Με ηχηρά μηνύματα υπέρ των εργατών η φετινή Πρωτομαγιά
Ξεχωριστές απεργιακές συγκεντρώσεις ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ
Τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς, γιόρτασαν όπως κάθε χρόνο, τα εργατικά σωματεία και οι σύλλογοι της πόλης. Ξεχωριστή συγκέντρωση για ακόμη μια χρονιά είχε το εργατικό κέντρο και η ΑΔΕΔΥ με τα σωματεία, τα συνδικάτα και τους συλλόγους του ΠΑΜΕ, με τους πρώτους να συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία και να προχωρούν σε κατάθεση στεφάνων και τους δεύτερους να συγκεντρώνονται στο τέλος του πεζόδρομου και στη συνέχεια να προχωρούν σε πορεία στους δρόμους της πόλης.
Η 1η του Μάη έχει καθιερωθεί ως η ημέρα εορτασμού των αγώνων των εργαζομένων. Η πρώτη ημερομηνία «σταθμός» είναι η πρωτομαγιά του 1886 με τον ξεσηκωμό των εργατών στο Σικάγο των ΗΠΑ. Βασικό τους αίτημα ήταν ο αγώνας για τη καθιέρωση της 8ωρης εργασίας. 138 χρόνια μετά το αίτημα της 8ωρης εργασίας και οι αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας είναι ακόμη ζητούμενα.
Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο και γιορτάζεται από όλους τους εργαζόμενους. Όμως η Πρωτομαγιά έμελλε να στιγματιστεί και από μια σειρά άλλων αγώνων και ιστορικών στιγμών σε μια σειρά από χώρες, ανάμεσα σε αυτές και η δική μας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Πρωτομαγιά του ’36 όπου έγιναν μεγάλοι αγώνες με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, ενώ υπήρξαν ακόμα και νεκροί. Αυτή η στιγμή ενέπνευσε τον Γιάννη Ρίτσο να γράψει τον «Επιτάφιο», ένα πολύ σημαντικό έργο για την σύγχρονη ποίηση και μουσική της χώρας.
Ένα δεύτερο παράδειγμα είναι η εκτέλεση των 200 αγωνιστών κομμουνιστών στη Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944, σε αντίποινα για την αντιστασιακή δράση των Ελλήνων. Αυτή την ιστορική παρακαταθήκη αγώνων γιορτάζουν οι εργαζόμενοι στη χώρα μας, θέτοντας όμως και το δικό τους πλαίσιο διεκδίκησης για το σήμερα.
Ο Πρόεδρος του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Ντέντης, ο οποίος στην ομιλία του έκανε και μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της ημέρας, όταν το 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο, ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας, τόνισε πως ακριβώς αυτό συμβαίνει και σήμερα. «Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους με τους μισθούς φτώχειας που παίρνουν» σημείωσε ο ίδιος.
«Η 1η Μαΐου είναι ημέρα ορόσημο, ημέρα θυσίας, ημέρα αλληλεγγύης, τιμής και μνήμης» τόνισε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, Λευτέρης Αδάμ και έκανε λόγο για πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, ανάμεσα τους η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η μείωση των μισθών και η αύξηση της ανεργίας.
Ο Ιωάννης Σκόρδας, Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κοζάνης αναφέρθηκε στις κατακτήσεις των εργαζομένων του Σικάγο, που «σήμερα αμφισβητούνται», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος και συνέχισε λέγοντας πως ζητούν αυξήσεις στους μισθούς τους για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις των καιρών.
Παρούσα ήταν και η Βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Καλλιόπη Βέττα η οποία τόνισε πως η 1η Μαΐου θα είναι πάντα ένα σύμβολο διεκδίκησης και αγώνα. Λόγο έκανε και τα εργατικά ατυχήματα, αναφέροντας πως στην πλειοψηφία τους γίνονται στο τέλος του 8ωρου όταν ο εργαζόμενος είναι κουρασμένος και πως δε γίνονται έλεγχοι.
Αμέσως μετά τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του Σικάγο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο ηρώων της κεντρικής πλατείας Κοζάνης.
Από τη μεριά της η εκπαιδευτικός Ειρήνη Ευαγγελοπούλου τόνισε πως οι πολιτικές των αστικών κυβερνήσεων «τσακίζουν» τα δικαιώματα τους και πως θα παλέψουν για τη ζωή που τους αξίζει, συσπειρωμένοι στα σωματεία τους.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr