Τον απολογισμό της έκανε η περιφερειακή αρχή – Για φτωχοποίηση των Δυτικομακεδόνων μίλησε η αντιπολίτευση
Τον απολογισμό για το χρόνο που πέρασε έκανε κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας η Περιφερειακή Αρχή. Για φτωχοποίηση των Δυτικομακεδόνων μίλησαν οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης που άσκησαν κριτική στα έως τώρα πεπραγμένα.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλους τους τομείς δράσης της Περιφέρειας. «Γίνεται εμφανές από τον απολογισμό μας ότι η δράση μας ήταν πολύπλευρη. Σε μια δύσκολη συγκυρία απαντήσαμε με πρωτοβουλίες, με στόχο την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας. Η στήριξη της επιχειρηματικότητας, τα έργα υποδομής ήταν και είναι για μας μια καθημερινή πρακτική» τόνισε στο τέλος της εισήγησής του ο Θ. Καρυπίδης, ο οποίος κατέληξε λέγοντας ότι «κι επειδή έχουμε εκλογές θα δοθεί ευκαιρία να αντιπαραθέσουμε τα επιχειρήματά μας».
Ακολούθησε ο απολογισμός της Περιφερειακής Συμπαραστάτριας του Πολίτη Τάσας Σιόμου, που αναφέρθηκε στις αλλαγές που έρχονται στον θεσμό με τον «Κλεισθένη», όπως η αλλαγή του ονόματος σε «διαμεσολαβητή», η διοικητική ενίσχυση του θεσμού, αλλά και η άρση του ασυμβίβαστου που επιτρέπει πλέον στους συμπαραστάτες να κατέρχονται ως υποψήφιοι στις εκλογές. Επίσης, πρότεινε την αποκέντρωση του θεσμού του Συνηγόρου του Πολίτη στις περιφέρειες. Απολογισμό έκαναν και οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιώργος Δακής, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι η κυβέρνηση τραυμάτισε βάναυσα το λαό με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ φτωχοποίησε τους Δυτικομακεδόνες κατά 8.9%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση μείωσε το κατά κεφαλή εισόδημα των Δυτικομακεδόνων και ξεπουλάει τη ΔΕΗ.
«Σε αυτή την προσπάθεια έχει ξεκάθαρο σύμμαχο τον κ. Καρυπίδη και τους συνεργάτες τους. Όλα στη Δυτική Μακεδονία είναι γκρίζα και η θλίψη διάχυτη. Η έλλειψη οράματος και σχεδίου καταφανής σε όλους τους τομείς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δακής.
Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου, στην κριτική της, στάθηκε σε τρία μελανά σημεία της θητείας Καρυπίδη και συγκεκριμένα «ότι φόρτωσε ένα ποσοστό 2 τοις εκατό επιπλέον ανεργίας και πρόσθεσε μέχρι τα μισά της θητείας της άλλους 5.500 ανέργους στη Δυτική Μακεδονία. Το δεύτερο είναι ότι χάθηκε ζεστό χρήμα, περί τα 630 εκ. ευρώ από ΕΣΠΑ, ΠΔΕ κλπ., ενώ έπεσε και το κατά κεφαλή εισόδημα. Το τρίτο έχει να κάνει με τη ΔΕΗ».