Το “τυρί καφέ” της βόρειας Σουηδίας απέκτησε επίσημα την ετικέτα ΠΟΠ της ΕΕ

Το παραδοσιακό τυρί καφέ (Kaffeosten), αγαπημένο συστατικό της καθημερινότητας στο Νόρλαντ Σουηδίας, απέκτησε πλέον και ευρωπαϊκή αναγνώριση. Έγινε το τρίτο προϊόν της βόρειας Σουηδίας που λαμβάνει την ετικέτα «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» (ΠΟΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά το αυγοτάραχο σολομού Kalix και το Allåkerbär.
Το Kaffeosten είναι ένα μοναδικό, ψημένο φρέσκο τυρί, παραγόμενο από γάλα ταράνδου, κατσίκας ή αγελάδας. Η ιδιαίτερη «ιεροτελεστία» που το συνοδεύει περιλαμβάνει την κοπή του σε μικρά κομμάτια και την τοποθέτησή του απευθείας μέσα σε ζεστό καφέ, απ’ όπου ψαρεύεται και τρώγεται. Μια παράδοση αιώνων στις επαρχίες του βορειότερου τμήματος της χώρας, που τώρα κατοχυρώνεται και θεσμικά.
Η ετικέτα ΠΟΠ εξασφαλίζει ότι η παραγωγή του τυριού μπορεί να γίνεται αποκλειστικά στις επαρχίες Νόρμποτεν, Βεστερμπότεν, Λαπωνία, Γέμτλαντ, Χάιενταλεν και Ångermanland, ενώ και το γάλα πρέπει να προέρχεται από τις ίδιες περιοχές. Σήμερα, έξι γαλακτοκομεία της βόρειας Σουηδίας, από το Treherningse στο Ångermanland έως το Vuollerim στο Νόρμποτεν, τηρούν τις αυστηρές προδιαγραφές και συνεχίζουν την παραγωγή.
Η αναγνώριση της ΕΕ δεν είναι απλώς συμβολική. Για τους καταναλωτές, αποτελεί εγγύηση ποιότητας και αυθεντικότητας· για τους παραγωγούς, είναι ευκαιρία ανάδειξης και ενίσχυσης της τοπικής αγροδιατροφικής ταυτότητας. Το σύστημα προιόντων ΠΟΠ είναι διαδεδομένο κυρίως στη νότια Ευρώπη, αλλά γνωρίζει αυξανόμενη αποδοχή και στη Σουηδία.
Μάλιστα, τον Οκτώβριο, το τυρί καφέ θα αποκτήσει τη δική του ξεχωριστή κατηγορία στο Σουηδικό Πρωτάθλημα Παραδοσιακών Τροφίμων (Mathantverket) στο Skellefteå, μια ένδειξη ότι το «καφέ τυρί» δεν είναι μόνο παραδοσιακό, αλλά και επίκαιρο όσο ποτέ.