ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας: Το κλείσιμο των ορυχείων και η εγκατάσταση ΑΠΕ εμποδίζουν την μελλοντική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων λιγνίτη
Στις πολλαπλές προοπτικές που προσφέρει ο άνθρακας και στον τρόπο που τα εκατομμύρια τόνοι λιγνίτη που θα παραμείνουν στη Δυτική Μακεδονία, μετά το κλείσιμο των ορυχείων, μπορούν να αξιοποιηθούν, αναφέρεται μελέτη που συντάχθηκε από το Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας του ΤΕΕ. Ταυτόχρονα, εκφράζεται σοβαρός προβληματισμός για το πως αυτά θα τύχουν εκμετάλλευσης μετά το κλείσιμο των ορυχείων και την εγκατάσταση ΑΠΕ.
Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε μέσω του τοπικού πόρου και εκπονήθηκε από ομάδα εργασίας, παρουσιάστηκε την περασμένη Τετάρτη, στοχεύοντας να δώσει μια πρώτη απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα του πως και κάτω από ποιες προϋποθέσεις, ο λιγνίτης μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Φυσικό αέριο, βενζίνη, υδρογόνο, υλικά μπαταριών και υλικά τρισδιάστατης εκτύπωσης, σπάνιες γαίες, ανθρακονήματα, υφάσματα, λιπάσματα, βελτιωτικά εδάφους, δομικά υλικά και πλαστικά, νανουλικά γραφενίου, σαμπουάν, οδοντόκρεμες, απορρυπαντικά πλυντηρίων, συστήματα καθαρισμού αερίων και νερού, μεταξύ πολλών άλλων, μπορούν να παρασκευαστούν απευθείας ή εμμέσως από άνθρακα και λιγνίτη, όπως αναφέρθηκε.
Επιπρόσθετα, η ενεργειακή κρίση του 2021 η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, θα επιταχύνει την ωρίμαση των τεχνολογιών που σχετίζονται με τις εναλλακτικές χρήσεις του άνθρακα και του λιγνίτη.
Αντικείμενο του έργου αποτέλεσαν η αποτύπωση και η συγκριτική αξιολόγηση των διαθέσιμων και αναδυόμενων τεχνολογιών αξιοποίησης του εγχώριου λιγνίτη σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, λαμβάνοντας υπόψη τόσο το εσωτερικό-τοπικό περιβάλλον όσο και τις διεθνείς τάσεις και τεχνολογικές εξελίξεις.
Με το τέλος της παρουσίασης ακολούθησε συζήτηση για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν αυτές οι νέες τεχνολογίες να εφαρμοστούν στην περιοχή μας και για το θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να καθοριστεί και να διέπει γενικότερα τη χρήση του λιγνίτη.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τον πρόεδρο Νικόλαο Συλλίρη να καθορίζει τις δράσεις που πρέπει το ΤΕΕ/ΤΔΜ να αναλάβει εφ’ εξής, τόσο ώστε να γίνουν τα αποτελέσματα της μελέτης ευρύτερα γνωστά, όσο και για να αξιοποιηθούν με την περαιτέρω συνέχιση της έρευνας.
Περισσότερες πληροφορίες: