχρονική παρουσία του Ελληνισμού στην Αίγυπτο και Μέση Ανατολή, το χθες σήμερα και αύριο του Αυγυπτιώτη Ελληνισμού, την αρχειακή εθνογραφία με την οπτική των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου και τέλος την ποίηση του Κ.Π. Καβάφη. Για τα παραπάνω θέματα μίλησαν ο επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας της Αλεξάνδρειας Στέφανος Ταμβάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας Καϊρου Χρήστος Καβάλης, ο διδάσκων του τμήματος ψηφιακών μέσων του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Καπανιάρης και ο αναπληρωτής καθηγητής νέας Ελληνικής γλώσσας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας Σταύρος Καμαρούδης.
Στην εκδήλωση απεύθυνε χαιρετισμό ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, ο οποίος εξέφρασε τον θαυμασμό του για την διενέργεια τέτοιων εκδηλώσεων τονίζοντας χαρακτηριστικά «είμαστε ηθικοί αρωγοί στην ενδυνάμωση αυτής της προσπάθειας». Στον χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Π.Δ.Μ. Θόδωρος Θεοδουλίδης μίλησε για μια εκδήλωση που μας «φέρνει πιο κοντά στο χθες και στο σήμερα του Ελληνισμού και είναι μια ευκαιρία να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας». Μιλώντας για την ποίηση του Κ.Π. Καβάφη, ο κ. Σταύρος Καμαρούδης έκανε ένα μικρό οδοιπορικό στο μεγάλο έργο του «Αλεξανδρινού» ποιητή με την ανάγνωση τεσσάρων ποιημάτων λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τον Καβάφη τον γνώρισα στα 12 μου και δεν τον παράτησα ποτέ». «Παρόντες» στην εκδήλωση ήταν και διάφορα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας μεταξύ αυτών και ο κ. Πέτρος Κωνσταντινίδης, ο οποίος συμμετείχε σε μουσικό δρώμενο παίζοντας δύο τραγούδια.
Ο νόμιμος εκπρόσωπος του ΔΙ.ΠΑ.Θ.Ε.Π.Π. και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Τσανακτσίδης δήλωσε μετά το πέρας της εκδήλωσης πως ήταν ένα δύσκολο θέμα αλλά καθήλωσε επί δυόμιση ώρες τον κόσμο στις οθόνες του και αυτό είναι κάτι το οποίο του δίνει αισιοδοξία για το μέλλον. Διευκρίνησε πως οι κύκλοι θα συνεχιστούν καθώς το Υπουργείο Εξωτερικών όπως και το Υπουργείο Παιδείας έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Οι επόμενοι κύκλοι θα είναι:
- 2ος. Νέοι Έλληνες της Διασποράς στα Πανεπιστήμια των πέντε (5) Ηπείρων- Μέλη Ομίλων ή Συνδέσμων Υποτρόφων Ελληνικών Ιδρυμάτων στους τομείς : Υγείας, Αριστείας, Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας, Πολιτισμού, Τουρισμού και Περιβάλλοντος
- 3ος. Εκπαίδευση της Διασποράς
- 4ος. Τεχνολογίες διάσωσης και Τεχνικές ανάδειξης του Ελληνικού Πολιτισμού, Τουρισμού
- 5ος. Ιδρύματα- Κληροδοτήματα που μπορούν, ή συνεισφέρουν στη διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού
- 6ος. Αρχιτεκτονική Πολιτιστική Κληρονομά και κλιματική αλλαγή
- 7ος. Ελληνικός Μουσειακός Πολιτισμός ανά την Υφήλιο
- 8ος. Αρχαία Ελληνική Γραμματεία
- 9ος. Άυλη Ελληνική Πολιτιστική Κληρονομιά στα Ορθόδοξα Μοναστήρια, στις Καθολικές Βιβλιοθήκες και στα Θρησκευτικά Κέντρα ανά τον κόσμο
Θένια Βασιλειάδου xronos-kozanis.gr